Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen: Harmaa talous ei ole mielikuvitusta

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen: Harmaa talous ei ole mielikuvitusta

Tiedote.
Julkaistu: 31.10.2013 klo 14:35
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen korostaa harmaan talouden ja veronkierron vastaisten toimien tärkeyttä julkisen talouden kestävyyden kannalta. Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu siitä, kuinka suuri ongelma harmaa talous Suomelle on. Urpilainen puhui STTK:n ”Verosuunnittelu ja harmaa talous - mitä eroa?” -seminaarissa torstaina.

– Harmaan talouden kutsuminen poliitikkojen mielikuvituksen tuotteeksi on ison ja vakavan ongelman täydellistä vähättelyä, jonka perusteita tai motiiveja on vaikea ymmärtää.

Harmaan talouden on arvioitu maksavan Suomelle jopa 10–14 miljardia euroa. Hallitus tavoittelee harmaan talouden vastaisella toimintaohjelmallaan 300–400 miljoonan euron vuosittaista lisäystä verotuloihin ja sosiaalivakuutusmaksuihin.

– Oli harmaan talouden tismallinen koko mikä tahansa, se on joka tapauksessa liian suuri ja sen kitkemiseksi on tehtävä töitä.

Hallitus on myös toiminut kansainvälisillä kentillä aktiivisesti veroparatiisien sulkemiseksi.

– Poliittinen momentum on ennennäkemätön ja nyt on aika toimia. Salaisuusverhot on revittävä alas ja yhdessä tuumin puolustettava reilusti toimivia yrittäjiä, palkansaajia ja sijoittajia.

Lisää avoimuutta työeläkeyhtiöiden toimintaan

Urpilainen halusi korostaa avoimuuden merkitystä myös muissa kuin veronkiertoon liittyvissä kysymyksissä. Hänestä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän selvitys työeläkeyhtiöiden johtoon kuuluvien henkilöiden sidonnaisuuksien raportoinnista ei mene riittävän pitkälle.

– Esitys vie asioita oikeaan suuntaan. Ei ole kuitenkaan riittävää, että yhtiön johtoon kuuluvien henkilöiden ja heidän puolisoidensa tekemät merkittävät kaupat raportoidaan vain Finanssivalvontaan. Johdon kauppojen pitää olla julkisia. Yksinkertaisinta olisi julkaista ne avoimesti esimerkiksi yhtiöiden nettisivuilla. Mitään salattavaa ei pitäisi olla.

Lisätietoja: erityisavustaja Matti Niemi, puh. 045 679 1717

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs