Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Muistioireisella henkilöllä on oikeus turvalliseen ja itsenäiseen liikkumiseen

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Muistioireisella henkilöllä on oikeus turvalliseen ja itsenäiseen liikkumiseen

Tiedote.
Julkaistu: 20.02.2013 klo 15:05
Julkaisija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Muistioireisella ihmisellä on muiden tavoin oikeus vapaaseen ja mahdollisimman omaehtoiseen liikkumiseen lähiympäristössään. Seinäjoen ammattikorkeakoulun toteuttamassa Kotiovelta liikkeelle -tutkimushankkeessa etsitään käytännön keinoja muistioireisten henkilöiden liikkumisen helpottamiseksi. Hankkeeseen osallistuu 30 eteläpohjalaista, joiden liikkumista tuetaan muun muassa vahvistamalla lihasvoimaa ja parantamalla tasapainoa ja liikkuvuutta sekä hyödyntämällä seurantateknologiaa ja sosiaalisia verkostoja.

Hankkeessa mukana oleva Matti on koko ikänsä ollut innokas liikkuja. Hän on edelleen aktiivinen metsässä kulkija ja pyöräilee mielellään pitkiäkin matkoja. Muutama vuosi sitten, pian eläkkeelle jäämisen jälkeen hänellä todettiin Alzheimerin tauti. Tarve ja oikeus liikkumiseen ei loppunut diagnoosiin, mutta liikkumiseen alkoi sairauden edetessä tulla vähitellen vaaratekijöitä. Eksymis- ja kaatumisvaara lisääntyi. Alkoi vaihe, jolloin ympäristö alkoi nähdä Matin liikkumisen ongelmana.

Tähän tilanteeseen Kotiovelta liikkeelle -hanke pyrki tuomaan uusia ratkaisuja, jotka eivät rajoittaisi, vaan avaisivat mahdollisuuksia. Matille laadittiin yksilöllinen liikuntaohjelma, jolla vahvistetaan lihaskuntoa ja tasapainoa. Lisäksi hänellä on nyt ranteessaan helppokäyttöinen GPS-kello, jonka avulla Matti voi hälyttää apua missä tahansa liikkuessaan. Myös mahdollisessa eksymistapauksessa hänet löydetään nopeasti. Mukaan kokeiluun otettiin Matin lähipiiri tukemaan sekä liikuntaharjoitteiden tekoa että rannekkeen käyttöä. Seuraavan vuoden ajan tutkimuksessa seurataan kokeilun onnistumista.

 

Muistioireinen ei karkaile

– Miksi muistioireisen henkilön liikkuminen on negatiivista karkailua kun taas terveen kävely on positiivista liikkumista? Kenen mielestä liikkumisen tarve on ongelma? Onko oikein lukita ulko-ovi siten, että muistioireinen jätetään kotinsa tai hoivayksikkönsä vangiksi turvallisuussyistä? projektipäällikkö Merja Riikonen kysyy.

Kotiovelta liikkeelle -hankkeen yhteydessä fyysisen rajoittamisen ongelmat ovat nousseet vahvasti esiin. Muistisairaalla on oikeus vapaaseen liikkumiseen turvallisessa ympäristössä. Hankkeessa puhutaankin turvallisesta ja turvattomasta liikkumisesta, ei karkailusta, sillä muistioireiselle kaikella liikkumisella on looginen tarkoitus.

Kotiovelta liikkeelle -hankkeessa tuotetaan tietoa lievän vaiheen muistisairaan itsenäisestä ja turvallisesta liikkumisesta lähiympäristössä seurantalaitteen ja ohjatun liikunnan avulla. Hankkeeseen osallistuville luodaan seurantateknologian ja tehostetun ohjauksen yhdistävä palvelukokonaisuus, minkä jälkeen tutkitaan heidän kokemuksiaan palvelun toimivuudesta.

Hanketta hallinnoivan Seinäjoen ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikön lisäksi mukana tutkimuksessa ovat Seinäjoen kaupunki, JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä sekä viisi yksityistä hoiva- ja palveluyksikköä: Esperi Care Oy, Mikeva Oy, Mehiläinen Oy / Hoivakartano, Kivipuro ry ja Lapuan Saarenpään palvelukoti ry. Yhteistyötahoja ovat lisäksi Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistys ry, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Muistiliitto ry. Kaksivuotiselle hankkeelle on myönnetty Tekesin EAKR-rahoitusta, ja se kuuluu kansalliseen Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä -ohjelmaan.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Merja Riikonen, 020 124 5199; merja.riikonen@seamk.fi

Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Kaija Loppela, 020 124 5080; kaija.loppela@seamk.fi

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon 20 eri koulutusohjelmassa. SeAMKissa on noin 4500 opiskelijaa. Korkeakoulu on myös vahvasti mukana sekä valtakunnallisessa että maakunnallisessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs