Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Jubileumsåret till ära har Cancerorganisationerna utrett kamratstödets omfattning

Cancerorganisationerna

Jubileumsåret till ära har Cancerorganisationerna utrett kamratstödets omfattning

Pressmeddelande.
Publicerad: 05.07.2016 kl. 19:05
Utgivare: Cancerorganisationerna

Cancerorganisationerna har sitt 80-årsjubileum till ära gjort en utredning om frivilligarbetet inom organisationen. Det finns cirka 550 frivilliga som bistår med kamratstöd.

I år belönar alla 18 regionala eller riksomfattande medlemsorganisationer i Cancerorganisationerna en frivillig. Fram till juli 2016 har sex medlemsorganisationer redan gjort det. De som har belönats beskriver frivilligarbetet med ord som hjälpande, intressant, belönande, oegennyttigt och att göra något tillsammans.

Kamratstödet fick sin början bland muncancerpatienterna 1963. Bröstcancerpatienterna var de följande som kom med. Det fanns cirka 500 kamratstödspersoner i cancerföreningarna år 2015. Förra året träffade stödpersonerna minst 1 200 cancerpatienter dryga 3 000 gånger.

Svenskspråkiga kamratstödspersoner behövs det mestadels på Åland och i Österbotten. Enligt uppskattning är de ca 50 till antalet.

Projektkoordinator Hannele Arvekari som har gjort utredningen om frivilligarbetet tycker att det är en bra sak att kamratstödet når så många behövande.

– Det är ett betydande tillägg till vad våra anställda har möjligheter att göra. Med bra samordning och ledning kan frivilligarbetet få verkligt betydande saker till stånd för många människor, inbegripet de frivilliga själva, säger hon.

Framöver kommer det att behövas allt flera kamratstödspersoner som jobbar med elektroniska medier. Exempelvis som stödpersoner på nätet. I verksamheten överväger man nu möjligheterna att allt mera dra nytta av stödpersonernas kompetenser och intressen. Det ger i högre grad än tidigare stödpersonerna olika målinriktade arbetsuppgifter.

Cancerorganisationerna utarbetar som bäst en utvecklingsplan för frivilligverksamheten där det också tas upp andra former av frivilligverksamhet än kamratstöd.

Närmare upplysningar om kamratstödet: https://www.kaikkisyovasta.fi/vertaistuki-ja-keskustelut/syopajarjestojen-vertaistuki/

 

Ytterligare information:

Hannele Arvekari, projektkoordinator, tfn 050 465 5553, hannele.arvekari@cancer.fi, anträffbar från och med 1.8.2016

Carita Åkerblom, organisationssekreterare, tfn 050 567 6737, carita.akerblom@cancer.fi,

Margita Strandberg-Heinonen, ansvarig skötare, tfn 010 843 6006, margita.strandberg-heinonen@pohjanmaancancer.fi

Satu Lipponen, direktör, kommunikation och förutseende, tfn 050 563 4558, satu.lipponen@cancer.fi

#SSY80

 

Den övergripande benämningen Cancerorganisationerna syftar på Cancerföreningen i Finland och Cancerstiftelsen. Till Cancerföreningen i Finland hör tolv regionala cancerföreningar och sex nationella patientorganisationer. Cancerföreningen i Finland är registerförare för Finlands Cancerregister.

www.alltomcancer.fi

www.cancerorganisationerna.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs