Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Byggandet av nya 4G-basstationer för 800 MHz inleds på Åland

Taajuustalkoot

Byggandet av nya 4G-basstationer för 800 MHz inleds på Åland

Pressmeddelande.
Publicerad: 02.03.2015 kl. 12:00
Utgivare: Taajuustalkoot

För en liten del antenn-tv-tittare kan det förekomma störningar som åtgärdas kostnadsfritt.

Teleoperatörerna Sonera och Ålcom inleder utbyggnaden av 4G-nätet på Åland på ett nytt frekvensområde. Tack vare att basstationerna som använder frekvensen 800 MHz kan snabba mobila bredbandsförbindelser utsträckas till hela landskapet.  

Idrifttagningen av det nya frekvensområdet för 4G-nätet kan orsaka störningar för en del tv-tittare som ser på tv via antenn. För största delen av tv-hushållen kommer projektet inte att orsaka några som helst problem.

På fastlandet har DNA, Elisa och Sonera byggt ut mobilbredbandsförbindelser på frekvensområdet 800 MHz sedan början av 2014. I områdena med snabba 4G-nät finns redan sammanlagt cirka 2,5 miljoner hushåll. Det är bara hos cirka 0,27 procent av dessa som det förekommit störningar på grund av utbyggnaden av 4G-nätet. I dessa fall har teleoperatörernas och Digitas gemensamma tjänst Taajuustalkoot skickat en montör till platsen för att åtgärda felet.

Teleoperatörerna och Digita, som ansvarar för antenn-tv-nätet, har öppnat webbtjänsten Taajuustalkoot.fi, som ger råd och hjälp vid eventuella problem med tv-bilden. Alla problem som byggandet av 4G-näten orsakar tv-tittandet korrigeras kostnadsfritt förutsatt att störningarna anmäls och utreds via Taajuustalkoots rådgivningstjänst.

Ytterligare information:

www.taajuustalkoot.fi/sv/

Operatörernas kommunikationsavdelningar:

Sonera, tel. 020 40 60235, communications-fi@sonera.com

Ålcom, tel. 018 23500, info@alcom.ax

 

Problem med tv-bilden?

De eventuella störningar som utbyggnaden av 4G-nätet orsakar gäller sannolikt bara en liten del av antennhushållen.I hushåll där man tittar på tv på annat sätt än via en antennanslutning (t.ex. kabel-tv-kunder) borde det inte förekomma problem.

Tv-störningar kan förekomma i områden där man ser på tv-sändningar via antenn om hushållet finns i utkanten av en tv-stations täckningsområde och man använder antennförstärkare för att förbättra tv-signalen.

Om ditt hushåll tillhör ”riskgruppen” och det inte finns någon tv-bild eller en eller flera tv-kanaler inte syns ska du gå till adressen www.taajuustalkoot.fi och läsa instruktionerna där.

Mer information om utbyggnaden av 4G-nätet hittar du på operatörernas webbplatser:

www.dna.fi/kuuluvuus

www.elisa.fi/kuuluvuus          

www.sonera.fi/kuuluvuus

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs