Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Lapsiperheen kannattaa varautua influenssaan rokotteella

Terveystalo

Lapsiperheen kannattaa varautua influenssaan rokotteella

Tiedote.
Julkaistu: 08.11.2013 klo 08:42
Julkaisija: Terveystalo

Influenssakauden käynnistyminen on pian taas käsillä ja sen huippu Suomessa ajoittuu vuosittain kevättalveen. Influenssa leviää ihmisestä toiseen kosketus- ja pisaratartuntana. Taudilta voi parhaiten suojautua muistamalla hyvän käsihygienian ja ottamalla influenssarokotteen.

Influenssa kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sairasvuoteeseen. Taudin tavallisimpia oireita ovat äkillinen korkea kuume, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, yskä ja päänsärky. Lapsilla saattaa olla myös maha- ja suolisto-oireita etenkin taudin alkuvaiheessa. Influenssan saapuessa maahan pikkulapset myös sairastuvat kausi-influenssaan aikuisia useammin, sillä heillä ei ole vuosien aikana kehittynyttä vastustuskykyä.

- Influenssa on erotettava niin sanotusta tavallisesta flunssasta eli nuhakuumeesta, vaikka oireet voivatkin olla samankaltaisia. Influenssassa oireet alkavat kuitenkin äkillisemmin, ovat rajummat ja kestävät usein pidempään, kertoo lastentautien erikoislääkäri, neonatologi Tiina Asikainen Leppävaaran Terveystalosta Espoosta.

Paras tapa välttyä influenssalta on ottaa influenssarokote. Vuosittainen rokotus antaa parhaan suojan jatkuvasti uusiutuvia influenssaviruksia vastaan. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee maksutonta influenssarokotusta 6 – 35 kk ikäisille lapsille ja yli 65-vuotiaille sekä tiettyihin riskiryhmiin kuuluville (www.thl.fi). Maksuttoman rokotteen piiriin kuulumattomien kannattaa hankkia influenssarokote omalla kustannuksellaan.

- Influenssa on vakava sairaus, erityisesti pienille lapsille, vanhuksille ja riskiryhmille, Asikainen muistuttaa.

Ennakoi tartunta-aalto

Lasten rokottamisesta influenssaa vastaan on paljon hyötyä, sillä lapsilla se ehkäisee keskimäärin 7–9 kymmenestä influenssasta ja vähentää tehokkaasti influenssan leviämistä. Lisäksi influenssaa vastaan rokottaminen vähentää jälkitauteja, kuten korvatulehdusta ja keuhkokuumetta.

- Influenssan levittäjinä lapset ovat tehokkaita, ja he myös tartuttavat tautia pidempään kuin aikuiset. Yli 6 kk ikäisten lasten rokottaminen muiden perheenjäsenten ohella auttaakin ehkäisemään koko perheen ja lähiympäristön sairastumista, Asikainen toteaa.

Influenssarokote kannattaa ottaa marras-joulukuussa, jotta elimistö ehtii kehittää riittävästi vasta-aineita ennen alkuvuoden tartunta-aaltoa. Rokotteen ottamisesta influenssakauden jo alettua ei ole haittaa, mutta tällöin on tiedostettava, että hyvän vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, minkä aikana rokote ei vielä tehokkaasti suojaa influenssalta.

- Huomioitavaa on myös se, että esimerkiksi päiväkoti-ikäiset lapset voivat sairastaa jopa 5-10 tavallista flunssaa vuosittain, eikä influenssarokote ehkäise niitä, Asikainen kertoo.

Influenssakaudelle 2013-2014 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kahta rokoteannosta vähintään neljän viikon välein niille alle 9-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole koskaan saaneet influenssarokotetta tai jotka ovat saaneet vain yhden annoksen. Näin pyritään varmistamaan riittävän suojan kehittyminen.

Lasten terveyspalvelut Terveystalosta

Terveystalossa influenssarokotuksen saa lapsille helposti, ilman apteekkikäyntiä. Ajanvarauksen rokotukseen voi tehdä Terveystalon verkkosivuilla.

Terveystalon lastenlääkärit ovat erikoistuneet lapsiperheiden terveyteen ja hyvinvointiin. Lapsille tyypillisissä silmä- tai korvatulehdusvaivoissa voi varata ajan myös silmätauteihin tai korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistuneelle lääkärille.

Lisätietoja:

Tiina Asikainen, lastentautien erikoislääkäri, neonatologi, Terveystalo Leppävaara, tiina.asikainen@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs