Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Hengitysliitto lahjoittaa 3 500 PEF-mittaria astmaa sairastaville

Hengitysliitto

Hengitysliitto lahjoittaa 3 500 PEF-mittaria astmaa sairastaville

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2015 klo 09:15
Julkaisija: Hengitysliitto

Toukokuun 5. päivänä vietettävän Maailman astmapäivän kunniaksi Hengitysliitto lahjoittaa 3 500 PEF-mittaria perusterveydenhuollolle. Paikallisille terveyskeskuksille mittarit käyvät luovuttamassa hengitysyhdistykset eri puolilta Suomea. Terveydenhuolto lahjoittaa PEF-mittarit edelleen astmaa sairastaville.

 Lahjoitettavat mittarit on hankittu Hengitysliiton keräysvaroilla.

– Astmaa sairastaa noin kymmenen prosenttia aikuisista suomalaisista. PEF-mittari on heille tärkeä väline sairauden seurantaan, kertoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

Astmaa sairastava mittaa PEF-mittarilla uloshengityksen huippuvirtausta. Puhalluksien tuloksia seuraamalla hän voi tarkkailla omaa vointiaan ja sairauden tilaa.

– Lisäksi puhallustulosten avulla sairastunut voi säätää lääkitystään lääkäriltään saamiensa ohjeiden mukaisesti sekä pienentää riskiä saada sairauteen liittyviä pahenemisvaiheita, kertoo Puolanne.

– Astman pahenemisvaiheet kuormittavat terveydenhuoltoa ja lisäävät sairauspoissaoloja, Puolanne toteaa.

PEF-mittaus antaa arvokasta tietoa astman kanssa selviytymisestä sekä sairauden tilasta esimerkiksi seurantakäyntiä varten. Astmassa oireilu ja sairauden tila vaihtelevat ja myös lääkityksen tarve voi muuttua. Siksi säännöllinen seuranta kannattaa.

Jos käytössä on säännöllinen lääkitys, seurantakäyntejä suositellaan vuoden välein tai lääkärin kanssa yhdessä sovituin välein. Väli voi olla vuotta pidempikin sairauden ollessa hyvin hallinnassa. Lääkärin arvio tarvitaan 3-5 vuoden välein, muulloin käynti voi olla esimerkiksi astmahoitajalla.

– On tärkeää muistaa, ettei seurantaan kutsuta terveydenhuollosta. Sen tullessa ajankohtaiseksi aika tulee varata itse, muistuttaa Puolanne.

Astma on keuhkoputkien limakalvojen pitkäaikainen tulehdussairaus. Sen ensimmäisiä oireita ovat yleensä pitkittynyt yskä ja limannousu. Lisää tietoa sairaudesta on osoitteessa www.hengitysliitto.fi/astma.

Maailman astmapäivää vietetään 5. toukokuuta. Päivän aikana ja sen läheisyydessä paikalliset hengitysyhdistykset järjestävät tapahtumia eri puolilla Suomea.

Lisätietoja:

Mervi Puolanne
Järjestöjohtaja
Hengitysliitto
p. 040 588 2782

 

Hengitysliitto edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Liiton 97 jäsenyhdistyksen toiminnassa on mukana yli 30 000 hengityssairasta ja heidän läheistään.

Hengityssairaudet koskettavat miljoonaa suomalaista. Suurimpia ryhmiä ovat astmaa, keuhkoahtaumatautia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja uniapneaa sairastavat. Rakennusten lisääntyneet home- ja kosteusvauriot ovat kasvattaneet sisäilmasta sairastuneiden määrää.

Hengitysliittoon kuuluvat lisäksi valtakunnallinen erityisammattioppilaitos Ammattiopisto Luovi, rakennusterveyden erityisasiantuntijapalveluja tarjoava Suomen Sisäilmakeskus Oy, työllistämiskeskukset Kovak Oy/Lovak ja Sytyke-Centre sekä hotellit Lasaretti ja Anttolanhovi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs