Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hengityssuojaimet apuna katupölyaikaan

Hengitysliitto

Hengityssuojaimet apuna katupölyaikaan

Tiedote.
Julkaistu: 02.05.2016 klo 12:00
Julkaisija: Hengitysliitto

Kevät on katupölyn vuoksi vaikeaa aikaa erityisesti hengityssairaille. Hengitysliitto nosti asiaa esiin järjestämällä hengityssuojaimien tuunauskilpailun sosiaalisessa mediassa.  

Hengitysliitto korostaa, että katupöly pitäisi puhdistaa keväisin mahdollisimman nopeasti, jotta hengityssairaat eivät joutuisi turvautumaan hengityssuojaimiin ulkona liikkuessaan.  

— Hiekoittamiseen tulisi käyttää vain esipestyä hiekkaa ja vain sen verran kuin tarvitaan, toteaa Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela.

— Toivomme myös, että autoilijat käyttäisivät kitkarenkaita, jos se on mahdollista asuinpaikkakunta ja sääolosuhteet huomioon ottaen.  

Katupöly on hiekoitushiekkaa, asfalttipölyä ja rengaskumia. Se heikentää keuhkojen toimintaa ja aiheuttaa silmien, kurkun ja nenän ärsytysoireita.  

Erityisen haitallista katupöly on hengityssairaille, kuten astmaa sairastaville, joilla keuhkoputkien limakalvot ovat jo valmiiksi herkistyneet. Katupöly lisää keuhkoputkien ärsytystä, jolloin limaneritys lisääntyy ja hengitys voi vaikeutua.

— Suomen oloissa hengityssuojaimiin joudutaan välillä turvautumaan. Kilpailulla halusimme tuoda esiin sitä, että suojaimilla voi myös ottaa kantaa ja ne ovat olla ilmeekkäämpiä, Kolstela kertoo.  

Hengityssuojain auttaa suojautumaan katupölyn isoimmilta hiukkasilta, mutta ei estä katupölyn pääsyä keuhkoihin kokonaan. Se ei myöskään sovi vaikeaa hengityssairautta sairastaville tai iäkkäille, koska se lisää hengityksen vastusta.  

Hengityssairaille paras on uloshengitysventtiilillä varustettu hengityssuojain, sillä sen kanssa hengittäminen on helpompaa. Hengityssuojaimia voi ostaa esimerkiksi apteekeista ja rakennustarvikeliikkeistä.  

Kilpailuun osallistuneista kymmenen tuunaajaa palkittiin katupölysuojaimilla. Kaikki kilpailuun osallistuneet tuunatut hengityssuojaimet ovat nähtävissä osoitteessa www.hengitysliitto.fi/tuunauskisa.  

Maailman astmapäivää vietetään tiistaina 3. toukokuuta. Päivän aikana ja sen läheisyydessä hengitysyhdistykset järjestävät tapahtumia eri puolilla Suomea.

Lisätietoja:

Maija Kolstela
Terveysasiantuntija
Hengitysliitto
p. 040 540 5617

www.hengitysliitto.fi/astma
www.hengitysliitto.fi/katupoly

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 92 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs