Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kuntien on opittava tunnistamaan ja tunnustamaan sote-yritykset yhteistyökumppaneiksi – muuten ei selvitä

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Kuntien on opittava tunnistamaan ja tunnustamaan sote-yritykset yhteistyökumppaneiksi – muuten ei selvitä

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2013 klo 14:13
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

– Kunnissa tarvitaan uudenlaista tahtotilaa ja ajattelutapaa, jossa yritykset otetaan huomioon yhteistyökumppaneina. Kuntoutuksen tarve on niin suuri, ettei julkinen sektori voi enää pitää itseään ainoana toimijana, jolla on oikeus kuntouttaa ihmisiä. Yritysten avulla turvattaisiin myös haja-asutusalueiden lähipalvelut.

Näin toteaa Valtakunnallisilla Fysioterapia- ja kuntoutuspäivillä Tampereella Vuoden 2013 Fysioterapiayrittäjäksi nimetty Arja Karhuvaara. Hänen pääviestinsä on se, että jos kuntoutuksen asemaan ei saada parannusta, vaikeuksissa ovat jo aivan lähitulevaisuudessa sekä työelämä että kunnat.

Tällä hetkellä yksityisiä palveluntuottajia ei ole otettu mukaan edes suunnitteluprosessiin. – Valtiollisissa suunnitteluryhmissä ja kunnissa toimitaan niin kuin yksityissektoria ei olisi olemassakaan.

Kuntoutusalan työnkuva on moninainen.  Yhä suurempi osa Arja Karhuvaarankin fysioterapeutintyöstä on koordinointia. – Omaiset soittavat ja kysyvät vanhukselleen tai vaikkapa aivohalvauksesta kuntoutuvalle puolisolleen kotiasioiden ja kuntoutuksen arvioita. Kodin muutostöiden ja apuvälinetarpeiden kartoitus on yksi fysioterapeutin osaamisalueista. Usein tarvitaan apua myös erilaisten yhteyksien järjestämisessä.

Arja Karhuvaara korostaa, että tällainen järjestämistyö, hoito- ja kuntoutusketjun ”kasaanjuokseminen”, on oleellinen osa fysioterapeuttien työtä. – Ruotsin puolella, mm. Göteborgissa ja Boråsissa, vanhuspalvelukeskuksia ja kotiin vietäviä palveluja johtamaankin on valittu nimenomaan fysio- ja toimintaterapeutteja, Karhuvaara huomauttaa.

Monet yrittäjät olisivat Arja Karhuvaaran tapaan innokkaita osallistumaan terveydenhuollon päätöksentekoon. – Ongelmana on se, että vaikka perustuslaissa mainitaan valtiovallan tehtäväksi edistää yksilön mahdollisuutta osallistua poliittiseen päätöksentekoon, yrittäjien kohdalla tämä ei toteudu. Julkisen sektorin työntekijöiden työsopimus mahdollistaa poliittisen osallistumisen, jopa työaikana ja täydellä palkalla. Yksityissektorilla näin ei välttämättä ole. Palvelualalla poliittisen vaikuttamisen aika on asiakkaalta ja yrittäjän tuloista pois.

Vuoden 2013 Fysioterapiayrittäjäksi nimetty Arja Karhuvaara on käytännön fysioterapeutin työnsä ohella ajanut asiakkaidensa – eri-ikäisten kuntoutujien – ja oman alansa pk-yrittäjien asioita aktiivisesti myös yhteiskunnallisena vaikuttajana ja päätöksentekijänä.  

 Arja Karhuvaara: Yrittäjä, fysioterapeutti ELV, erikoistumisalat neurologia sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja työfysioterapia, ylioppilasmerkonomi; kansanedustaja (2007-2011), Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen; useita luottamustoimia terveys- ja sivistystoimen alueilla. Yritys: AKTIIMI tmi Arja Karhuvaara, Suomenlinna C 10 B 1, 00190 Helsinki; Puh 050 555 5454, arja(at)karhuvaara.fi www.arjakarhuvaara.fi

Lisätietoja:        

Arja Karhuvaara, 050 555 5454, arja(at)karhuvaara.fi

Martti Heinonen, toiminnanjohtaja, FYSI ry, 040 566 2094, martti.heinonen(at)fysi.fi

www.fysi.fi

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on fysioterapia- ja kuntoutusalan yrittäjien edunvalvontajärjestö, joka tukee kansanterveystyötä mm. järjestämällä jatko- ja täydennyskoulutusta fysioterapeuteille ja muille kuntoutusalan ammattilaisille. Yhdistys julkaisee fysioterapian ja kuntoutuksen ammatillista uutis- ja asiakaslehteä FYSI.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs