Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Centrian ja Oulun yliopiston tutkijaryhmä palkittiin kansainvälisessä konferenssissa

Centria-ammattikorkeakoulu

Centrian ja Oulun yliopiston tutkijaryhmä palkittiin kansainvälisessä konferenssissa

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2014 klo 08:49
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Centrian ja Oulun yliopiston tutkijaryhmän julkaisu Cognitive Internet-of-Things Solutions Enabled by Wireless Sensor and Actuator Networks palkittiin CogInfoCom 2014 -konferenssissa Best Paper Award -palkinnolla. Centriasta tutkimusryhmään kuuluivat kehittämispäällikkö Marjo Heikkilä, lehtori Joni Jämsä ja tutkimusyliopettaja Sakari Pieskä.

Konferenssissa pidettiin kaikkiaan 123 esitelmää, joiden tekijöinä oli yhteensä 358 kirjoittajaa 33 eri maasta. CogInfoCom on monitieteinen konferenssi, jossa yhdistyvät infoviestintä ja kognitiiviset tieteet sekä erilaiset insinöörisovellukset. Konferenssi järjestettiin nyt viidettä kertaa ja se pidettiin marraskuun alussa Salernon esikaupungissa Vietri sul Maressa, Italiassa. Konferenssin järjestää maailman suurin tekniikan ammattilaisten järjestö, Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Centrian ja Oulun yliopiston tutkijaryhmän julkaisu käsitteli langattomien sensori- ja toimilaiteverkkojen pohjalta Internetin yli tehtyjä sovelluksia kognitiivisen infokommunikaation näkökulmasta. Julkaisussa esiteltiin Internet-of-Things (IoT) arkkitehtuurikatsauksen lisäksi esimerkkejä sovelluskohteista teollisuudessa sekä sosiaali- ja ympäristöaloilla. Esimerkkeinä esiteltiin kognitiivisia IoT-ratkaisuja monilta eri aloilta, kuten elintarvikkeiden toimitusketjun hallinnasta, vuorovaikutteisesta robotiikasta, sisäilman laadunvalvonnasta, kotiautomaatiosta, paikkatietosovelluksista ja maatalousautomaatiosta. Julkaisua kiiteltiin sovelluslähtöisyydestä ja monipuolisen kognitiivisen infokommunikaation näkökulman tuomisesta näihin tarkasteluihin.

Mistä esineiden internetissä on kyse?

Esineiden internetissä, josta käytetään myös nimitystä teollinen internet, yhdistyvät älykkäät laitteet, analytiikka ja ihmisten tekemä työ teollisissa ja palveluun liittyvissä prosesseissa. Esineiden internetin on sanottu olevan netin seuraava aalto, jossa internet saavuttaa jopa pienimmätkin esineet kuten kahvinkeittimen, lämpömittarit, kosteusmittarit, avaimenperän, kellot tai vaikkapa kehon sensorit. Yhteys esineisiin saadaan matkapuhelimella ja web-selaimella.

Esimerkki suomalaisesta teollisen internetin sovelluksesta on Konecranesin tarjoama nosturien etähuoltopalvelu. Suomessa sijaitsevaan etähuoltovalvomoon on kytketty yli 4000 laitetta eri puolilla maailmaa. Laitteista välittyy koko ajan tietoa esimerkiksi moottoreiden ylikuumenemisesta. Teollisella internetillä on sanottu olevan valtava vaikutus tuottavuuteen. Esimerkiksi yhdysvaltalainen monialayritys General Electric on arvioinut, että mikäli teollinen internet otetaan käyttöön suunnitellussa laajuudessa, se nostaa tuottavuutta prosentilla koko maailman mittakaavassa.

Centria soveltaa esineiden internetiä yritysten liiketoiminnan kehittämiseen

Tiedonsiirto kuuluu olennaisena osana teolliseen internetiin ja siinä Centria-ammattikorkeakoulu on kansainvälisestikin merkittävä toimija, kuten nyt saatu tunnustuskin osoittaa. Laajan yhteistyöverkostonsa ansiosta Centria pystyy auttamaan yrityksiä löytämään uusia ja oikeita kumppaneita hyödyntämään teollista internetiä. Suomalaisille pk-yrityksille teollisen internet mahdollistaa muun muassa aidosti globaalien alihankintamarkkinoiden syntymisen.

Centrian vahvuuksia ovat poikkitieteellisyys sekä monialaisuus, ja juuri siitä teollisessa internetissä on kyse. Korkeaa osaamista löytyy niin sensoriverkkoteknologiasta, tuotantoautomaatiosta kuin ohjelmisto-osaamisesta. Centrialla on lisäksi valmiina monipuolinen laiteympäristö, joka sekin on iso etu yrityksille.

Lisätietoja:
Tutkimusyliopettaja Sakari Pieskä, sakari.pieska@centria.fi, 044 449 2564
Konferenssin sivut: http://coginfocom.hu/conference/CogInfoCom14/
Viestintäpäällikkö Paula Erkkilä, paula.erkkila@centria.fi, 044 725 0086

Kuva: Kehittämispäällikkö Marjo Heikkilän kädessään pitämä sensoriverkkomoduuli kerää tietoa alhaalla tuotantotilassa olevasta teollisuusrobotista sekä työstökoneesta ja lähettää tiedon langattomasti  eteenpäin. (kuva: Jorma Uusitalo)

Liitetiedostot

Centria-ammattikorkeakoulun ylläpitäjä on Centria-ammattikorkeakoulu Oy. Ammattikorkeakouluosakeyhtiön osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Centria-ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuurin aloille.
 
Keskeiset tunnusluvut 2014
 
Koulutusohjelmia                                   16
Opiskelijoita                                          2852
Tutkintoja                                             517
Henkilöstömäärä                                   253
Kokonaistuotot                                      26,2 M€

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs