Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Leipä halutaan takaisin suomalaisiin ruokapöytiin – Porin Leivän tuotekehitys leipoo lisäarvoa härkäpavusta

Porin Leipä

Leipä halutaan takaisin suomalaisiin ruokapöytiin – Porin Leivän tuotekehitys leipoo lisäarvoa härkäpavusta

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2015 klo 07:00
Julkaisija: Porin Leipä

Satakunnan johtava leipomo Porin Leipä Oy tuo markkinoille odotetun tuoteperheen, joka sisältää suomalaista härkäpapua. Tuoteperheessä leipäviljan osuus on sataprosenttisesti joko ruista tai suomalaista täysjyväkauraa. Sekä Superkaura että Superruis -leivät sisältävät lisäksi härkäpapua, joka on tuoreiden tutkimusten mukaan yksi lupaavista kasviproteiinin lähteistä tulevaisuudessa. 

Leivissä arvostetaan tällä hetkellä kotimaisia viljoja sekä paikallisten leipomoiden mahdollistamaa läheisyyttä ja tuoreutta. Jo hiipunut hiilihydraattien karttaminen ruokavaliossa heilautti hetkeksi leivän myyntiä ja toi markkinoille niin kutsuttuja karppileipiä. Nyt kuluttajat luottavat jälleen hyvien hiilihydraattien ja proteiinien lähteisiin. Edelleen kuitenkin 45 %:lla suomalaisista on itse todettuja vatsavaivoja ja osa heistä pyrkii välttämään gluteenia ruokavaliossaan, eli gluttaavat. Superkaura on leivottu kotimaisesta puhtaasta kaurasta, minkä ansiosta se härkäpavun kanssa sopii hyvin gluteenia välttävien ruokavalioihin. Proteiinin osuus kokonaisenergianmäärästä henkilöä kohden on Suomessa viime vuosina lisääntynyt. Härkäpapu vastaa osaltaan myös tähän kysyntään. 

“Superruis ja Superkaura ovat monen myönteisen tekijän summa. Tuotteet palauttavat leivän maineen osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Härkäpavussa on jopa kaksinkertaisesti proteiinia vehnään verrattuna. Lisäksi härkäpapu sisältää monia terveydelle tärkeitä hivenaineita, ravintokuituja ja bioaktiivisia yhdisteitä. Näiden ominaisuuksien vuoksi härkäpavulle ennustetaan hyvää tulevaisuutta. Haluamme olla tässä kehityksessä edelläkävijöitä. Emme kuitenkaan aio tinkiä tuoreen leivän hyvästä mausta”, myyntijohtaja Jani Multisilta Porin Leipä Oy:stä kertoo. 

Ruis on tällä hetkellä vehnän jälkeen toiseksi käytetyin leipäviljamme. Rukiin ohella kauran viljely elintarvikekäyttöön on lisääntynyt Suomessa poikkeuksellisen hyvistä olosuhteista johtuen. Runsaasti beetaglukaania sisältävän kauran terveellisyys on viime vuosien mittaan noteerattu myös muualla Euroopassa. Vuonna 2012 Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto hyväksyi kaurasta kolme terveysväitettä: jyvien beetaglukaani auttaa kolesterolin hallinnassa, tasaa verensokerin piikkejä ja liukenemattomat kuidut hellivät vatsan hyvinvointia. 

Härkäpapua on aiemmin viljelty suomalaisilla pelloilla lähinnä eläinten rehuksi. Pitkäjänteisen jalostuksen ja tuotekehityksen ansiosta härkäpavusta saadaan nykyään jauhettua leipomiseen soveltuvaa elintarvikekelpoista jauhoa. Porin Leipä näkee tässä hyvän mahdollisuuden lisätä kasviproteiinien määrä ruokavalioomme, siksi se on lähtenyt mukaan VTT:n kasviproteiinihankkeeseen. 

“Tutkijoiden mukaan härkäpaputuotteet kuten leipä ja pasta ovat rakenteeltaan, väriltään ja ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan parempia kuin esimerkiksi maissi-, riisi- ja soijajauhoista valmistetut tuotteet. Olemme olleet Superrukiin ja Superkauran tuotekehityksessä innolla mukana. Lisääntyvä kysyntä tehnee härkäpavusta yleisemmän näyn myös kotimaisessa maalaismaisemassa”, maanviljelijä Juha-Pekka Aikola kertoo. 

Porin Leivän Superruis ja Superkaura ovat saatavana satakuntalaisilla leipähyllyillä viikolla 24. 

 

Lisätietoja: Timo Valli, toimitusjohtaja, 0400 591 779 

Jani Multisilta, myyntijohtaja, 0400 575 584 

Juha-Pekka Aikola, maanviljelijä, 045 124 7900 

Liitetiedostot

Konstailemattoman maukkaat Porin Leivän leivät leivotaan Satakunnassa. Pitkistä perinteistä ammentavat reseptit ovat kutkuttaneet makuhermoja jo vuodesta 1947 lähtien. Leipää ja leivonnaisia leivotaan neljässä vuorossa. Satakunnan lisäksi Porin Leivän tuotteita löytyy lähikaupoista Länsi-Suomessa, Turun seudulla sekä Pirkanmaalla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs