Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Pysähdy hetkeksi, kuuntele minua

Kehitysvammaliitto

Pysähdy hetkeksi, kuuntele minua

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2014 klo 10:39
Julkaisija: Kehitysvammaliitto

Puhevammaisten viikko 6.–12.10.2014


Kansainvälinen puhevammaisten päivä 6.10. aloittaa puhevammaisten viikon, jonka pääteemana on tänä vuonna ”Pysähdy hetkeksi, kuuntele minua”.

Suomessa on noin 65 000 puhevammaista ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai joiden puhe on hyvin epäselvää. Heidän voi myös olla vaikeaa ymmärtää puhetta. Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen.

Kaikilla ihmisillä on tarve olla vuorovaikutuksessa ja jutella. Puhevammaisen ihmisen kohtaamisessa on tärkeintä pysähtyä ja antaa vuorovaikutukselle aikaa. Puhevammainen ihminen saattaa käyttää erilaisia kommunikoinnin apuvälineitä, kuten kommunikointitaulua tai -kansiota, puhelaitetta tai tietoteknisiä kommunikoinnin apuvälineitä. Hänellä voi myös olla tulkki käytössään. Vaikeasti puhe- ja kehitysvammaiset ihmiset eivät pysty käyttämään apuvälineitä. Heille lähellä olevien ihmisten tuki on ensiarvoisen tärkeää vuorovaikutuksen mahdollistamiseksi.

Puhevamma voi olla synnynnäinen tai myöhemmällä iällä saatu. Puhevammaisuus voi olla seurausta esimerkiksi aivoverenkierron häiriöstä tai päähän kohdistuneesta iskusta. Puhevammaisuus voi kohdata ketä tahansa missä iässä tahansa. Jokaisella on oikeus ilmaista itseään. Ymmärretyksi tuleminen edellyttää toimivia kommunikointikeinoja. Oikeus kommunikointiin on perusoikeus.

Puhevammaisten viikkoa koordinoi Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Yhteistyökumppaneina ovat lukuisat puhevamma-alan järjestöt ja muut toimijat.

Puhevammaisten viikkoa vietetään lokakuun toisella viikolla, 6.–12.10.2014.

 

Lisätietoa: tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin johtaja Eija Roisko, Kehitysvammaliitto, puh. (09) 3480 9373

Kehitysvammaliitto toimii kehitys- ja puhevammaisten ihmisten tasa-arvon ja osallisuuden puolesta. Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki edistää puhevammaisten ihmisten kommunikointia ja vammaisten ihmisten  tietotekniikan käyttöä. Kehitysvammaliiton toimintaa tukee Raha-automaattiyhdistys.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs