Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kevät kiusaa allergisia

Terveystalo

Kevät kiusaa allergisia

Tiedote.
Julkaistu: 07.05.2014 klo 08:27
Julkaisija: Terveystalo

Kevät ja kesä ovat viheliäistä aikaa pölyallergikoille. Tyypillisimmin siitepölyoireita aiheuttavat keväällä kukkivat lehtipuut. Myöhemmin kesällä allergisia kiusaavat heinät sekä pujot. Allergia on elimistön torjuntareaktio ympäristön aineita vastaan.

Siitepölyallergian tyypillisimpiä oireita ovat vetinen nuha, aivastelu, tukkoisuus, silmien punoitus ja kirvely. Allergiat voivat aiheuttaa myös hengitystieoireita, kuten yskää ja hengenahdistusta. Astmaatikoilla astmaoireet saattavat pahentua voimakkaimpaan siitepölyaikaan. Siitepölyaika vaihtelee keväästä toiseen – tänä keväänä lepän kukinta alkoi poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuussa.

- Keväällä lehtipuiden kukkimisen lisäksi myös katupöly voi aiheuttaa ärsytystä. Kyseessä ei ole allerginen reaktio, mutta vaivaa monia kaupunkilaisia, kertoo Terveystalon lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka.

Erilaiset allergiat ovat yleistyneet viimeisen 20–30 vuoden aikana länsimaissa merkittävästi. Syitä ilmiöön ei tiedetä. On mahdollista, että samalla kun elinympäristö on muuttunut entistä puhtaammaksi, ihmiset ovat alkaneet reagoida herkemmin ympäristön harmittomia tekijöitä kohtaan. Myös perimällä on merkittävä osuus allergioiden puhkeamisessa.

Milloin lääkäriin?

Jos nenän vuotaminen ja aivastelu ovat jokakeväisiä riesoja, oireet johtuvat todennäköisesti siitepölystä. Etenkin hengitysoireiden tai astmatyyppisten oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkäriin. Lääkärin vastaanotolla voidaan selvittää allergisten oireiden aiheuttaja, joita ovat tyypillisimmin koivu, leppä, heinät tai pujo. Siitepölytestien näyttäessä negatiivista voidaan lääkärin vastaanotolla todentaa mahdolliset muut syyt oireiden taustalla, kuten esimerkiksi katupöly tai eläinallergia. Astmaattisten oireiden ilmaantuessa on syytä tehdä astmatutkimukset.

- Allergiaoireiden kanssa kannattaa lähteä lääkäriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta oireet eivät voimistu. Lääkärin ammattitaito auttaa selvittämään mistä on kysymys, ja hän osaa myös neuvoa lääkityksen aloittamisessa, Peter Csonka kertoo.

Epämääräisiin oireisiin Csonka ei suosittele kokeilemaan erilaisia itsehoitoja omin päin.

- Apteekista haetaan usein nenäsumutteita ja silmätippoja ilman reseptiä, mutta itsehoitovalmisteiden teho on useimmiten vaatimaton, eivätkä valmisteet tahdo auttaa pahimpiin oireisiin. Allergiat kannattaa hoitaa tehokkaasti jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolloin oireilevan elämänlaatu paranee ja astman riski pysyy pienempänä.

Siedätyshoidosta apua allergian hoitoon

Siedätyshoito on tullut perinteisten allergialääkkeiden rinnalle tehokkaaksi keinoksi yksittäisten allergioiden hoitoon. Suomessa siedätyshoitoa annetaan pääasiassa pistämällä säännöllisesti 3-5 vuoden ajan pieniä määriä allergeenia ihon sisään, jolloin elimistö siedättyy kyseiselle aineelle ja allergiset oireet vähenevät.

Heinäallergiassa vaihtoehtona voidaan käyttää myös kielen alle laitettavia timoteitabletteja. Muutaman vuoden sisällä luvassa on kielenalustablettihoitoa myös koivulle ja mahdollisesti myös muille aineille.

- Siedätyshoito on toistaiseksi ainoa allergian hoitomuoto, jolla voidaan vaikuttaa allergian luonnolliseen kulkuun. Siedätyshoitoa voidaan antaa allergisen nuhan, allergisen silmätulehduksen ja astman hoidossa. Siedätyshoidon avulla voidaan joissakin tapauksissa myös ennaltaehkäistä lisäherkistymistä muille hengitettäville allergeeneille ja jopa ehkäistä astman puhkeamista, Péter Csonka kertoo.

Noin joka neljäs suomalainen kärsii allergisesta nuhasta, mutta siedätyshoidoissa käy vain reilut 5 000 suomalaista. Hoitojen vaikutus kestää kuitenkin keskimäärin 7–10 vuotta, joten kyse on pitkäaikaisesta avusta. Siitepölyallergia saattaa puhjeta jo 3–4 vuoden iässä, ja siedätyshoidot voidaan aloittaa lapsen täytettyä 5 vuotta. Yläikärajaa ei hoitojen aloittamiselle ole.

Siedätyshoidot kevään allergiakautta varten aloitetaan syksyisin. Päätös hoidoista kannattaa tehdä jo keväällä varaamalla aika lääkärille, jotta hoidot pääsevät alkamaan jouhevasti syksyllä. - Siitepölykaudella siedätyshoitojen aloittaminen on liian myöhäistä. Päätös hoitojen aloittamisesta kannattaa kuitenkin tehdä jo keväällä, kun allergia-asiat ovat muutenkin mielen päällä. Lääkärin vastaanotolla voidaan jo keväällä tehdä valmiiksi suunnitelmat syksyn hoitojen aloittamisesta, Csonka muistuttaa.

Milloin allergiaoireiden kanssa lääkärille? 

  • Kun nenän vuotaminen ja aivastelu ovat jokakeväinen riesa. 
  • Kun allergiat aiheuttavat hengitystie- tai astmaoireita. 
  • Kun kokonaiselämänlaatu kärsii allergisesta oireilusta.


Lisätietoja medialle:

Peter Csonka, lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi, Terveystalo, p. 050 3661103, peter.csonka@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs