Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Centriassa kokeiltiin ensimmäisenä maailmassa uutta tapaa radiotaajuuksien lainaamiseen

Centria-ammattikorkeakoulu

Centriassa kokeiltiin ensimmäisenä maailmassa uutta tapaa radiotaajuuksien lainaamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 26.04.2013 klo 13:37
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Centria ammattikorkeakoulu on jo kymmenen vuoden tehnyt matkapuhelinverkkoihin liittyvää kehittämistyötä. Tämä työ huipentui eilen Ylivieskassa, jossa ensimmäisenä maailmassa kokeiltiin radiotaajuuksien yhteiskäyttöä. Taajuuskoe toteutettiin Tekesin rahoittamassa CORE+ -hankkeessa. Centrian rooli kokeessa oli testiverkon ylläpitäminen ja testaaminen.

- Tällaisia kenttätestausympäristöjä ei ole kovin montaa Suomessa, kertoo kehittämispäällikkö Marjo Heikkilä. - Olemme saaneet mukaan hyviä yhteistyöyrityksiä ja ilman heitä tämä ei olisi mahdollista. Lisäksi meillä on osaavaa henkilöstöä – unohtamatta opiskelijoita. Mediatekniikan opiskelijat ovatkin päässeet mukaan hankkeen mittauksiin. On hienoa päästä tarjoamaan opiskelijoille tällaisia näköalapaikkoja, iloitsee Heikkilä.

Taajuuskoe toteutettiin ASA-konseptin (Authorised Shared Access) mukaisesti, ja se onnistui. Konseptissa on kyse siitä, että matkaviestintäoperaattorit saavat ottaa Viestintäviraston luvalla käyttöönsä muiden järjestelmien käyttämiä taajuuksia. Radiotaajuuksien yhteiskäyttö on uusi tapa saada helposti ja kustannustehokkaasti lisätaajuuksia 4G-verkoille.

- Testaukselle oli kova tarve. Matkaviestintäoperaattorit tarvitsevat kipeästi lisätaajuuksia lähitulevaisuudessa, jotta mobiilipalveluiden saatavuus voidaan turvata, kertoo Heikkilä.

Varsinkin isoissa kaupungeissa verkkoliikenteen määrä on valtava, koska päätelaitteita tulee koko ajan lisää. Kyse onkin verkon käyttäjien palvelemisesta. On arvioitu, että nykyisellä kasvulla maailman suurkaupunkien matkapuhelinverkot hyytyvät vuonna 2016.

- Vaikkapa jo Youtube-videoiden katselu vaatii paljon kaistaa. Jotta ihmiset voivat jatkossakin nauttia verkon sisällöistä, taajuuskaistaa tarvitaan lisää, kertoo Heikkilä.

Viestintävirasto on jakanut taajuudet eri käyttötarkoituksiin ja uusien taajuuksien saaminen on hyvin vaikeaa ja kallista. Taajuuksien lainaaminen onkin nopea tapa saada jopa 18 % lisää taajuuksia. Taajuuksien lainaamisen hienous piilee siinä, että siinä hyödynnetään jo olemassa olevia matkapuhelinverkkojen laitteistoja ja tukiasemia. Se ei vaadi myöskään matkapuhelimiin suuria muutoksia.

CORE+ -hankkeessa ovat Centria ammattikorkeakoulun lisäksi mukana VTT, Oulun yliopisto, Nokia Siemens Networks, PPO-Yhtiöt, EXFO, Elektrobit, Renesas Mobile Europe, PehuTec, Rugged Tooling, Puolustusvoimat ja Viestintävirasto. Hanke käynnistyi tämän vuoden alussa ja sen kokonaisbudjetti on noin kaksi miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:
Kehittämispäällikkö Marjo Heikkilä, marjo.heikkila@centria.fi, 044 449 2507
Viestintäpäällikkö Paula Erkkilä, paula.erkkila@centria.fi, 044 725 0086

Centria ammattikorkeakoulun ylläpitäjä on Centria ammattikorkeakoulu Oy ja rinnakkaistoiminimi Centria yrkeshögskola Ab. Ammattikorkeakouluosakeyhtiön osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Centria ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuuri aloille.

 

Keskeiset tunnusluvut 2013

 

Koulutusohjelmia                                   15

Aloituspaikkoja 2013                              492

Opiskelijoita                                          2852

Tutkintoja 2012                                     528

Henkilöstömäärä                                   293

Kokonaistuotot 2012                              28 M€

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs