Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Allergia- ja astmaliitto: Flunssaa vai piileväksi jäänyt astma?

Allergia- ja Astmaliitto ry

Allergia- ja astmaliitto: Flunssaa vai piileväksi jäänyt astma?

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2012 klo 12:09
Julkaisija: Allergia- ja Astmaliitto ry

Parantuneeksi luultu astma voi alkaa oireilla uudestaan flunssan iskiessä. Allergia- ja astmaliitto ohjeistaa, ettei astmaan kerran sairastuneen pidä lykätä hoitoon lähtöä hengitysteiden oireillessa.

- Astma on pysyvä taipumus. Jos astma puhkeaa lapsena, se on taipumuksena myöhemminkin. Hengitysteiden oireillessa on syytä lähteä lääkäriin, vaikka astma olisi oireillut edellisen kerran vuosia sitten, sanoo allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliitto korostaa, että astman hoidon ensisijainen lääke on reseptillä saatava astmalääke. Siksi lääkärissä käynti on välttämätön sen sijaan, että oireita hoidettaisiin flunssalääkkeillä. Flunssalääkkeet eivät paranna astmaan liittyvää hengitysteiden tulehdusta.

- Flunssa pahentaa astman oireita. Jos sinulla on jo astmalääkitys, tehosta lääkitystäsi heti flunssan oireillessa. Astma on muutenkin aaltoileva sairaus. Siksi omahoidossa täytyy osata säätää lääkityksen määrää astman tilan mukaan, Johanna Värmälä toteaa.

Lapsen oireet flunssan kaltaiset
Vanhemmat erottavat lapsen astman flunssasta mm. pitkittyneestä yskästä, yöyskästä ja siitä, että nauru muuttuu yskäiseksi. Lapsen astmaoireet korostuvat rasituksessa. Flunssa menee yleensä ohi muutamassa viikossa, mutta astmaoireet jatkuvat.

- Alle kaksivuotiaiden lasten hengityksen vinkuminen voi olla muutakin kuin astmaa. Hengityksen vinkuminen selittyy usein keuhkoputkien pienuudella ja menee ohi lapsen kasvaessa, mutta sen aiheuttaja on kuitenkin syytä selvittää, Allergia- ja astmaliitosta kehotetaan.

Lapsista ja nuorista 7 - 9 prosenttia sairastaa astmaa. Suurimmalla osalla sairauteen liittyy jokin allergia. Usein astma muuttuu oireettomaksi kouluikään mennessä.

- Astma johtuu osin perimästä, osin ympäristötekijöistä. Omaa ja toisten astmaa voi ehkäistä tupakoimattomuudella Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta kertoo. 

 

Lisätietoja toimituksille:  
Allergianeuvoja Johanna Värmälä, p. 040 1522 024
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

Allergianeuvonta palvelee
Allergia- ja astmaliiton neuvonta vastaa numerossa 0600 144 19. Avoinna ma, ti ja ke klo 9-13, to klo 13-17. 0,86 e/min.

Allergia- ja Astmaliitto ry jäsenyhdistyksineen on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka perustehtävänä on allergiaa ja astmaa sairastavien terveyden edistäminen.

- Parannamme allergiaa ja astmaa sairastavien elämänlaatua.
- Toimimme asiantuntevana allergia- ja astmatietouden jakajana.
- Toimimme aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana ja kantaaottavana edunvalvojana.
- Kannustamme allergiaa ja astmaa sairastavia ja heidän läheisiään järjestäytymään.

Liitolla on jäsenyhdistyksiä kautta maan. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs