Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Huippututkijat Ouluun pohtimaan geenitutkimuksen uhkia ja mahdollisuuksia

Oulun yliopisto

Huippututkijat Ouluun pohtimaan geenitutkimuksen uhkia ja mahdollisuuksia

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2015 klo 09:38
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Biocenter Oulu
Tiedote 30.11.2015

Huippututkijat Ouluun pohtimaan geenitutkimuksen uhkia ja mahdollisuuksia

Geenitutkimus on ottanut viimeisen kymmenen vuoden aikana huimia harppauksia eteenpäin. Pystymme muutamassa päivässä selvittämään yksittäisen ihmisen koko genomitiedon. Geneettinen DNA-koodi tekee kolmen miljardin emäsparin voimin ihmisestä yksilön, ainutlaatuisen olennon. 

Ihmisen genomitieto on kuin äskettäin esille kaivettu aarrearkku, jonka sisältöä vasta tutkimme. Mitä aarteilla tulisi tehdä? Osaammeko käyttää niitä yhteiskuntamme hyväksi? Kätkeytyykö aarrearkkuun jotain uhkaavaa? Kuka arkun omistaa, ja miten sitä kannattaa säilyttää?

Oulun yliopistossa järjestetään tiistaina 8.12.2015 yleisölle avoin luento- ja keskustelutilaisuus Geneettinen tulevaisuutemme – millaisia mahdollisuuksia geenitieto avaa yhteiskunnassa. Monitieteisessä tilaisuudessa modernin geeniteknologian nykypäivää ja tulevaisuutta tarkastellaan eri näkökulmista. Tilaisuus koostuu useiden tieteenalojen asiantuntijapuheenvuoroista ja yhteisestä paneelikeskustelusta, jossa yleisöllä on mahdollisuus kommentoida uuteen geeniteknologiaan liittyviä mahdollisuuksia, kiistakysymyksiä ja tulevaisuudennäkymiä.

Professori Hannes Lohi pohtii geenitutkimusta ihmisen parhaan ystävän kannalta. Kuinka lähellä koira on ihmistä geeneiltään ja taudeiltaan? Professori Teemu Teeri on geenimuunnellun ruoan ja sen vaikutusten asiantuntija ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala tutkii geeniterapiaa tulevaisuuden hoitomuotona. Myös tutkimusprofessori Helena Kääriäinen, professori Jaakko Kaprio ja erikoislääkäri Eero Varila ovat omien alojensa johtavia tutkijoita sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kaikilta heiltä kuullaan tilaisuudessa puheenvuorot, jotka avaavat näkymiä geenitutkimuksen nykytilaan.

Tilaisuus järjestetään tiistaina 8.12.2015 klo 9.45 - 16.05 Oulun yliopiston Saalastinsalissa, osoitteessa Pentti Kaiteran katu 1. Toimittajanne on tervetullut tilaisuuteen.

Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa Geenit ja yhteiskunta -nimistä Argumenta-hanketta, joka pyrkii edistämään geenitutkimusta koskevaa tieteidenvälistä vuoropuhelua sekä välittämään ajankohtaista ja yleistajuista tutkimustietoa päättäjille ja suurelle yleisölle.

Lisätietoja:

koordinaattori Meri Rova, Oulun yliopisto, Bioceneter Oulu, p. 050 464 3361 / meri.rova(at)oulu.fi

Ohjelma: http://www.oulu.fi/biocenter/genes-and-society/seminars/geneettinen-tulevaisuutemme
Geenit ja yhteiskunta -Argumenta-hanke: https://skr.fi/fi/argumenta%20-%20geenit%20ja%20yhteiskunta

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, p. 040 546 3413

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs