Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Pakurikääpä – Sotavuosien kahvinkorvikkeesta supertrendiksi

Mividata

Pakurikääpä – Sotavuosien kahvinkorvikkeesta supertrendiksi

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2014 klo 10:15
Julkaisija: Mividata

Pakuri on pyörinyt suomalaisten huulilla viime vuosina tiuhaan tahtiin. Koivujen rungoilla esiintyvät hiilenmustat pahkurat
ovat saaneet uutta tuulta alleen terveysintoilijoiden popularisoitua uudelleen ikivanhan teejuoman nauttimisen. Vettä myllyyn on lisännyt myös se, että viranomaiset kielsivät pakurin myynnin vuonna 2010 ja asiaa vastustettiin jopa mielenosoituksen kera eduskuntatalon edustalla vuonna 2011. Arvokkaan raaka-aineen sataa euroa hipova kilohinta on nostettu mediassa monta kertaa pinnalle ja ”mustaa kultaa” kerätään talteen ennätyksellisen paljon. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) tutkii parhaillaan pakurin viljelymahdollisuuksia pohjoisessa – ensimmäisenä maailmassa. Pakurista pyritään leipomaan kotimaista vientituotetta maailmalle.

Suomen historiassa koivujen kyljillä kasvavan pakurin käytöstä mainitaan jo 1800-luvulla Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä -teoksessa. Tämän jälkeen pakurin tie on kulkenut sotavuosina kahvin korvikkeena juodusta ”tikkateestä” ja myyntipannassa lojuneesta uuselintarvikkeesta megatrendiksi, joka on saanut tuhannet suomalaiset hörppimään pakurista valmistettua teetä.

Ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja on kirjoittanut aiheesta kirjan Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan. Kirja on syväluotaava sukellus metsiemme vähemmän tunnettuun aarreaittaan. Suomalaisille tuttujen kantarellien ja suppilovahveroiden lisäksi takapihamme metsät ovat täynnä arvokkaita sieniä, joita vain pieni osa ihmisistä osaa hyödyntää. Opus on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu, laajemmin lääkinnällisiä sieniä käsittelevä teos. Kirja käy seikkaperäisesti läpi pakurikäävän historiaa, terveysvaikutuksia, aktiivisia ainesosia, eri valmistustapojen etuja ja nitoo kasaan aiheen tiimoilta viljellyt legendat sekä 2000-luvun kirkkaimman tieteellisen tutkimusdatan. Lisäksi kirja sivuaa useita muita lääkinnällisiä sieniä, kuten siitaketta, lakkakääpää, koppelokääpää, silkkivyökääpää ja näiden potentiaalia etenkin funtionaalisina elintarvikkeina.

Jaakko Halmetojaa voi kiistatta pitää henkilönä, joka on keskeisimmin vaikuttanut pakurikäävän popularisointiin Suomessa. Sadat luennot, radio- ja TV-haastattelut ovat suppiloineet ison läjän palautetta, kokemuksia ja aiemmin kiven alla ollutta tietoa Halmetojan hyppysiin. Esipuheen kirjaan on kirjoittanut FT, kasvitieteilijä, professori ja tietokirjailija Sinikka Piippo.

Tiesitkö tämän?

– Pakuria on käytetty kansanlääkinnässä Venäjällä ainakin 1600-luvulta asti. Pakurin rooli merkittävänä tulen hallinnan välineenä ulottuu todennäköisesti vielä huomattavasti kauemmas historiaan.

– Pakurin ominaisuuksia alettiin tutkia ensimmäisen kerran Suomessa 80-luvulla Helsingin Yliopistossa, aiheesta väitöskirjan tehneen Kirsti Kahloksen johdolla.

– Varhaisin maininta pakurin käytöstä Suomessa löytyy Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä -kirjasta.

– Pakuritee sopii mainiosti kahvin pohjanesteeksi tai pakuriuute sekoitettuna kahvin joukkoon. Pakurikahvi on tällä hetkellä kuuma trendi terveysmaailmassa.

– Elintarvikevirasto EVIRA kielsi pakurin myymisen elintarvikkeena vuonna 2010, mutta tarkemman tarkastelun jälkeen pakuri ”vapautettiin myyntipannasta” syksyllä 2011.

– MTT ja Itä-Suomen Yliopisto tutkivat parhaillaan pakurikäävän viljelymahdollisuuksia ja ominaisuuksia Suomessa.

– Kalleimpien lääkinnällisten sienten kilohinta voi olla jopa yli 30 000 €.

– Pakurikääpä ei ole sama asia kuin pakuri. Pakuri on koivun rungon alla kasvavan pakurikääpäsienen aiheuttama kasvannainen. Kääpä ei automaattisesti tarkoita lippamaista möhkyrää puun kyljessä. Muotoja on monia.

Kirja käsittelee mm. seuraavia aiheita:

  • Pakurin historia Suomessa ja maailmalla
  • Pakurin tunnistaminen, kerääminen ja käsittely
  • Pakurin aktiiviset ainesosat ja tieteellinen tutkimus
  • Pakurin historia perinteisenä syöpälääkkeenä
  • Yli 40 eri käyttötapaa ja runsaasti laadukkailla värikuvilla varustettuja reseptejä

Jaakko Halmetoja, Pakurikääpä – Opas lääkinnällisten sienten maailmaan (Mividata Oy)

ISBN: 978-952-99207-7-8

Liimasidottu 301 s.

Ilmestynyt: 7.11.2014

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Jaakko Halmetoja,
info@jaakkohalmetoja.com

tai

Mividata Oy
Elias Jaakkola
elias@mividata.fi
044 338 4084

Arvostelukappaleet:

Mividata Oy
Elias Jaakkola
elias@mividata.fi
044 338 4084

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs