Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Alkukevään lämpötilanvaihtelut kurittavat ihoa

Terveystalo

Alkukevään lämpötilanvaihtelut kurittavat ihoa

Tiedote.
Julkaistu: 05.03.2014 klo 10:09
Julkaisija: Terveystalo

Kevätauringon pilkahduksista huolimatta ilma on vielä kylmää ja lämpötilanvaihtelut voivat olla suuria. Siksi kasvojen ihon hoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jos iho pääsee pahasti kuivumaan, se on alttiimpi muille vaurioille. Säännöllisellä rasvauksella tarpeeksi paksulla voiteella pääsee onneksi jo pitkälle.

Terve iho suojelee itse itseään sääolosuhteita ja epäpuhtauksia vastaan. Iho suojaa kosteuden haihtumiselta tuottamalla ihon pintaan suojaavan rasvakerroksen. Alkukevään kylmässä ja kuivassa ilmassa etenkin kasvojen iho kaipaa apua suojaavan rasvakerroksen säilyttämiseksi.

– Jos ihon pintakerros pääsee vaurioitumaan, kosteus ihosta haihtuu ja iho kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen. Silloin iho kutiaa ja saattaa punoittaa. On tärkeää pitää huolta ihosta talvella ja nimenomaan ennaltaehkäistä kuivumista, kertoo ihotautien erikoislääkäri Anna Hjerppe Tampereen Terveystalosta.

– Kevätauringon pilkistellessä kannattaa muistaa suojakertoimet ja suojata talvenkalpea kasvojen iho aurinkovoiteella.

Tavallisesti ihon hoidoksi riittää säännöllinen peseminen ja rasvaaminen. Ihon pesemistä ei tarvitse välttää, kunhan vain muistaa pesun jälkeen käyttää rasvaa. Muita erityisiä konsteja ei Hjerpen mukaan tarvita.

– Ihon kosteuttamista voi edesauttaa rasvaamalla ihoa heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea. Näin saa mahdollisimman paljon kosteutta sidottua ihoon.

– Jos ulkona pakkasessa on päivän aikana viivyttävä pidempään, ei kannata aamulla pestä kasvoja ja levittää niille rasvaa. Parhaan suojan kasvojen iholle antaa ihon oma suojarasva, erillisiä pakkasvoiteita ei tarvita.

Talvella ja alkukeväällä lämpötilanvaihtelut ovat suuria, ja pelkästään siirtyminen ulkoa sisään aiheuttaa iholle pienen sokin. Jos esimerkiksi hiihtolenkin tai talvisen kävelyretken jälkeen menee suihkuun, kiusaus vääntää vesihanaa kuumaksi voi olla suuri. Kiusaukselle ei kuitenkaan kannata antaa periksi, sillä iho pitää eniten haaleasta vedestä. Kuuma vesi kuivattaa ja muutenkin ärsyttää ihoa enemmän.

Hetkittäisestä kuivuudesta ei tarvitse huolestua

Normaali iho kestää kuivan ja kylmän ilman. Atooppisen tai kovin kuivan ihon kanssa kamppailevien ihonhoito vaatii erityishuomiota, mutta myös normaali-ihoisten on hyvä muistaa, että kuiva ja hilseilevä iho on jo merkki ihon pintakerroksen vauriosta. Kutinasta ja kiristyksestä ei siis pidä kärsiä.

– Hetkellisesti kuivuneen ihon hoito onnistuu kotihoidolla, esimerkiksi apteekista saatavilla voiteilla. Tärkeintä on valita oikeanlainen voide, oli se sitten ohuempi emulsio tai paksumpi rasva, Hjerppe neuvoo.

Erilaisia voiteita on tarjolla runsaasti, joten kokeilemalla jokainen löytää itselleen sopivan. Päiväksi voi valita kevyemmän, hyvin imeytyvän emulsion ja illalla satsata rasvapitoisempaan ja hoitavampaan voiteeseen. Kosmetologien suosittelemat kasvovedet voivat olla hyvä lisä, mutta niidenkin tuoma kosteus on sidottava ihoon voiteella.

– Jos ihoa rasvatessa kirvelee, voide on todennäköisesti liian kevyt tai iho on selkeästi tulehtunut ja reagoi siksi voiteeseen. Silloin täytyy vaihtaa paksumpaan rasvaan.

Kirveleminen viittaa yleensä rikkoutuneeseen ihon pintakerrokseen. Pahemmin tulehtuessaan iho punoittaa ja särkee, ja viimeistään silloin pitää ottaa käyttöön hoitavampi ja rasvapitoisempi voide.

– Jos tulehdus menee kovin pahaksi tai säännöllinen hoito ei tunnu tehoavan, voi olla yhteydessä lääkäriin, joka tarvittaessa määrää esimerkiksi oikeanlaisen kortisonivoiteen. Kevyempiä kortisoneja saa apteekista ilman reseptiäkin, ja niitä voi kokeilla väliaikaisesti. Pitkäaikaista käyttöä ei kuitenkaan voi suositella.

Iho on ihmisen suurin elin, jonka kokonaismassa kattaa 20 prosenttia koko kehosta. Sillä on monenlaisia tärkeitä tehtäviä, joten sitä kannattaa helliä ja hoitaa, kun ulkoiset tekijät kuten kylmä sää saa sen olon tukalaksi.  

Ihotautilääkäri Anna Hjerpen vinkit kasvojen ihon hoitoon:

1. Vältä peseytymistä kuumalla vedellä. Iho pitää haaleasta vedestä.

2. Saippuan sijaan voit käyttää peseytymiseen kevyttä voidetta. Älä hankaa ihoa, vaan kuivaa se taputellen, jotta saat kosteuden säilymään iholla.

3. Rasvaa ihoa sopivalla voiteella, mieluiten heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea. Jos ihoa kirveltää, vaihda paksumpaan ja hoitavampaan voiteeseen. Hajustamattomat voiteet ovat turvallisin vaihtoehto.

Lisätietoja medialle:

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs