Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sähkösavukkeiden höyrystettävät nesteet vaara keuhkoille

Suomen ASH ry

Sähkösavukkeiden höyrystettävät nesteet vaara keuhkoille

Tiedote.
Julkaistu: 26.04.2012 klo 06:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Lääkärit tupakkaa vastaan – verkosto, DAT, suosittaa pidättäytymistä sähkötupakkatuotteiden käytöstä ja varoittaa kuluttajia. Tuotteiden valmistajat eivät ole osoittaneet tutkimuksiin perustuvaa näyttöä sähkösavukkeiden turvallisuudesta tai tehosta tupakoinnin lopettamisessa. Yksittäiset sankaritarinat eivät täytä tieteellisen tutkimuksen kriteerejä.

Sähkösavukkeissa käytettyjen nesteiden koostumusta ja valmistusta ei valvota eikä säädellä. Tuotteen koostumus vaihtelee valmistajan mukaan. Nesteissä on tavallisimmin veden ja mahdollisen nikotiinin lisäksi aineita (propyleeniglykolia ja/tai glyseriiniä), joiden tarkoitus on saada höyrystyvä neste näkyväksi ja muistuttamaan tupakansavua. Samoja aineita käytetään savukoneiden nesteissä.

Tutkituista nestenäytteistä on löytynyt näiden ainesosien lisäksi mm. myrkyllisiä, syöpää aiheuttavia nitrosamiineja sekä laihdutus- ja erektiolääkkeiden ainesosia. Vaikka esimerkiksi propyleeniglykoli ja glyseriini ovat sallittuja lisäaineita elintarvikkeissa ja kosmetiikassa, niiden höyrystetyn muodon pitkäaikaisia vaikutuksia hengitettynä ja toistuvasti käytettynä ei tunneta. Sähkösavukkeiden koostumukseltaan tarkemmin määrittelemättömät nesteet muodostavat tuntemattomien altisteiden kirjon, joiden vaikutukset hengitysteihin ja elimistöön voivat olla merkittäviä.

Kansainvälisessä keuhkoalan Chest-lehdessä vastikään julkaistu potilastapaus antaa huolestuttavan esimerkin sähkösavukkeen käytöstä. Useita erilaisia sairauksia poteva 42-vuotias nainen oli polttanut sähkösavukkeita seitsemän kuukauden ajan. Hänelle oli tullut hengenahdistusta, yskää sekä liman- ja lämmönnousua. Oireidensa vuoksi hän oli käynyt useita kertoja lääkärissä ja saanut lukuisia antibioottikuureja. Oireiden hankaloituessa hän joutui sairaalahoitoon.

Röntgentutkimuksissa todettiin molemmissa keuhkoissa varjostumia. Keuhkoputkien tähystyksessä otetussa näytteessä todettiin runsaasti rasvapitoisia makrofageja eli syöjäsoluja. Kyseessä olikin öljyisen aineen hengittämisestä aiheutuva keuhkokuume. Tapausselostuksessa epäiltiin potilaan sairauden aiheuttajaksi sähkösavukkeissa käytettyä glyseriiniä, jota tuotetaan kuumentamalla palmu- tai kookosöljyä. Lisäksi sitä voidaan tuottaa myös eläinperäisistä rasvoista ja saippuoista.

Tapausselostus osoittaa, että sähkösavukkeiden käytön mahdolliset haitat voivat liittyä aivan muuhun kuin täyttöpatruunan nesteen sisältämään nikotiiniin. Lääkärit tupakkaa vastaan –verkosto varoittaa kuluttajia ja sähkötupakan höyryn läheisyydessä oleskelevia altistumisesta aineille, joiden toistuvan ja pitkäaikaisen käytön vaikutukset hengitysteihin eivät ole lainkaan vielä tiedossa.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Olli Simonen, Lääkärit tupakkaa vastaan –verkosto, puh. 044 308 0306

Keuhkosairauksien erikoislääkäri Annamari Rouhos, annamari.rouhos@hus.fi

 

 

Lähdeartikkeli:
McCauley L, Markin C, Hosmer D. An unexpected consequence of electronic cigarette use. Chest 2012;141:1110-1113

 

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040. Suomen ASH hallinnoi Savuton Suomi 2040 -hanketta ja tekee yhteistyötä myös Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston kanssa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs