Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » PHSOTEY tiedottaa: Sairaala-apteekki varautuu sote-uudistukseen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Sairaala-apteekki varautuu sote-uudistukseen

Tiedote.
Julkaistu: 12.01.2016 klo 13:46
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Päijät-Hämeen keskussairaalan apteekki toimii nykyisin vuodelta 1976 olevissa ahtaissa ja epäkäytännöllisissä tiloissa. Lääkevalmistustiloja on matkan varrella remontoitu. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on usein huomauttanut tiloista: ne eivät enää täytä nykyaikaisia lääkehuollon tilojen vaatimuksia. Nyt valmistuvat sairaala-apteekin tilat täyttävät Fimean vaatimukset.

Uusia apteekkitiloja on suunniteltu jo muutamia vuosia. Ensimmäisen vaiheen pitkällä ollut suunnittelu korvaaviin tiloihin jouduttiin keskeyttämään tilojen sopimattomuuden vuoksi. Nyt rakennusvaihe 6:ssa uudisrakennukseen tehtävien apteekkitilojen suunnittelu käynnistyi maaliskuussa 2013 ja tilat valmistuvat keväällä 2016.

Apteekin muutto tapahtuu kahdessa vaiheessa. Tämän hetkisen tiedon mukaan lääketoimitus muuttaa toukokuussa ja valmistus hieman myöhemmin, kun kaikki testit on saatu hyväksyttyä.

Lääkelogistiikkaan uusia mahdollisuuksia

Uusiin tiloihin tulee käyttöön keräilyvarastoautomaatti  Mega-Fixu, joka varastoi, keräilee ja inventoi huomattavan osan apteekin tuotteista. Keräilyvarastoautomaatin käyttöönotto mahdollistaa lääkelogistiikan keskittämistä maakunnassa, muun muassa Lahden kaupungin lääkelogistiikan hoitamista Päijät-Hämeen keskussairaalan apteekista käsin.

Ennen sekä robotin että puhdastilojen käyttöönottoa ne validoidaan eli osoitetaan, että tilat, laitteet ja koko prosessi toimivat luotettavasti ja toistettavasti kaikissa olosuhteissa.

Lääkkeenvalmistustilojen validointi vastaa lääketeollisuustason validointia.  Muun muassa tilojen paine-erot, partikkeli- ja mikrobimäärät mitataan ja varmistetaan vaatimusten täyttyminen sekä tyhjissä tiloissa että määritellyillä maksimimiehityksillä. Myös kriittisiksi arvioidut laitteet validoidaan, esimerkiksi laminaari-ilmavirtauskaapit ja puhdasvesilaitteisto.

Uusissa tiloissa sairaala-apteekin on mahdollisuus tuottaa uusia palveluita, kuten mikrobilääkkeiden käyttökuntoon saattamista. Tällöin hoitajille jää enemmän aikaa potilaalle. Lisäksi tulevaisuutta varten on varattu tila geenilääkevalmistukselle.

Sairaala-apteekkiin tulee tila myös koneelliselle annosjakelulle.

Uudet tilat mahdollistavat myös varautumisen mahdollisiin sote-uudistuksen mukanaan tuomiin muutoksiin. Pystymme jatkossa tarjoamaan lääkkeenvalmistuspalveluita myös avoapteekeille ja muille sairaala-apteekeille lainsäädännön niin salliessa.

Lisätietoja:
apteekkari Leena Riukka, 044 719 5984

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs