Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Kampanja murtumapotilaiden osteoporoosihoidon tehostamiseksi

Suomen Luustoliitto

Kampanja murtumapotilaiden osteoporoosihoidon tehostamiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2014 klo 12:00
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Murra murtumien ketju!  

Kampanja murtumapotilaiden osteoporoosihoidon tehostamiseksi  

Osteoporoosi on yleinen luuston sairaus, joka hoitamattomana johtaa toistuviin murtumiin. Sairaus heikentää lopulta liikuntakykyä, heikentää elämänlaatua ja omatoimista selviytymistä sekä altistaa ennenaikaiselle kuolemalle.  

Arviolta joka kolmas yli 50-vuotias nainen ja joka viides mies saa osteoporoottisen murtuman. Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 - 400 000 osteoporoosia sairastavaa potilasta.  Maassamme tapahtuu noin 40 000 vähäenergistä, usein kaatumiseen liittyvää murtumaa vuosittain.   

Yli 65-vuotiaiden naisten murtumista arvioidaan 80–90 % olevan luonteeltaan osteoporoottisia. Maassamme tapahtuu vuosittain noin 7 000 lonkkamurtumaa ja noin  12 000 rannemurtumaa. Kolmas tyypillinen osteoporoosimurtuma, selkänikaman murtuma, on yhtä yleinen, mutta niistä vain kolmanneksella on murtuman tyypilliset akuutit kipuoireet. Loput ilmenevät selän ryhtimuutoksena ja vartalon lyhenemisenä sekä kroonisena selkä- kylkisärkynä.  

Vuoteen 2030 mennessä on ennustettu osteoporoosimurtumien lukumäärän kaksinkertaistuvan väestön ikääntyessä.   

Jokainen murtuma lisää uuden murtuman riskiä – murtuma on kliinisesti tärkein uuden murtuman ennustaja.   
Isoissa, tuhansien potilaiden vertailututkimuksissa on osoitettu, että osteoporoosin tehokas hoito vähentää uusien murtumien syntyä jopa 50 %, kuolleisuutta väestötasolla (yli 70- vuotiailla osteoporoosia sairastavilla) noin 10 %, ja vakavan murtuman kokeneiden potilaiden kuolleisuutta keskimäärin 30 %.   

Suomen Luustoliitto ja Finnish Bone Society esittävät, että vuonna 2015 aloitetaan valtakunnallinen kampanja murtumapotilaiden osteoporoosihoidon tehostamiseksi.  

Liitetiedostot

Suomen Luustoliitto ry on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Luustoliiton tarkoituksena on lisätä tietoutta luustosta sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vähentää osteoporoosin, kaatumisten ja luunmurtumien ilmaantuvuutta. Luustoliitto pyrkii turvaamaan luustokuntoutujille varhaisen tutkimuksen, hyvän hoidon ja toimivan kuntoutuksen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs