Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Konflikteissa seksuaalisen väkivallan uhreista jopa yli 80 % on lapsia

Pelastakaa Lapset ry

Konflikteissa seksuaalisen väkivallan uhreista jopa yli 80 % on lapsia

Tiedote.
Julkaistu: 09.04.2013 klo 00:15
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Konflikteissa ja konfliktien jälkeisenä aikana tapahtuvalla seksuaalisella väkivallalla on vakavat seuraukset lasten elämään. Uhreista suurin osa on alle 18-vuotiaita, kertoo Pelastakaa Lasten tuore raportti Unspeakable Crimes Against Children - Sexual Violence in Conflicts. Järjestö kehottaa kansainvälistä yhteisöä toimimaan entistä vahvemmin lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi.

Vuosina 2011 – 2012 Liberiassa yli 80 % seksuaalisen väkivallan uhreista oli alle 17-vuotiaita. Kolumbiassa taas vuonna 2009 yli puolet Punaisen Ristin auttamista seksuaalisen väkivallan uhreista oli lapsia, ja lähes joka viides Haitin pääkaupungin Port-au-Princen tytöistä raiskattiin vuosien 2004 ja 2005 aseellisten levottomuuksien aikana. Tutkimus paljastaa myös miten yleistä on opettajien, uskonnollisten johtajien, perheenjäsenten sekä myös avustustyöntekijöiden ja rauhanturvaajien harjoittama lasten seksuaalinen hyväksikäyttö konflikteista kärsivissä maissa.

Seksuaalista väkivaltaa ei ainoastaan käytetä sodankäynnin välineenä, vaan syyt juontavat laajempiin ongelmiin lasten ja naisten oikeuksien toteutumisessa, valtion ja yhteisöjen hajoamiseen, köyhyyteen, pakolaisuuteen ja perinteisten suojelumekanismien häviämiseen.

Seksuaalisella väkivallalla on erityisen vakavat vaikutuksensa lasten hengissä säilymiseen, terveyteen ja psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Seksuaalisen väkivallan ehkäisemiseksi ja uhrien auttamiseksi tehtävä työ kärsii kuitenkin jatkuvasti riittämättömästä rahoituksesta. Vuonna 2011 konflikteista kärsivissä maissa saatiin lastensuojeluun vain 22 % tarvittavasta rahoituksesta.

Pelastakaa Lapset pyytää hallituksia huolehtimaan, että

- katastrofien aikana lasten suojeluun käytettävä rahoitus olisi riittävää niin, että lapsille voidaan järjestää turvalliset olosuhteet ja että uhreille annetaan heidän tarvitsemaansa apua

- konfliktialueilla seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi ja uhrien hoitamiseen kohdistetut ohjelmat huomioisivat entistä paremmin lasten erityistarpeet, sillä suurin osa uhreista on lapsia

- lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan ja että rikosten tekijöitä rangaistaisiin

- YK:lla on riittävät resurssit ja mandaatti toimia lasten suojelemiseksi konflikteissa

- kriisinhallintaoperaatioissa huomioidaan aina lasten oikeus suojeluun operaatioiden suunnittelussa, henkilöstön koulutuksessa ja toimintaohjeissa.

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs