• Viidakko.fi LianaTech.fi
Tilaa tiedotesyöte Tilaa tiedotekooste Kirjaudu sisään
LianaPress LianaPress
  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta kertatiedote
  • Tiedotteen tilaus
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
LianaPress
  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta kertatiedote
  • Tiedotteen tilaus
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
Kirjaudu sisään
Tilaa tiedotesyöte Tilaa tiedotekooste

Sosiaalinen media

Seuraa ePressiä sosiaalisessa mediassa ja tilaa uutissyöte suoraan palveluun.

Facebook
Twitter
Facebook Twitter
Kolster

Yksinoikeus koronarokotteeseen ei toteudu – Se olisi yritykselle epäedullinen vaihtoehto ja mahdollista kiertää pakkolisenssillä

Kolster
17.3.2020, 07:58

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei saa mahdollista koronarokotetta vain oman maansa käyttöön, vaikka kuinka haluaisi.

Koronarokotteita kehittävät parhaillaan useat lääkeyhtiöt. Sen kehitys käynnistyi jo joulukuussa 2019 Kiinan ensimmäisten tartuntahavaintojen jälkeen. Rokotteita suojataan patentein samoin kuin muitakin lääkeaineita. Patenttiteknisesti on siis mahdollista, että yksi yritys saisi yksinoikeuden rokotteeseen ja sitä kautta mahdollisuuden myöntää lisenssiä yksinoikeudella.

IPR-alan asiantuntijayritys Kolsterin kemian tiimin vetäjä Krister Karlsson sanoo, että Donald Trumpin raportoitu halu saada rokote vain Yhdysvaltojen sisäiseen käyttöön näyttää kuitenkin mahdottomalta. Saksalaislehden mukaan Trumpin kiinnostus on kohdistunut saksalaiseen CureVac-lääkeyhtiön kehittämään rokotteeseen.

Rokotteita patentoidaan samalla tavalla kuin muitakin lääkeaineita. Niille haetaan patentteja yleensä maailmanlaajuisesti.

”Vaikka patentti on pohjimmiltaan kielto-oikeus, se ei hidasta rokotteiden leviämistä. On utopistinen ajatus, että lääkeyritys tai rokotepatentin haltija kieltäisi muita hyödyntämästä valmista rokotetta mahdollisimman laajalti tai rajoittaisi itse tuotteen saatavuutta”, Karlsson sanoo.

Krister Karlsson listaa kuusi syytä, miksi mahdollisesti valmistuvan rokotteen käytön keskittäminen vain yhteen maahan on erittäin epätodennäköistä.

  1. Lääkeyhtiöiden määrä. Trumpin houkuttelema saksalainen CureVac-lääkeyritys on saattanut päästä pitkälle koronarokotteen kehityksessä, mutta se ei ole ainoa rokotetta kehittävä toimija, eikä sillä ole yksinoikeutta tuotteeseen. Parhaillaan kymmenkunta eri yritystä kehittää rokotetta yhteistyössä.

  2. Prosessin kesto. Patentoinnin kautta yksinoikeuden saaminen keksintöön on hidasta, sillä rokotteen on täytettävä samat patentoinnin kriteerit kuin muidenkin keksintöjen. Prosessi vie kuukausia.

  3. Liiketoiminta. Laajempi käyttö tarkoittaa kehittäjälle parempaa liiketoimintaa. Lääke- ja rokotekehittäjät myöntävät maksukykyisille tahoille lisenssejä tuotteisiinsa. Rokotekehitys on yritykselle kallis investointi, joten tuotteet halutaan mahdollisimman laajaan käyttöön ja siten hyödyttämään yritysten liiketoimintaa.

  4. Väärennösten estäminen. Patentin avulla luotettava tieto leviää nopeasti. Se estää tuoteväärennöksien levittämistä, mikä on äärimmäisen olennaista kaikessa lääke- ja rokotekehityksessä – ja myös Yhdysvaltain intresseissä.

  5. Yhteisöllisyys. Covid-19 aiheuttama virus on seitsemäs koronatyyppinen virus. Virustyypistä on siis jo olemassa paljon lääketestien ja rokotteiden kehityksessä auttavaa tieteellistä tutkimusta. WHO ja muut terveysviranomaiset puhuvat tieteellisten julkaisujen ja kokeiden vapaan saatavuuden puolesta. Vaikka useat lääkeyritykset kehittävät koronarokotetta samanaikaisesti, kilpailuasetelman sijaan tiedeyhteisö jakaa avoimesti keskenään koronatietoa. Salailun sijaan työssä korostuu yhteisöllisyys.

  6. Pakkolupa. Patenttilainsäädännössä on varauduttu tilanteeseen, jossa yritys saa yksinoikeuden rokotteeseen eikä jaa tai lisensoi sitä tarpeeksi laajalti. Erittäin merkittävän yleisen edun niin vaatiessa tuomioistuin voi maakohtaisesti määrätä pakkolisenssin eli pakkoluvan. Vaikka rokote olisi patentilla suojattu eikä patentinhaltija myöntäisi lisenssiä suojatun rokotteen valmistamiselle, tuomioistuimen päätöksellä voisi esimerkiksi saada luvan valmistaa koronarokotetta Suomessa. Pakkolupaa on käytetty erityisesti lääkeaineiden kohdalla, ja esimerkiksi Intia on myöntänyt pakkolupia HIV-lääkkeiden valmistukseen.

Saatavuuden varmistaminen on yksinoikeutta suurempi ongelma

Käytön rajoittamisen sijaan koronarokotteen globaalissa käyttöönotossa ongelma tulee luultavasti olemaan saatavuuden varmistaminen. Tarvitaan riittävästi luotettavia yrityksiä, joilla on resursseja valmistaa rokotteita ja lääketuotteita viranomaisten tiukkojen laatukriteerien mukaisesti.

”Etulyöntiasema on mailla, joilla on kapasiteettia valmistaa itse valtaisat pandemian hillitsemiseen vaaditut tuotevolyymit. Lääkkeiden ja rokotteiden mahdollinen puute johtuu enemmän resursseista kuin yksittäisen toimijan yksinoikeudesta tuotteeseen”, Krister Karlsson sanoo.

Nopea leviäminen maailmanlaajuisesti erottaa koronaviruksen aiemmista epidemioista, kuten ebolasta, sarsista ja sikainfluenssasta.

”Koronavirus koskettaa voimakkaasti Eurooppaa ja länsimaita. Kiinnostus sen hillitsemiseen on suurempi kuin esimerkiksi pelkän Afrikan ongelmana pidetyn ebolan kohdalla”, Karlsson sanoo.

Vaikka rokotteen tarve on ilmeinen, ei tiettyjä vaiheita kehityksessä ja testauksessa voi oikaista.

”Sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteydestä opimme, että maltti on valttia. Koronarokotteella on oltava samat määräykset ja kriteerit kuin millä tahansa muullakin rokotteella. Nopeutettua käsittelyä ei voida toteuttaa kontrollin ja turvallisuuden kustannuksella”, Karlsson kertoo.

Lisätietoja

Krister Karlsson, eurooppapatenttiasiamies, Kemian osaston johtaja| Kolster
p. 044 236 5676
krister.kalrsson@kolster.fi

KemianteollisuusTalousTerveysTiede ja tutkimus

Ladattavat tiedostot

kristerkarlsson_kolster.jpeg

KristerKarlsson_Kolster.jpeg

Koko: 0,80 MB Tyyppi: jpeg

Lataa tiedosto

kristerkarlsson_kolster.jpeg

KristerKarlsson_Kolster.jpeg

Koko: 0,80 MB Tyyppi: jpeg

Lataa tiedosto


Tietoa julkaisijasta

Kolster

Kolster on Suomen vanhin ja Euroopan vanhimpia immateriaalialan palveluyrityksiä. Kolsterin yli sata IPR- ja lakiasiantuntijaa työskentelevät Suomessa, Saksassa, Kiinassa ja Venäjällä. Kolsterin yli 1 700 asiakkaasta 65 prosenttia on ulkomailta. Maailman sadasta suurimmasta brändistä 31 prosenttia on Kolsterin asiakkaita.

www.kolster.fi

 

 

Kolster

Kolster

Julkaisijan uutishuone

Julkaisijan viimeisimmät tiedotteet

Toimialan viimeisimmät tiedotteet

Kolster

Kolster

ePressi.com

  • Tiedotteet
  • Uutishuoneet
  • Osta kertatiedote
  • Tiedotteen tilaus
  • Tietoa palvelusta
  • Yhteydenotto
  • Rekisteriseloste

Toimialat

  • Autot ja moottoripyörät (3602) Avustukset ja vapaaehtoistyö (4817) Biotekniikka (845) Elektroniikka (2729) Energia (5608) Hallitus ja valtio (10991) Hanketiedotteet (3760) Häiriötiedotteet (2892) Ilmailu (575) Kauppa (8469) Kaupungit ja kunnat (23183) Kemianteollisuus (850) Kiinteistöt (6389) Kotimaa (28584) Koulutus (16665) Kulttuuri ja taide (17587)
  • Kustannustoiminta (4367) Käsityöt ja askartelu (1229) Laki (3628) Lemmikit (731) Lifestyle (9512) Logistiikka ja liikenne (9232) Maanpuolustus (1367) Maaseutu (4528) Maatalous (4258) Mainonta (2971) Markkinointi (6421) Matkailu (7887) Media (6178) Metalliteollisuus (1375) Metsätalous (2716) Musiikki ja viihde (7028)
  • Ohjelmistoteollisuus (3231) Pankit ja rahoitus (2033) Paperiteollisuus (718) Perhe (7532) Politiikka (10138) Puutarha (1459) Pääuutinen (1418) Pörssitiedote (117) Rakentaminen (8650) Ruoka ja elintarvikkeet (6067) Sarjakuva ja kuvitus (466) Sisustaminen (2273) Sosiaaliset kysymykset (8540) Suunnittelu ja tekniikka (4994) Talous (19495) Taloustiede (453)
  • Telekommunikaatio (4813) Terveys (11862) Tiede ja tutkimus (11682) Tietokoneet (2030) Tietotekniikka (4778) Tietoturva (550) Tuotanto (3070) Turvallisuus (5122) Työelämä (12998) Ulkomaat (2988) Urheilu (8293) Urheilu ja vapaa-aika (4909) Uskonto (3687) Vakuutus (1170) Valokuvaus (953) Vapaa-aika (14775)
  • Veneily (957) Ympäristö ja luonto (15142) Yrittäjyys (5938)
 
  • Avainlippu
  • AAA
  • European Busine...
  • Suomen yrittäjä...
  • Deloitte
  • iab
Social Media Social Media

© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1