Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sairaanhoitajat sosiaalisessa mediassa

Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaanhoitajat sosiaalisessa mediassa

Tiedote.
Julkaistu: 14.03.2013 klo 11:00
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Suomalaisista sairaanhoitajista 93 prosenttia on naisia ja heidän keski-ikänsä on noin 41 vuotta. Juuri tämä ryhmä on viimeisten tutkimusten mukaan kaikkein aktiivisin yhteisöpalveluiden kuten Facebookin tai Twitterin käyttäjä. Tilastokeskuksen mukaan 67 prosenttia 35–44 -vuotiaista naisista seurasi palveluita.

- Näyttää vahvasti siltä, että sairaanhoitajat ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä vapaa-ajan asioissa, mutta ammatillisessa mielessä käyttö on vielä hyvin vähäistä,  sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri Johanna Olli TYKS-säätiön tutkimuskeskuksesta kertoo.

Olli tunnetaan aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä. Tärkeimpinä kanavinaan hän pitää Twitteriä ja ammatillisia keskustelupalstoja.  Ammatillista hyötyä on tuonut tutkijoille tarkoitettu ResearchGate sekä alan blogien seuraaminen. Olli on itsekin aktiivinen bloggaaja ja puhuu mielellään sosiaalisen median ammatillisista hyödyistä.

- Somen kautta saa kokemustietoa laajemmalta verkostolta kuin omilta työkavereilta. Myös tutkittua tietoa löytää helpommin kuin itse etsimällä. Esimerkiksi lasten hoitotyöstä saa sopivasti suodatettua tietoa seuraamalla esimerkiksi Twitterissä alan asiantuntijoita, Olli sanoo.

Somessa opitaan myös avoimen tiedonjakamisen ja vertaiskonsultoinnin kulttuuria. Siellä pääsee helposti verkostoitumaan muiden kuin oman alan asiantuntijoiden kanssa. Myös omaa hoitoalan asiantuntemustaan voi jakaa muille.

- Niinhän se on, että antaessaan saa, vähintäänkin antamisen iloa, mutta yleensä mutkan kautta muutakin hyötyä, kuten vaikka tietoa avoimista työpaikoista tai kiinnostavista alan tapahtumista.

Sosiaalinen media tarjoaa sairaanhoitajille myös mahdollisuuden välittää terveystietoa ja toteuttaa sairaanhoitajan eettisiin oheisiin kuuluvaa kohtaa: Sairaanhoitajat osallistuvat ihmisten terveyttä, elämän laatua ja hyvinvointia koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Yhteisiä ohjeita sosiaalisen median käytöstä hoitoalan työpaikoilla ei vielä ole, ja ohjeistukselle olisikin tarvetta. Sairaanhoitajia sitoo vaitiolovelvollisuus ja sen tahattomatkin rikkomukset voivat helposti levitä verkossa ympäri maailmaa. Oman haasteensa sosiaalisen median käytölle tuo myös hoitoalan työntekijöiden omaan tunnistettavuuteen ja turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

- Itse suosittelen ammattiasioista ja henkilökohtaisista asioista kirjoittamista eri paikoissa tai esimerkiksi kahden eri Twitter-tilin luomista näihin tarkoituksiin. Ammattiminän ja vapaa-ajan minän erottamisessa on sekin hyvä puoli, että silloin työpaikoilla voidaan sallia ammatillinen somen käyttö, mutta vapaa-ajan käyttöä ei tarvitse sallia. Toki tätä rajaa on vaikea vetää, mutta sosiaalisen median ammatillinen käyttö on tätä päivää ja myös hoitoalalla se tukee työn ammatillista kehittymistä, Olli sanoo.

Lisätietoja

Johanna Olli, SH, TtM, TYKS-säätiön tutkimusyksikkö, jmolli@utu.fi,
Twitter: http://twitter.com/JohannaOlli   
Blogi: http://lastentahden.blogspot.com/ 
LinkedIn: http://fi.linkedin.com/pub/johanna-olli/53/440/549

Laura Niemi, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 373 8602

Johanna Olli pitää Sairaanhoitajapäivillä workshopin sosiaalisen median käytöstä torstaina 14.3. klo 13.30.

Sairaanhoitajaliitto on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävämme on kehittää hoitotyötä ja antaa ammatillista tukea.  Edistämme sairaanhoitajien
asemaa asiantuntijoina paremman terveydenhuollon ja potilaslähtöisen hoitotyön puolesta. Järjestöömme kuuluu yli 51 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs