Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » PHSOTEY tiedottaa: Keskussairaala vahvistaa palliatiivisen hoidon osaamista Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Keskussairaala vahvistaa palliatiivisen hoidon osaamista Päijät-Hämeessä

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2015 klo 11:47
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Päijät-Hämeen keskussairaala käynnistää asteittain palliatiivisen hoidon tukiyksikön. Yksikön tehtävänä on tarjota parantumattomasti sairaille ja heitä hoitaville palliatiiviseen erityisosaamiseen perustuvaa konsultaatioapua, koulutusta tai neuvontaa Päijät-Hämeessä. Maanantaina työnsä keskussairaalassa palliatiivisen hoidon ylilääkärinä aloitti Laura Lehtinen.

- Palliatiivisen hoidon tavoitteena on häiritsevien oireiden hoito sekä potilaan ja hänen läheistensä elämänlaadun parantaminen. Etenevää sairautta ei voida parantaa, mutta kärsimystä voidaan lievittää ennakoimalla sekä suunnittelemalla potilaan tarpeita vastaava hoito. Pallaatiolla ei pyritä elinajan pidentämiseen tai lyhentämiseen, vaan mahdollisimman hyvän elämän tukemiseen, kertoo Lehtinen.

Palliatiivisen tukiyksikön on tarkoitus tukea ja vahvistaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tehtävissä toimivia yksiköitä.

- Tavoitteena on palliatiivisten potilaiden oirehoidon parantaminen kaikissa terveydenhuollon yksiköissä. Se voi tapahtua ohjaamalla hoitoon osallistuvaa henkilökuntaa sekä tukemalla potilasta ja hänen läheisiään. Tehtävään kuuluu myös kouluttaminen.

Lehtinen on koulutukseltaan geriatri, ja hänellä on myös palliatiivisen hoidon erityispätevyys. Lehtisellä on laaja-alaista työkokemusta erilaisista työpaikoista, kaikkea vanhuspsykiatrian ja kipsipoliklinikan väliltä. Viime vuosina hän on toiminut saattohoito-osaston lääkärinä Lahdessa sekä saattokodissa.

Perustana potilaan tahdon kunnioittaminen

Tukiyksikön muodostavat palliatiivisen erityispätevyyden omaava lääkäri sekä vastaavasti koulutettu sairaanhoitaja, jotka toimivat yhteistyössä myös erityistyöntekijöiden kanssa. Heitä ovat esimerkiksi pappi, sosiaalityöntekijä, farmaseutti, ravitsemusterapeutti, kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti ja psykologi.

- Yhteistyö perustuu moniammatillisuuteen sekä keskustelevaan kanssakäymiseen haastavissakin tilanteissa. Keskussairaalassa tämä tarkoittaa osastokonsultaatioita, joihin vastataan viitenä päivänä viikossa. Tukiyksikkö tarjoaa arkisin puhelinneuvontaa terveydenhuollon ammattilaisille. Toiminnan painopisteet ovat siis kliinisessä työssä, mutta myös kouluttamisessa sekä alueellisessa ja valtakunnallisessa verkostoitumisessa, Lehtinen tähdentää.

Potilaalle turvataan hänen tarpeitaan vastaava hoito, jolla pyritään elämänlaadun parantamiseen.

- Kyse ei ole pelkästään fyysisten oireiden hoitamisesta, vaan myös mahdollisuudesta avata sosiaalisia, henkisiä, hengellisiä sekä eksistentiaalisia kysymyksiä. Parhaimmillaan potilas välttyy kuormittavilta päivystyskäynneiltä ja tarpeettomilta tutkimuksilta.

Toimimalla potilaan eduksi pystytään samanaikaisesti myös kohdentamaan resursseja asianmukaisella tavalla. - Hyvä palliatiivinen hoito vaikuttaa potilaan omaisten selviytymiseen ja jaksamiseen kuoleman jälkeen. Tavoitteena on laadukas ja yksilöllinen hoito, jonka perustana on potilaan tahdon ja toiveiden kunnioittaminen.

Tukiyksikkö toimii konsultaatioperiaatteella.

- Pyyntö voi tulla hoitavalta lääkäriltä, henkilökunnalta, potilaalta tai hänen läheisiltään. Tiimi toimii tiiviissä yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa. Keskussairaalassa tukiyksikön tavoitteena on parantaa ja kehittää hoitoa, jotta potilas pääsee kotiutumaan aikaisemmin sekä helpottaa jatkohoitopaikkaan siirtymistä päivitetyn jatkohoitosuunnitelman kera. Tämä edellyttää laaja-alaista yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa, Lehtinen kertoo.

Kuvateksti:
Palliatiivisen hoidon ylilääkärinä on aloittanut Laura Lehtinen.

Lisätietoja:

ylilääkäri Laura Lehtinen, puh. 044 719 5261

Liitetiedostot

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs