Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Lastensa kanssa matkustavat ottavat riskejä

GlaxoSmithKline Oy

Lastensa kanssa matkustavat ottavat riskejä

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2012 klo 08:00
Julkaisija: GlaxoSmithKline Oy

Lastensa kanssa matkustavat ottavat riskejä:

60 prosenttia ulkomailla matkailleista lapsista on matkustanut ilman riittävää matkarokotussuojaa.

Lasten kanssa matkustetaan edelleen terveysriskejä huomioimatta. Tämä selviää GSK:n Lapsimessuilla 2012 vanhemmille tekemästä matkailuterveyskyselystä.1 Vastaava kysely tehtiin myös Lapsimessuilla vuonna 2011.2

Espanjaan, Kanarian saarille, Baleaareille, Kreikkaan ja Turkkiin tehtiin yli 500 000 valmismatkaa vuonna 2011.3  Tänä vuonna tehdystä messukyselystä selviää, että ulkomailla jo matkustaneista lapsista 60 prosenttia on matkustanut ilman matkaa varten otettuja rokotuksia.  Tämä on hiukan enemmän kuin vuonna 2011, jolloin vastaavasti 58 prosenttia matkailijoista ei ollut ottanut lapselleen rokotteita.

Eniten tartuntariskejä ottavat Välimerenalueelle ja Itä-Eurooppaan matkustavat. Alle puolet näille alueille, joilla esiintyy sekä hepatiitti A- että hepatiitti B-infektiota, matkustaneista lapsista on saanut tarvittavan rokotussuojan. Yllättäen myös Afrikkaan matkustaneista lapsista liki puolet on matkustanut ilman matkarokotteita, vaikka moniin Afrikan maihin vaaditaan keltakuumerokotus ja suositellaan monia muitakin rokotteita. Parhaiten osataan suojautua Aasiaan sekä Väli- ja Etelä-Amerikkaan tehdyillä matkoilla, jonne matkustaneista lapsista lähes 80 prosenttia on saanut rokotussuojan.

Todennäköisimmin lapsensa on jättänyt rokottamatta 25 – 35-vuotiaat vanhemmat. Niistä vanhemmista, jotka vasta aikovat tulevaisuudessa matkustaa lastensa kanssa ulkomaille, vajaa viidennes on jo rokottanut lapsensa tulevan matkailu-uran varalta. Tässä edistystä edellisvuoteen on kuitenkin tapahtunut, koska silloin vain joka kymmenes lapsi oli rokotettu tulevien ulkomaanmatkojen varalta. Ne vanhemmat, jotka ovat ottaneet itse matkarokotuksia, suojaavat todennäköisemmin myös lapsensa matkarokotuksin.2

Suomalaisten lasten tavallisin matkarokote on ollut A+B-hepatiittien yhdistelmärokote, joka on annettu 57 prosentille niistä lapsista, jotka ylipäänsä ovat jonkin matkarokotteen saaneet.

Lasten rokottamatta jättäminen voi johtaa tarpeettomiin terveysriskeihin. THL:n Matkailijan terveysoppaan mukaan rokotusten lisäksi matkailevan lapsiperheen tulisi selvittää ennen matkaa malarianestolääkityksen tarve sekä huolehtia, että matkalla on mukana tarvikkeet hyönteisiltä ja auringolta suojautumiseen ja laukussa riittävä matka-apteekki. Matkakohteessa kannatta huomiota kiinnittää hygieniaan ja erilaiseen liikennekulttuuriin, jotta matka sujuisi turvallisesti.4

Rokotuksia voi tiedustella neuvolasta, terveyskeskuksesta tai matkailuun erikoistuneelta lääkäriasemalta. Terveydenhoitajaan tai lääkäriin kannattaa olla yhteydessä viimeistään kuukautta ennen matkaa tarvittavan rokotussuojan saamiseksi.

Ajankohtaiset rokotus- ja malarian estolääkityssuositukset löydät osoitteista www.rokote.fi ja www.thl.fi.

Lisätiedot:

Head of Medical Affairs Taneli Puumalainen, GlaxoSmithKline, 010 30 30 428.

1 Kyselytutkimukseen vastasi vuoden 2012 Lapsimessuilla 598 vanhempaa. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella ajanjaksolla 27. - 29.4.2012. Kyselyn toteutti GlaxoSmithKline.

2 Kyselytutkimukseen vastasi vuoden 2011 Lapsimessuilla 1290 vanhempaa. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella ajanjaksolla 14. - 17.4.2011. Kyselyn toteutti GlaxoSmithKline.

3 Suomen matkailutoimistoalan liitto ry:n (SMAL) lehdistötiedote. Julkaistu 12.1.2012.

4 Nohynek H. et al. (toim.) Matkailijan terveysopas 2011. THL ja Kustannus Oy Duodecim http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat. Tiedot haettu 5/2012.

Liitetiedostot

GlaxoSmithKline on lääkealan edelläkävijä. Keskitymme alkuperäislääkkeiden, rokotteiden ja itsehoitolääkkeiden kehittämiseen, tuotantoon ja markkinointiin. Tärkeimmät terapia-alueemme ovat hengitystie-, keskushermosto-, infektio- ja syöpäsairaudet. GSK toimii yli sadassa maassa, ja pääkonttorimme sijaitsee Lontoossa. Lisätietoja GSK:sta www.gsk.fi. Osoitelähteet: ePressi.com ja Terveystoimittajat ry:n osoitelistat

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs