Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sairaanhoitajien some-ohjeet julkaistiin

Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaanhoitajien some-ohjeet julkaistiin

Tiedote.
Julkaistu: 30.10.2014 klo 09:56
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Sosiaalisesta mediasta on tullut osa ihmisten arkea ja myös monilla työpaikoilla kannustetaan sen ammatilliseen hyödyntämiseen. Suomessa hoitoalalla somen ammatillinen käyttö on kuitenkin vielä suhteellisen uutta ja vähäistä. Aloite sairaanhoitajien sosiaalisen median ohjeista tuli sairaanhoitajilta itseltään.

- Ammatillisen käytön hyödyt ovat monelle hoitajalle vieraita.  Halusimme tehdä sairaanhoitajille omat some-ohjeet ensisijaisesti rohkaisemaan, mutta myös välttämään karikkoja, sometyöryhmässä mukana olleet sairaanhoitajat ja someaktiivit Johanna Olli ja Dinah Arifulla kertovat.

Sosiaalista mediaa voi hyödyntää hoitotyössä monin tavoin. Erityisesti se on hyvä väline oman ammattitaidon kehittämiseen, kuten tiedon hankintaan ja verkostoitumiseen. Hoitotyön opettamisessa sosiaalista mediaa käytetään jo opetuksen tukena.

Potilastyössä sosiaalista mediaa hyödynnetään vielä vähän, mutta se tarjoaa useita uusia mahdollisuuksia esimerkiksi yhteydenpitoon, ohjaustyöhön, neuvontaan ja etsivään hoitotyöhön.

- Hoitajien pitäisi aktiivisesti kehittää kaikkia keinoja, jotka helpottavat potilaan ja hoitajan välistä vuorovaikutusta. Joillekin potilasryhmille some voi olla paljon luontevampi paikka kommunikoida kuin tapaaminen vastaanotolla. Tällöin on kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota niin potilaan kuin hoitajien yksityisyyden turvaamiseen. Tässä työnantajalla ja työpaikan ohjeistuksella on keskeinen rooli, Arifulla sanoo.

Työnantajan näkökulmasta sosiaalinen media kannattaa nähdä yhtenä hoitotyön ja sairaanhoitajien ammattitaidon kehittämisen mahdollisuutena ja sen ammatilliseen hyödyntämiseen tulee kannustaa.

- Tulevaisuuden hoitotyöhön liittyy sosiaalisen median käyttö tavalla tai toisella. Se antaa uusia mahdollisuuksia niin potilaalle kuin hoitotyön tekijöille. Hyvänä käytännön vinkkinä on sometyöryhmän perustaminen työpaikalle. Ryhmä voi ideoida juuri kyseiselle työpaikalle sopivia somemenetelmiä, kouluttautua sekä kouluttaa muita, Olli kehottaa.

Sekä Dinah Arifulla että Johanna Olli kannustavat sairaanhoitajia käyttämään sosiaalista mediaa myös vaikuttamiseen.

- Yhteiskunta on sosiaalisessa mediassa ja me emme voi jäädä siitä syrjään. Some tarjoaa sairaanhoitajille hyvän foorumin osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuoda esiin omaa professiota vaikka ihan yksityishenkilönä. Jokainen sairaanhoitaja voi pohtia, miten itse voi käyttää sosiaalista mediaa oman ammattitaitonsa, ammattikuntansa, työyhteisönsä,  potilaiden ja yhteiskunnan parhaaksi. Tärkeää on, että noudatamme siinä samoja eettisiä periaatteita kuin kaikessa muussakin sairaanhoitajan työssä.

Tutustu sairaanhoitajien sosiaalisen median ohjeisiin

Lisätietoja:
Laura Niemi, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, laura.niemi(at)sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 3738602

Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea je edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Sairaanhoitajaliittoon kuuluu lähes 50 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs