Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kuntoutus on välttämätön osa ikäihmisten kotona asumisen tukemista

Kuntoutus on välttämätön osa ikäihmisten kotona asumisen tukemista

Tiedote.
Julkaistu: 10.06.2014 klo 09:42
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Yhteiskunnan suurten haasteiden ratkaiseminen edellyttää voimavarojen kokoamista. Tänään käynnistyvällä Kotipalvelut kuntoon -kampanjalla tuodaan esiin julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön merkitystä ja keinoja ikääntyneiden arjessa pärjäämisen mahdollistamiseksi ja toimintakyvyn edistämiseksi.

Kuntoutuspalvelujen merkitys kasvaa oleellisesti siirrettäessä vanhuspalvelujen painopistettä laitoksista kotiin annettaviin, vanhuksen toimintakykyä ja arjen pärjäämistä tukeviin palveluihin. Toimintakyvyn varmistamisessa on ensisijaista ikääntyneen tarpeet ja yksilölliset lähtökohdat huomioivien kuntoutustoimenpiteiden riittävän varhainen aloittaminen.

– Meiltä on löydyttävä valmiutta suunnata ja toteuttaa asioita uudella tavalla. Kotona ja sen ulkopuolella annettavan kuntoutuksen tulisi olla nykyistä selvästi merkittävämmässä roolissa tuettaessa ikäihmisten kotona asumista, painottaa Kuntoutuksen toimialayhdistyksen puheenjohtaja, johtava ylilääkäri Mika Pekkonen.

– Ikääntyneet tarvitsevat välitöntä, sairaanhoitoon liittyvää kuntoutusta, joka usein tarkoittaa intensiivistä kuntoutusjaksoa kuntoutuksen osaamiskeskuksessa. Yhtä tärkeää on pystyä varmistamaan kotona toteutettava, toimintakykyä edistävä kuntoutus liittyen normaaleihin ikääntymisen mukanaan tuomiin tarpeisiin. Tällöinkin tehostettuja kuntoutusjaksoja on perusteltua hyödyntää tarpeen mukaan, jatkaa Pekkonen

Todellinen palvelujärjestelmän uudistaminen tapahtuu toimintatapoja kehittämällä ja sisältöjä uudistamalla. Yksityisillä kuntoutuspalvelujen tuottajilla on valmiudet laajentaa nykyistä tarjontaansa varsinkin ikääntyneiden henkilöiden kuntoutustarpeiden tunnistukseen, yksilöllisesti räätälöityyn kuntoutukseen, monialaiseen kuntoutukseen, sairaanhoidon jälkeiseen avomuotoiseen kuntoutukseen ja kotiin vietäviin kuntoutuspalveluihin. Tiedot selviävät TEM:n 10.6.2014 julkistamasta, Pekka Lithin laatimasta raportista.

– Olennaista on nyt miettiä yhdessä palvelujen järjestäjien kanssa, kuinka parhaiten varmistamme palvelut, jotka ovat tarpeenmukaisia, laadukkaita ja ikääntyneiden saatavilla. Keskeistä on, miten kuntoutuspalvelut integroidaan kiinteäksi osaksi ikääntyneille tarjottavia palveluja ja miten organisoimme palvelut parhaalla mahdollisella tavalla. Tarvitsemme yhteistyötä sekä aktiivista ja tavoitteellista kehittämisotetta kenties enemmän kuin koskaan aiemmin, Pekkonen painottaa. 

STM:n ja TEM:n ohella Kotipalvelut kuntoon -kampanjassa ovat mukana Suomen Kuntaliitto, Suomen Yrittäjät, Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät (Teso ry), Sosiaalialan Työnantajat, Terveyspalvelualan Liitto ja Kuntoutuksen toimialayhdistys.

Lisätietoja:

hallituksen puheenjohtaja Mika Pekkonen, 020 751 6778

elinkeinopoliittinen asiantuntija Jarno Talvitie, 050 569 5755 

 

Vuonna 2011 perustetun Kuntoutuksen toimialayhdistyksen tavoitteina on toimialan toimintaedellytysten turvaaminen ja kuntoutuksen määrällinen ja ladullinen kehittäminen sekä toisaalta toimia jäsentensä yhteistoiminnan edistäjänä, edunvalvojana ja edustajana. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs