Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Perinnölliseen munuaissairauteen vaikuttava uusi lääke tuo toivoa sairastuneille

Otsuka Pharma Scandinavia AB

Perinnölliseen munuaissairauteen vaikuttava uusi lääke tuo toivoa sairastuneille

Tiedote.
Julkaistu: 03.06.2016 klo 09:00
Julkaisija: Otsuka Pharma Scandinavia AB

Munuaisrakkulatauti on suhteellisen harvinainen, periytyvä sairaus. Suomessa sitä sairastaa noin 2000 henkilöä, osa tietämättään. Tähän asti vain sairauden oireita ja sen aiheuttamia vaivoja on voitu hoitaa.

Sairaus koskettaa perheitä

Munuaisrakkulasairauden yleisin muoto, ADPKD eli polykystinen munuaisrakkulatauti periytyy vanhemmalta lapselle 50 prosentin todennäköisyydellä. Sairaus koskettaakin usein koko perheen ja suvun elämää. Perheissä sairauden kulku tulee myös usein tutuksi: noin puolet potilaista tarvitsee dialyysihoitoa tai jopa munuaisensiirron alle 60-vuotiaina.

 Mitä ADPKD:ssä tapahtuu?

Etenevä, krooninen sairaus aiheuttaa kystia eli rakkuloita munuaisiin. Kasvavat rakkulat suurentavat munuaisen kokoa ja sairastunut kudos korvaa vähitellen tervettä munuaista. Sairauden seurauksena munuaisten toiminta heikkenee vähitellen ja saattaa lakata lopulta kokonaan. Kivulias sairaus aiheuttaa myös esimerkiksi verenpaineen kohoamista, tulehduksia ja munuaiskiviä. Lopulta suurin osa potilaista joudutaan hoitamaan dialyysihoidolla tai munuaissiirrolla. Vaikka sairaus on harvinainen, munuaisten monirakkulatauti on kolmanneksi yleisin syy munuaisten vajaatoiminnan loppuvaiheeseen aikuisilla Suomessa.

Uusi lääke hidastaa etenemistä

Euroopan komissio myönsi toukokuussa 2015 luvan JINARC® (tolvaptaani) -nimisen lääkkeen käyttöön ADPKD:sta kärsivien potilaiden hoitoon. Lääke hidastaa kystien muodostumisen, lievittää oireita ja hidastaa munuaisten vajaatoiminnan kehittymistä ja on saatavana potilaille Kanadassa, Japanissa, Britanniassa, Saksassa ja Norjassa.

- ADPKD:lla on sekä taloudellinen että yhteiskunnallinen hintansa niin potilaille kuin terveydenhuoltojärjestelmälle laajemminkin. Kohonnut riski sydän- ja verissuonitaudeille ja sairaalakäynnit kuluttavat yhteiskunnan resursseja ja saattavat johtaa ennenaikaisiin kuolemiin. ADPKD aiheuttaa EU:ssa 2 miljardin euron vuotuiset kustannukset yhteiskunnalle, sanoo Viktoria Sjöblom, Otsuka Pharma Scandinavian lääketieteellinen neuvonantaja.

JINARC® on ensimmäinen lääke, joka antaa mahdollisuuden muuttaa sairauden kehitystä ja siten ylläpitää potilaiden munuaisten toimintaa, Sjöblom jatkaa.

Tammikuussa 2016 lääkkeiden hintalautakunta HILA ei myöntänyt Suomessa JINARC® (tolvaptaani) -nimiselle lääkkeelle korvattavuutta ADPKD:n hoitoon potilaille, joilla on vaiheen 1–3 krooninen munuaistauti. Otsuka Pharma Scandinavia on kevään 2016 aikana jättänyt uuden korvattavuushakemuksen lääkkeiden hintalautakuntaan. Hakemuksessa korvattavuutta haetaan ADPKD:n hoitoon aikuisille, joilla on vaiheen 2–3 krooninen munuaistauti.

- Otsuka pyrkii kehittämään lääkkeitä sairauksiin, joihin on aito lääketieteellinen tarve. Odotamme innolla HILA:n päätöstä, jotta Jinarc® olisi myös suomalaisen potilaan saatavilla, sanoo Otsuka Pharma Scandinavian toimitusjohtaja Pontus Billstam.

Otsuka Pharma Scandinavia AB työskentelee innovatiivisten lääkkeiden sekä lääketeknisten tuotteiden parissa, ennen kaikkea ydinalueillamme, joita ovat keskushermostosairaudet, endokrinologia, nefrologia, gastroenterologia ja onkologia.

Yrityksellä on juurensa Japanissa ja nimi Otsuka tarkoittaa ”merkittävää virstanpylvästä” japanin kielellä. Otsuka tutkii, kehittää, valmistaa ja markkinoi innovatiivisia alkuperäistuotteita keskittyen sairauksien hoidossa käytettäviin lääkkeisiin sekä jokapäiväisen terveyden ylläpitämisessä käytettäviin ravitsemustuotteisiin. Otsuka on johtava psyykkisen terveyden lääkkeiden alalla, ja sillä on myös tutkimusohjelma, joka on kohdistettu sairauksiin, johin tarvitaan parempia hoitoja, mm. tuberkuloosiin, joka muodostaa merkittävän maailmanlaajuisen kansanterveysongelman.

Otsuka Pharma Scandinavia AB perustettiin Tukholmassa 2001 ja yrityksellä on toimintaa jokaisessa Pohjoismaassa. Otsuka Pharma Scandinavia AB on osa Otsuka Pharmaceutical Co Ltd –konsernia, joka kuuluu maailman 21 suurimman lääkeyrityksen joukkoon. Henkilöstöä meillä on noin 40 000 ympäri maailman. Euroopan pääkonttorimme Otsuka Pharmaceutical Co on sijainnut Lontoossa vuodesta 1998 lähtien.

 Tietoa ADPKD:stä: www.munuaisrakkula.fi

Yhteydenotot:

Viestintätoimisto Tekir, Patrik Gayer 040-722 66 44

patrik@tekir.fi

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs