Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Oulun yliopisto: Influenssa iskee pikkupakkasella

Oulun yliopisto

Oulun yliopisto: Influenssa iskee pikkupakkasella

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2015 klo 08:27
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus
Tiedote 10.12.2015

INFLUENSSA ISKEE PIKKUPAKKASELLA

Influenssa iskee tehokkaimmin kun ilman lämpötila laskee +5 ja -5 asteen välille ja ilma samalla kuivuu. Oulun yliopiston tutkijan Tiina Ikäheimon mukaan kylmyys ja ilmankosteuden aleneminen lisäävät infektioalttiutta ilmeisesti hengitysteiden jäähtymisen ja kuivumisen kautta.

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen, Biolääketieteen tutkimusyksikön ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen varusmiehillä tekemän tutkimuksen mukaan yhden asteen lasku kolmena sairastumista edeltävänä päivänä lisäsi influenssaan sairastumisen riskiä 11 prosenttia. Veden määrän väheneminen 0,5 grammalla ilmakuutiometrissä puolestaan lisäsi riskiä jopa 58 prosenttia.  

Vaikka sairastuminen influenssaan on Ikäheimon mukaan monen tekijän summa, matalalla ilmankosteudella ja hengitysteiden tai kehon jäähtymisellä näyttää olevan vaikutusta.

”Ilman kuivuminen ja lämpötilan lasku jäähdyttää ja kuivattaa hengitysteitä, mikä voi muuttaa niiden toimintaa ja lisätä sairastumisherkkyyttä. Olosuhteet hengitysteissä muuttuvat viruksille otollisiksi kun hengitysteiden verisuonet supistuvat, niiden pinnan värekarvojen toiminta hidastuu tai limakalvot vauriotuvat. Nämä vaikutukset voivat voimistua raskaassa liikunnassa kylmässä, jossa hengitetään suun kautta. Yksilölliset tekijät, kuten fyysinen kunto, vaikuttavat myös infektioalttiuteen, mutta mitä enemmän jäähdyt, sitä merkittävämpiä ovat vaikutukset”, Ikäheimo sanoo.

Infektioita saadaan herkemmin talvisaikaan. Fysiologisten syiden lisäksi vaikuttaa myös se, että hengitystieinfektiot leviävät usein pisaratartuntana ja kylmässä pisarat ovat pienempikokoisempia ja pysyvät kauemmin ilmassa. Talvella ihmiset myös pakkautuvat sisätiloihin.

Pärskijöiden karttamisen ja käsienpesun lisäksi tutkija nostaa vanhan pöpöntorjuntakonstin uudelleen arvoonsa: pipo päähän pikkupakkasellakin.

”Kylmettymiseltä voi suojautua suojaamalla talvella ääreisosat, varsinkin pään. Hengityssairaalla ihmisellä, kuten astmaatikolla, hengityssuojain voi pitää hengitysteiden lämpötilan ja kosteuden terveellisemmällä tasolla”, Ikäheimo neuvoo.    

 

Lisätietoja:

yliopistotutkija Tiina Ikäheimo, Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus, Oulun yliopisto, puh. 040 5422 968

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs