Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Hallitus torjui taka-askeleet digitaalisten markkinoiden kehittämisessä ja päätti uudistuksesta

Teknologiateollisuus ry

Hallitus torjui taka-askeleet digitaalisten markkinoiden kehittämisessä ja päätti uudistuksesta

Tiedote.
Julkaistu: 15.12.2011 klo 15:16
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Hallitus on tänään käsitellyt hyvitysmaksua eli ns. kasettimaksua koskevaa asetusta vuodelle 2012. Teknologiateollisuus on tyytyväinen hallituksen päätökseen, jolla ainoastaan nostetaan hieman nykyistä maksutasoa, mutta ei laajenneta maksua uusiin laitteisiin. Hallituksen sivistyspoliittinen ministerityöryhmä päätti myös kokouksessaan 13. joulukuuta 2011, että järjestelmän uudistus käynnistetään niin, että uusi järjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2013 alusta. 

Hyvitysmaksu järjestelmänä on tullut tiensä päähän, eikä se toimi digitaalisessa maailmassa. Suunnitteilla ollut maksun perusteeton laajennus olisi entisestään lisännyt järjestelmän haitallisia vaikutuksia. 

”Teknologiateollisuus pitää erityisen merkittävänä, että nyt tehtiin päätös järjestelmän uudistuksesta. Koko vanhentunut hyvitysmaksujärjestelmä tulisi korvata lisensointiin perustuvalla ja digiaikaan sopivalla uudella järjestelmällä. Tästä hyötyvät niin kuluttajat, tekijät kuin laitevalmistajatkin - eikä vähiten suomalainen kulttuuri”, painottaa Teknologiateollisuuden asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt

Ramm-Schmidt on tyytyväinen siitä, että uudistamistarpeesta näyttää löytyvän selvä yksimielisyys eri tahojen kesken. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö esitti aiemmin syksyllä, että maksu laajennetaan matkapuhelimiin ja tietokoneisiin. Tämän lisäksi ministeriön asetusluonnoksessa ehdotettiin voimassa olevien maksujen merkittävää korottamista ja asetuksen säätämistä toistaiseksi voimassa olevaksi. Tähän aiempaan asetusluonnokseen verrattuna nyt tehty päätös maksujen maltillisesta korottamisesta ja ennen kaikkea järjestelmän uudistuksesta on Teknologiateollisuuden näkökulmasta merkittävä edistysaskel digitaalisten markkinoiden luomisessa. 

Pahin painajainen vältettiin 

Teknologiateollisuuden näkökulmasta ratkaisevaa tässä vaiheessa on, ettei hyvitysmaksua laajennettu uusiin laitteisiin. 

”Analogisen maailman jäänteitä ja 1980-luvun peruja oleva hyvitysmaksujärjestelmä haittaa digitaalisten markkinoiden kehitystä ja jopa kannustaa piratismiin. Se johtaa myös siihen, että kuluttajat maksavat moninkertaisesti digitaalisesta sisällöstä, jonka lisäksi se ohjaa kuluttajan ostamaan laitteita ulkomailta. Kuluttajan näkökulmasta sisällön hinta nousee liian korkeaksi. Samanaikaisesti tekijöiden saamat korvauksen valuvat kankean, raskaan ja byrokraattisen järjestelmän hallinnoimiseen. Maksun keräämisestä aiheutuu lisäksi yhteiskunnalle ja yrityksille huomattavia hallinnollisia kustannuksia”, Ramm-Schmidt luettelee nykyjärjestelmän huonoja puolia. 

Teknologiateollisuus pitää hyvänä, että järjestelmän uudistus käynnistetään pikaisella aikataululla. Suomella on nyt loistava mahdollisuus olla edelläkävijä Euroopan digitaalisia sisämarkkinoita luotaessa. Uudistuksella onkin kiire. 

”Hyvitysmaksujärjestelmä on kumottava ja sisällön lisensointia digitaalisessa ympäristössä on helpotettava merkittävästi. Näin turvataan luovan työn tekijöille paremmat tulot ja varmistetaan, että kuluttajille voidaan jatkossa tarjota entistä rikkaampaa ja monipuolisempaa sisältöä digitaalisia jakelukanavia hyödyntäen”, vaatii Teknologiateollisuuden asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt. 

Lisätietoja:

Asiantuntija Michaela Ramm-Schmidt

Puh. (09) 192 3346 tai 040 525 0509

michaela.ramm-schmidt@teknologiateollisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs