Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Nykyaikaisten tekstiilien ja jalkineiden valmistus vaatii kemikaaleja

Tekstiili- ja muotialat TMA ry

Nykyaikaisten tekstiilien ja jalkineiden valmistus vaatii kemikaaleja

Tiedote.
Julkaistu: 26.11.2015 klo 10:02
Julkaisija: Tekstiili- ja muotialat TMA ry

Tekstiilituotteen ja jalkineen valmistaminen ei ole mahdollista ilman kemikaaleja, mikäli tuotteilla halutaan olevan nykyaikaisia ominaisuuksia. Vajavaiset tiedot kemikaalien terveysvaikutuksista erehdyttävät kuluttajaa. Säädökset velvoittavat, että kaikki myynnissä olevat tuotteet ovat turvallisia käyttää. Monien kemikaalien käyttö on vaatteissa kiellettyä ja uudet kemikaalirajoitukset tehdään tutkimusten perusteella. 

Kemikaalit, väriaineet, viimeistely- ja kiinnitysaineet ovat olennainen osa nahka- ja tekstiilituotteita. Kehrääminen, kutominen, neulominen, värjäys, viimeistys ja nahan valmistus vaativat kemikaalien käyttöä.

”Ilman kemikaaleja tuotteet kestäisivät kulutusta huonosti ja ne voisivat olla jopa vaarallisia, esimerkiksi helposti syttyviä. Ilman väriaineiden käyttöä tuotteet olisivat myös lähes samanvärisiä”, kertoo Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Myyntiin tulevien tekstiili- ja nahkatuotteiden tulee täyttää kemikaaleja koskevat vaatimukset. Lainsäädäntö määrää rajat tai kieltää eräiden aineiden esiintymisen tekstiili- ja nahkatuotteissa kokonaan.

Kalvovaatteissa olevat fluoriyhdisteet ovat herättäneet kuluttajissa huolta. Näitä aineita käytetään, jotta kalvovaatteet säilyttäisivät hengittävyytensä tai vaatteita ei tarvitsisi pestä niin usein, sillä pesu on vaatteen elinkaaren ympäristöä eniten kuormittava osa. PFC-yhdisteitä on jo kielletty ja paraikaa arvioidaan myös muita fluoriyhdisteitä, niiden mahdollisten vesieliöstö vaikutusten vuoksi.

Tekstiileille voidaan lisätä likaa hylkiviä ominaisuuksia viimeistyskäsittelyillä siten, että estetään lian tunkeutuminen tuotteeseen tai helpotetaan sen poispeseytymistä pesun yhteydessä.

”Kalvo- ja urheiluvaatteissa tekstiilien ominaisuudet korostuvat.  Kalvovaatteen hyöty katoaa, jos kangas ei hengitä esimerkiksi likaantumisen vuoksi. PFC-yhdistettä käytetään, koska kuluttajien vaatimukset varsinkin ulkoilu ja urheiluvaatteiden hengittävyydelle ja samalla vedenkestolle ovat korkeat”, toteaa Kankaanpää.

 

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää, Tekstiili- ja muotialat TMA, 0400-600 037, veli-matti.kankaanpää@textile.fi

Tekstiili- ja muotialat TMA ry on muoti- ja urheilukaupan edunvalvontajärjestö. TMA:n jäseniä ovat muoti- ja urheilukaupan ketjut, tavaratalot ja marketit sekä tavarantoimittajat. www.textile.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs