Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Heikentynyt kuulo väsyttää ja stressaa

Kuuloliitto ry

Heikentynyt kuulo väsyttää ja stressaa

Tiedote.
Julkaistu: 31.08.2016 klo 13:51
Julkaisija: Kuuloliitto ry

Moni ikäkuuloinen jää tällä hetkellä kuntoutuksen ulkopuolelle, koska heidän kuuloaan ei seurata systemaattisesti. Kuuloliiton ympäri Suomea kiertävässä Kuuloautossa on järjestetty tänä vuonna matalan kynnyksen kuulonseulontaa. Seulassa on käynyt noin 1500 pääosin yli 65-vuotiasta henkilöä, joista suuri osa on ohjattu seulan perusteella jatkotutkimuksiin. Kiertue jatkuu tämän vuoden osalta vielä lokakuulle.

 

Monet ikääntyvät sinnittelevät ikäkuulon eli ikääntymiseen liittyvän kuulon heikkenemisen kanssa liian pitkään.

– Useat hankkivat kuulokojeen jopa 10 vuotta myöhässä, Kuuloliiton kuntoutussihteeri Tiina-Maija Leinonen pahoittelee.

Diagnoosin ja apuvälineiden käytön aloittamisen viivästyminen saattaa vaikuttaa esimerkiksi siten, että huonokuuloinen uupuu töissä tai välttelee sosiaalisia tilanteita.

 

Varhaisella kuuloseulonnalla voitaisiin saada vaikuttava ja kustannustehokas kuntoutus ajoissa käyntiin.

– Kuulon heikkeneminen kiihtyy perinnöllisyystekijöistä riippuen nopeammin tai hitaammin 50 ikävuoden tienoilla. Esimerkiksi työelämässä onkin väestön ikääntyessä ja työurien pidentyessä koko ajan enemmän ihmisiä, joiden jaksaminen saattaa vaarantua heikentyvän kuulon takia, jollei kuntoutusta tarjota ajoissa, Kuuloliiton toiminnanjohtaja, audiologi Pekka Lapinleimu toteaa huolissaan.

 

Koko ikäluokan kattavat kuulontutkimukset päättyvät koulun loppuessa. Siitä eteenpäin seulontoihin valikoituvat esimerkiksi melutyötä tekevät, mutta kuulon heikkenemisen yleistyessä ja kiihtyessä 60–70 vuoden iässä kuuloa ei enää tarkkaillakaan. Yksi Kuuloliiton toiminnan tavoitteista onkin ikääntyville kohdistettujen seulojen saaminen osaksi terveydenhuoltoa.

 

Ikääntyvien kuulonseulonnalle on selkeästi kysyntää. Kuuloauto on käynyt tähän mennessä melkein 60 paikkakunnalla. Syksyn aikana auto kiertää vielä noin 20 paikkakuntaa.

– Kun auto on kaartanut paikalle, ihmiset ovat tulleet saman tien jonottamaan päästäkseen seulaan. On kehuttu kovasti sitä, että Kuuloauto on juuri sellaista palvelua, joka tulee ihmisten luokse, Kuuloliiton järjestösihteeri ja kuuloautokierrosta koordinoiva Paula Hesso kuvailee matalan kynnyksen kuuloseulontaan kohdistunutta kysyntää.

 

Ikääntyvien kuulon heikkenemistä olisi kuitenkin erityisen tärkeää seurata.

– Vähitellen kuulon heikkeneminen etenee korkeista äänistä puheen kuulemisen alueelle, minkä seurauksena keskustelutilanteet voivat muuttua uuvuttaviksi ja sosiaalisia tapahtumia aletaan vältellä, Tiina-Maija Leinonen kuvailee.

Seulonnan tarvetta lisää myös se, ettei vähä vähältä tapahtuvaa kuulon heikkenemistä aina huomata tai haluta myöntää itse.

 

Kuuloliiton ja sen jäsenyhdistysten järjestämällä kuuloautokierroksella on mahdollisuus testata kuulonsa sekä saada tietoa kuulovammaisuudesta ja kuulonkuntoutuksesta. Kuuloseula on tarkoitettu henkilöille, jotka epäilevät kuulonsa heikenneen ja joilla ei vielä ole kuulokojetta. Kuuloauto-toimintaa pyörittävät Kuuloliiton kouluttamat vapaaehtoiset sekä Kuuloliiton toimihenkilöt. Tänä vuonna Kuuloauto pysähtyy noin 80 paikkakunnalla, ja varauksia on tehty myös ensi vuodelle. Kuuloauton kiertueaikataulu ja lisätietoja löytyy osoitteesta http://www.kuuloliitto.fi/fin/kuuloliitto/ajankohtaista/kuuloauto/.

 

Lisätietoja:

Järjestösihteeri Paula Hesso, paula.hesso@kuuloliitto.fi, p. 0400 844 600

Aluetoiminnan päällikkö Anne Wicht-Kvarnström, anne.wicht-kvarnstrom@kuuloliitto.fi,

p. 040 545 4705

Kuuloliitto on sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, joka järjestää myös kuntoutustoimintaa. Liitto muodostuu 86 jäsenyhdistyksestä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs