Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Jos sote-lakiesitys toteutetaan nykymuodossa: Työllistävät sote-yritykset kuihtuvat ja kuntien elinvoima kärsii

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Jos sote-lakiesitys toteutetaan nykymuodossa: Työllistävät sote-yritykset kuihtuvat ja kuntien elinvoima kärsii

Tiedote.
Julkaistu: 24.11.2014 klo 10:03
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Jos sote-lakiesitys toteutetaan nykymuodossa, työllistävät, pienet sote-yritykset katoavat ja palvelut karkaavat kasvukeskuksiin.

Suomessa toimivat sadat fysioterapia- ja kuntoutusalan yritykset ovat erittäin huolissaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislakiesityksen tämänhetkisestä sisällöstä.

Jos järjestämislaki toteutetaan nykyisen esityksen mukaisena, tapahtuu juuri epätoivottu kehitys – julkinen monopoli tekee sen, mikä on helppoa, eli ostaa vain suurilta toimijoilta. Pienet, kustannustehokkaat yritykset kuolevat ja kansalaisten lähipalvelut karkaavat kasvukeskuksiin.

Kehityskulku on sama kuin ensihoidon/sairaankujetusyritysten kohdalla: vuonna 2013 toteutettu keskittämispäätös tappoi lyhyessä ajassa 75 sairaankuljetuksen yritystä ja johti vuodessa 50 %:in valtakunnalliseen kustannusten nousuun. Tilanteeseen johti poliittinen päätös, jonka vaikutuksia ei osattu arvioida. Samanlainen uhka kohdistuu nyt koko sote-alan yritysten ja kolmannen sektorin toimintaan. Vaarassa ovat 20 000 sote-alan yritystä ja näiden työllistämät 60 000 palkansaajaa sekä kansalaisten lähipalvelut. Onko tätä ajateltu sote-uudistusta pohtineessa ohjausryhmässä?

Lakiin on kirjattava velvoite hankintojen kustannustehokkuuteen. Palveluja tulee suurista hankintakokonaisuuksista huolimatta pystyä ostamaan myös pieniltä palveluntuottajilta, olipa mekanismina kilpailutus ja/tai asiakkaan valinnanvapautta lisäävä palveluseteli sekä hyväksyttyjen palveluntuottajien rekisteri. Hankintoja tekeville yksiköille tulee asettaa vaade kustannuksiltaan ja laadultaan kulloinkin tehokkaimman palvelun hankkimiseen.

Tämä edellyttää sitä, että kaikki toimijat – myös julkinen sektori - velvoitetaan laskemaan tuottamiensa palveluiden todelliset hinnat ja julkistamaan ne vertailtaviksi. Vasta sen jälkeen on mahdollista tehdä todellisiin laskelmiin perustuvia kustannustehokkaita hankintoja.

Kuntien elinvoima syntyy yrityksistä. Niin kansalaisen, kuntien kuin valtionkin etu on, että maamme kaikkien palveluntuottajien resurssit otetaan hyötykäyttöön. Yritykset ja järjestöt ovat henkilöstöineen, toimitiloineen ja laitteistoineen osa jo olemassa olevaa infrastruktuuria ja voimavara, jota on hyödynnettävä, jotta sote-uudistukselle määritellyt, parlamentaarisesti yhdessä sovitut tavoitteet saavutetaan. Yksi tavoitteista - valtiontalouden kestävyysvajeen nujertaminen – ei kerta kaikkiaan onnistu, jos soten lähtökohtana on lakiesitykseen nyt kirjattu julkinen monopoli.

Lakiesityksen mukainen sote-uudistus synnyttäisi entistä vahvemman julkisen palvelutuotannon monopolin. Suunta on täysin päinvastainen kuin muissa Euroopan maissa, jotka ovat kehittäneet terveydenhuoltoaan jo oleellisesti asiakkaan valinnanvapauden suuntaan ja ottaneet menestyksellisesti käyttöön kaikkien sektoreiden voimavaroja hyödyntävän monituottajamallin.

Kaikkien puolueiden – olivatpa ne tällä hetkellä hallituksessa tai oppositiossa – tulee tässä tärkeässä historian saumassa aidosti hakea oikeaa ja kestävää ratkaisua. Tavoitteena tulee olla parempi sote, jossa julkinen ja yksityinen palvelutuotanto sekä yhteisöt toimivat yhteen hiileen puhaltaen ja hakevat kustannustehokkainta tapaa tuottaa palvelut kansalaisille.

Vaihtoehto - julkinen monopoli - romuttaa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon ja johtaa kustannusten kasvukierteeseen, jonka seurauksena kansalaisten palveluita on lopulta pakko karsia kovalla kädellä. Kuka kantaa silloin vastuun tehdystä päätöksestä?

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Lisätiedot: 

Puheenjohtaja Tuula Mustonen, 0400 200 403, tuula.mustonen@fysiokuusamo.fi

Toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

FYSI ry:hyn kuuluu 700 eri puolilla Suomea toimivaa jäsenyritystä, joista valtaosa on asiakkailleen lähipalveluja tarjoavia alle kolmen hengen yrityksiä.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset Fysi ry on valtakunnallinen, vuonna 1972 perustettu edunvalvontajärjestö, johon kuuluu noin 700 yritystä eri puolilta Suomea. FYSI ry:llä on 610 laitosluvalla toimivaa jäsentä ja 90 ammatinharjoittajajäsentä, jotka tarjoavat lähipalveluja kotikuntansa asukkaille eli toimipiste löytyy Suomen joka kunnasta läheltä jokaista ihmistä. Valtaosa FYSI ry:n jäsenyrityksistä on pieniä, naisvaltaisia, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, jotka työllistävät ja tuottavat verotulot Suomeen. Toimialamme yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativia vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. 80 % kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista entistä paremmin kansalaisten hyödynnettäväksi.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs