Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Tutkimus: Suuret ja kasvuhakuiset maatilat hyödyntävät eniten digitalisaatiota

Elisa Oyj

Tutkimus: Suuret ja kasvuhakuiset maatilat hyödyntävät eniten digitalisaatiota

Tiedote.
Julkaistu: 18.01.2016 klo 13:30
Julkaisija: Elisa Oyj

Maatalousyrittäjille suunnatut digitaaliset palvelut ovat suosittuja, mutta vain harva yrittäjä käyttää sähköistä sopimusten hallintaa ja asiointia kirjanpitoyrityksen kanssa.

Suuret, liikevaihdoltaan yli 100 000 euron maatilat, ovat selvästi pienempiä yrityksiä digitalisoituneempia. Tulos selviää Elisan ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) tilaamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin maatalousyrittäjien digitaalisuutta sekä tietoturvaa.

Automatisointi on viety kaikkein pisimmälle lypsykarjatiloilla, joista 65 prosenttia ilmoitti hyödyntävänsä sitä viljelysuunnitelmassa ja sen seurannassa, joko kokonaan tai osittain. Maito- ja lihatiloilla automaatiota on viety pitkälle tuotannon muissakin toiminnoissa.

Automatisoiduimmat tilat ovat pienempiä kasvuhalukkaampia ja tyypillisesti ne ovat olleet nykyisen yrittäjän hallussa alle viisi vuotta.

Yrittäjän iälläkin on vaikutusta. Alle 40-vuotiaiden yrittäjien tiloilla automaatioaste on korkeampi kuin vanhemmilla yrittäjäkollegoilla.

 

Edelläkävijöille paras hyöty digitalisaatiosta

Maatalousyrittäjät hyödyntävät ahkerasti heille suunnattuja digitaalisia palveluita. Suosituimpia ovat sähköinen tukihakemus, viljelysuunnitteluohjelmat sekä ohjelmistot maidontuotannon tai karjankasvatuksen suunnitteluun ja seurantaan.

Lisäksi verkosta ostaminen ja erilaisten konepörssien käyttö on yleistä.

Digitalisaatio luo maatalousyrittäjille uusia mahdollisuuksia integroida materiaalilogistiikkaa sekä parantaa koneiden ja laitteiden käyttöikää sekä huoltotoimintaa. Tutkimuksen mukaan kuitenkin vain harvat helpottavat yritystoimintaansa esimerkiksi käyttämällä sähköistä laskua tai asiakasrekisteriä. Esimerkiksi tilojen suoramyynnissä ja maatilamatkailussa voitaisiin hyödyntää digiajan kassajärjestelmää, sanoo Elisan Yritysasiakkaat-yksikön Internet of Things (Iot)-hankkeesta vastaava johtaja Markku Hollström.

  Selvitys osoittaa, että monella maatilalla on jo hanakasti tartuttu digitalisaation tarjoamiin mahdollisuuksiin. Suomalaisen maaseudun tuotteiden ja palveluiden globaaleille markkinoille pääsy on parhaimmillaan vain muutaman klikkauksen päässä. Haasteena on muun muassa varmistaa riittävä osaaminen ja nähdä ajoissa maatilojen liiketoiminnalle tarjoutuvat uudet mahdollisuudet. Lisäksi tietoturvan merkitys korostuu palveluiden ja asioinnin siirtyessä kiihtyvällä tahdilla tietoverkkoon. Vaikka palomuurit ja virustorjunnat ovatkin maatiloilla varsin hyvällä mallilla, on jatkossa kiinnitettävä aiempaa enemmän huomiota tietoturvaan, toteaa MTK:n kehitysjohtaja Markus Lassheikki.

Maatalousyrittäjien edelläkävijät saavat myös parhaimman hyödyn digitalisaatiosta.

Digitalisuudesta koetaan eniten hyötyä niissä maatalousyrityksissä, joissa on käytössä useita tietotyön välineitä ja digitaalisia palveluita, kertoo tutkimuksen tehneen Prior Konsultointi Oy:n toimitusjohtaja Tatu Kauppinen.

 

Näin tutkimus tehtiin:

Tutkimukseen vastasi 337 maatalousyrittäjää.

Tutkimuksen aineisto kerättiin loka-marraskuussa 2015

Tutkimuksen tuloksia on soveltuvin osin verrattu Elisan ja Suomen Yrittäjien teettämään tutkimukseen pk-yritysten digitalisaatosta ja tietoturvasta, johon syys-lokakuussa 2015 vastasi 559 yrittäjää. http://hub.elisa.fi/kasvuhakuiset-pk-yritykset-digitalisaation-edellakavijoita/

Elisa Oyj:n ja MTK:n tilaaman tutkimuksen toteutti Prior Konsultointi Oy

 

Lisätietoja:

Elisa Oyj, Markku Hollström, hankejohtaja, Yritysasiakkaat, IoT, p. 050 506 2177 etunimi.sukunimi@elisa.fi

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK), Markus Lassheikki, kehitysjohtaja, etunimi.sukunimi@mtk.fi

Prior Konsultointi Oy, Tatu Kauppinen, toimitusjohtaja, p. 040 838 2823, etunimi.sukunimi@prior.fi

 

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, jonka asiakkaana on 2,3 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Elisa tarjoaa ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan ja tuottavuuden parantamiseen. Suomessa Elisa on mobiililiittymien markkinajohtaja. Yhteistyö Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on yli 200 000. Liikevaihto vuonna 2014 oli 1,54 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 4 100. www.elisa.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs