Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hengitysliitto toivoo kauppoihin tuoksuttomia osastoja

Hengitysliitto

Hengitysliitto toivoo kauppoihin tuoksuttomia osastoja

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2015 klo 10:07
Julkaisija: Hengitysliitto

Hengitysliitto ehdottaa, että kaupat perustaisivat tuoksuttomia osastoja, joihin ne sijoittaisivat pelkkiä tuoksuttomia tuotteita eri tuoteryhmistä. Tällä tavoin tuoksuille yliherkkien ihmisten ei tarvitsisi altistaa itseään voimakkaille tuoksuille kaupoissa käydessään ja heille tarjottaisiin aito valinnanmahdollisuus erilaisten tuoksuttomien tuotteiden välillä.

– Varsinkin näin joulun alla tuoksut täyttävät kauppojen käytävät. Ajatuksena on, että ne tuovat joulun tunnelmaa, mutta tuoksuyliherkälle tilanne on vaikea. Hän joutuu pahimmassa tapauksessa jättämään ostosreissun kesken, toteaa Hengitysliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Katri Nokela.

Tuoksuttomilla osastoilla olisi hyvä olla vaatteiden pesuaineita sekä henkilökohtaisia hygieniatuotteita ja pesuaineita. Näin joulun alla myös tuoksuttomat kynttilät sopisivat tuoksuttomille osastoille.

Yleisimmin ongelmia tulee pesuaine- ja hygieniatuotehyllyillä. Tuoksuyliherkillä ihmisillä on vaikeuksia ostaa kaupasta esimerkiksi pesuaineita, koska tuoksuttomat tuotteet on sijoitettu samalle käytävälle tuoksuja sisältävien pesuaineiden kanssa. Tuoksulliset tuotteet aiheuttavat monille tuoksuyliherkille niin vaikeita oireita, että he eivät voi edes mennä kyseiselle käytävälle. Tuoksuttomat tuotteet jäävät siis ostamatta.

– Jotkut tuoksuyliherkät ovat ratkaisseet asian siten, että pyytävät henkilökuntaa tuomaan heille tuoksuttoman tuotteen pesuainehyllystä. Tällöin asiakas ei kuitenkaan voi itse vertailla tuotteita ja tehdä valintoja, Nokela sanoo.

– Saamme myös runsaasti yhteydenottoja siitä, että kauppojen kosmetiikka- ja kemikaaliosastot on sijoitettu heti ulko-ovien läheisyyteen. Toivommekin, että kaupat ottaisivat tuoksuyliherkät asiakkaansa huomioon varmistamalla, että kauppaan on esteetön sisäänpääsy myös tuoksutonta reittiä, sanoo Nokela.

Tuoksuyliherkkiä on 10–40 prosenttia suomalaisista. Oireita ovat muun muassa hengenahdistus, pahoinvointi, päänsärky ja silmien kirvely. Tuoksuyliherkkyys ei välttämättä liity mihinkään sairauteen, mutta osalle astmaatikoista tuoksut aiheuttavat runsaasti oireita.

Lisätietoja:

Katri Nokela
Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija
Hengitysliitto

p. 040 669 2096
katri.nokela@hengitysliitto.fi

 

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Hengitysliittoon kuuluvat lisäksi valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotelli-ravintolat Lasaretti ja Anttolanhovi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs