Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » PHSOTEY tiedottaa: Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen

Tiedote.
Julkaistu: 22.06.2015 klo 10:05
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Päiväkotilapset pilkkovat puuhakkaina kasviksia ja hedelmiä ja tutustuvat niihin eri aisteillaan. Koululaiset rakentavat maukkaita välipaloja iltapäiväkerhossa. Työttömät valmistavat työpajoilla edullista lounasruokaa ja ruokailevat yhdessä. Lähihoitaja havaitsee kotona asuvan ikäihmisen laihtuneen. Hän tunnistaa vajaaravitsemuksen riskin ja ohjaa ja tukee ikäihmistä ravitsevan kotiruokailun toteuttamisessa. Nämä ovat esimerkkejä Päijät-Hämeen ravitsemusterveyden edistämisen suunnitelman toimenpide-ehdotuksista.

Ravitsemusterveyden edistämisen suunnitelma on tehty, jotta ravitsemus otettaisiin entistä paremmin huomioon eri-ikäisen päijäthämäläisen jokapäiväisessä elämässä. Suunnitelma sisältää ehdotuksia toimista, joiden avulla ravitsemusosaaminen ja taito soveltaa ravitsemustietoa omaan arkeen vahvistuvat.

Kunnat ovat ykkösasemassa asukkaidensa terveyden edistämisessä. Ravitsemuspäätöksillä voidaan vaikuttaa kuntalaisten hyvinvointiin. Ravitsemukseen panostamalla voidaan säästää kunnan terveydenhoitomenoissa.

Maa- ja metsätalousministeriön teettämän Ravitsemukseen liittyvä päätöksenteko kunnissa 2015 –kyselyn tulosten mukaan ravitsemusasioita pidetään kunnissa tärkeänä ja ravitsemus on mukana strategioissa, mutta tekoja kaivataan lisää. Hyvää ravitsemusta voidaan edistää ilman kulujen kasvamista ja pitkällä aikajänteellä ravitsemukseen panostaminen tuo säästöjä, kun kuntalaisten terveys kohenee.

Suunnitelma tarjoaa monia vaihtoehtoja ravitsemusterveyden edistämiseksi. Erityisesti halutaan nostaa esille ruuanvalmistustaidot, ruokailurytmi ja myönteinen puhe ravitsemuksesta. Suunnitelma ja keinot suunnitelman toteuttamiseen tehdään ammattilaisille ja kansalaisille tutuiksi Päijät-Hämeen Hyvis-sivujen kautta ja eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Suunnitelma on käsitelty yhtymän laajennetussa johtoryhmässä 11. kesäkuuta ja sen on viranhaltijapäätöksellään vahvistanut kuntayhtymän johtaja Timo Louna.

Vastaamalla kyselyyn voi vaikuttaa

Ennen suunnitelman käyttöönottoa kaikilla päijäthämäläisillä on mahdollisuus vaikuttaa suunnitelman sisältöön ja käytännön toteutukseen. Vaikuttaminen onnistuu vastaamalla kyselyyn, joka löytyy Päijät-Hämeen Hyvis-sivuilta www.hyvis.fi. Kyselyyn voi vastata elokuun loppuun asti ja vastauksia hyödynnetään suunnitelman toimeenpanossa, joka alkaa syksyllä.

Suunnitelman taustalla ovat päijäthämäläisten ammattilaisten kokemukset ravitsemuksen merkityksestä terveydelle. Suunnitelmassa kuvatut toimenpiteet perustuvat alueella jo tehdyn hyvän terveyden edistämistyön lisäksi muun muassa kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja lihavuusohjelmaan. Suunnitelman on laatinut moniammatillinen, eri organisaatioiden ammattilaisista koottu työryhmä.

Suunnitelmassa korostetaan monien eri toimijoiden tärkeää roolia eri-ikäisten asukkaiden ravitsemustaitojen lisäämisessä. Ruoka ja syöminen kuuluvat jokaiseen päivään kotona, päivähoidossa, koulussa, työpaikalla, harrastuksissa ja kaupassa käydessä. Hyvät ja ravitsevat eväät kantavat elämässä pitkälle ja lisäävät niin omaa kuin läheistenkin hyvinvointia.

Suunnitelman tiivistelmä
Suunnitelma kokonaisuudessaan
Linkki kyselyyn

Lisätietoja:
ravitsemusterapeutti Anna Päätalo, PHSOTEY, 044 729 7776
yliopistonlehtori, ravitsemusterapeutti, Raisa Valve, Helsingin yliopisto, 050 595 8950

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs