Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Verkkotallennus sai yhteiset pelisäännöt

FiCom ry

Verkkotallennus sai yhteiset pelisäännöt

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2015 klo 11:02
Julkaisija: FiCom ry

Televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluja koskeva laki tuli voimaan tänään 1.6. Kansainvälisesti ainutlaatuinen lakiuudistus ja siihen liittyvät eri osapuolten sopimukset poistavat aiemmin verkkotallennukseen kohdistuneet epäselvyydet.

Lakiuudistus perustuu operaattoreiden, mediayhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen yhdessä tekemään ratkaisuehdotukseen.  Ehdotus koostuu laissa säädetystä tarkkarajaisesta sopimuslisenssistä sekä osapuolten välisestä suorasta sopimisesta.

Voidakseen tarjota asiakkailleen verkkotallennuspalvelua operaattorit sopivat tekijänoikeusjärjestöjen kanssa näiden hallinnoimien oikeuksien käytöstä. Televisioyhtiöiden kanssa puolestaan sovitaan tv-signaalin käytöstä sekä palvelun käytännön toteuttamisesta. Kysymys on kompromissista, jossa tekijänoikeuden haltijat saavat oman korvauksensa tekijänoikeusjärjestöjen kautta, mediayhtiöille korvaus tulee mainonnan ansainnan kautta ja operaattoreiden kannalta epäselvä tilanne päättyy. Näin kuluttajien suosiman verkkotallennuspalvelun tulevaisuus ja edelleen kehittäminen saadaan turvattua.

Kuluttajat voivat nyt entistä paremmin päättää itse, missä ja millä laitteella haluavat verkkoon tallentamiaan sisältöjä katsoa. Laki esimerkiksi mahdollistaa tallenteiden yhä suositumman katselun mobiiliverkoissa.

-          Vihdoinkin saadut yhteiset pelisäännöt takaavat, että verkkotallennuksen kaltainen palvelu on olemassa myös jatkossa.  Lopputulokseen pääseminen edellytti kompromisseja, mutta ajasta, paikasta ja laitteesta riippumattomat tallenteet ovat kuluttajien haluamaa digitaalista nykypäivää, toteaa FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento.

Ratkaisun myötä tekijänoikeuksien haltijat saavat miljoonien eurojen vuosittaiset lisätulot, mikä osaltaan edistää kotimaista sisällöntuotantoa. Operaattoreille ratkaisu tarkoittaa palvelun tuotantokustannusten nousua.

Lisätiedot:

Reijo Svento, toimitusjohtaja, FiCom ry, p. 050 60 995 reijo.svento@ficom.fi

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry on suomalaisen ICT-alan edunvalvoja ja yhteistyöjärjestö. FiComin jäsenkuntaan kuuluu alalla Suomessa toimivia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka rakentavat tietoyhteiskuntaa ja tuottavat sinne palveluita. www.ficom.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs