Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Lääkkeenmääräämisoikeudet laajenemassa

Turun ammattikorkeakoulu

Lääkkeenmääräämisoikeudet laajenemassa

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2012 klo 09:54
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Lääkkeenmääräämisoikeudet laajenemassa

Pintapuudutus ja fluoraus saadaan sujuvasti suuhygienistiltä

Itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivat suuhygienistit voivat lisäkoulutuksen käytyään määrätä vastaanottotoiminnassaan tarvitsemiansa lääkkeitä. Suuhygienistien lääkkeenmääräämisoikeuden tarkoituksena on parantaa asiakaspalvelua ja edistää suun terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen järkevää käyttöä. Turun ammattikorkeakoulussa on aloitettu suuhygienistien lisäkoulutus lokakuussa 2012. Turun AMK:n ensimmäiseen Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämiskoulutukseen osallistuneet valmistuvat keväällä 2013.

Lisäkoulutuksella osaamista ja oikeuksia itsenäisille ammatinharjoittajille

Valtioneuvoston asetuksen 1089/2010 mukaisesti itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivat laillistetut suuhygienistit voivat hankkia suun limakalvojen ja ientaskujen pintapuuduttamiseen sekä hampaiden fluoraukseen käytettäviä lääkkeitä omaa vastaanottotoimintaansa varten. Suuhygienistin ns. pro-auctore -lääkkeenmääräämisoikeus edellyttää ammattikorkeakoulussa suoritettua lisäkoulutusta. Pro-auctore -lääkkeenmäärämisoikeus ei koske lääkkeiden määräämistä asiakkaille.

Voidakseen hakea Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta Valviralta oikeutta pro auctore -lääkkeenmääräämiseen, on suuhygienistin suoritettava pintapuudutteiden ja hampaiden fluorauksessa käytettävien lääkeaineiden turvallista käyttöä koskeva lisäkoulutus. Koulutus alkoi Turun ammattikorkeakoulussa lokakuussa.

– Lisäkoulutus antaa vahvistusta farmakologian perusosaamiseen sekä tarvittavat lisätiedot turvallisen pro auctore -lääkkeenmääräämisen toteuttamiseen, täydennyskoulutuspäällikkö Tiina Häkkinen kertoo.

Etua asiakkaalle: pintapuudutus ja fluoraus sujuvasti omalta suuhygienistiltä

Lainsäädännön uudistuksen tavoitteena on työnjaon ja yhteistyön kehittäminen suun terveydenhuollossa. Pro-auctore -lääkkeenmääräämisoikeus selkeyttää työnjakoa suuhygienistien ja hammaslääkäreiden kesken.

Suuhygienistin laajentunut tehtäväkuva näkyy asiakkaalle joustavana palveluna. Lääkkeenmääräämisoikeuden saatuaan suuhygienisti voi vastaanotollaan itsenäisesti tarjota esimerkiksi pintapuudutuksen hammaskiven poiston yhteydessä.  

Lisätiedot:

Turun AMK, Terveysala, täydennyskoulutuspäällikkö Tiina Häkkinen,

p. 050 5985 665, tiina.hakkinen@turkuamk.fi

                                                                

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa. Turun AMK:sta valmistuneet ovat työllistyneet parhaiten muihin ammattikorkeakouluihin verrattuna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs