Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta: Ostovoiman kestävä kasvu edellyttää kilpailukyvystä huolehtimista

Valtiovarainministeriö

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta: Ostovoiman kestävä kasvu edellyttää kilpailukyvystä huolehtimista

Tiedote.
Julkaistu: 27.06.2014 klo 10:15
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Lähivuosina Suomen talouspolitiikan haasteena on se, miten tukea ostovoiman kehitystä samalla kun pidetään huolta suomalaisen tuotannon kilpailukyvystä ja julkisen talouden kestävyydestä, todetaan Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan 27.6.2014 julkaistussa raportissa.

Valtiovarainministeriön (VM) kansantalousosaston ennusteen mukaan ansiot nousevat kuluvana vuonna 1,4 % ja kuluttajahinnat 1,3 %. Vuonna 2015 ansiot nousevat arviolta 1,2 %. Palkansaajien yhteenlaskettu käytettävissä olevan reaalitulo eli ostovoima supistui viime vuonna 1,1 %, mihin vaikutti ennen kaikkea työllisyyden heikkeneminen. Kuluvana vuonna palkansaajien yhteenlasketun ostovoiman odotetaan supistuvan 0,6 % ansiokehityksen hidastuessa. Supistuminen jatkuu myös ensi vuonna valtiontalouden sopeuttamistoimien myötä.

Suhteellisilla yksikkötyökustannuksilla mitaten Suomen tehdasteollisuuden kilpailukyky heikentyi viime vuonna kolmatta vuotta peräkkäin, Euroopan komission arvion mukaan reilut kolme prosenttia. Viime vuoden heikkeneminen johtui käytännössä kokonaan euron valuuttakurssin vahvistumisesta, sillä nimelliset yksikkötyökustannukset eivät enää juurikaan kasvaneet kilpailijamaita nopeammin. Tulevina vuosina koko talouden yksikkötyökustannusten kasvuvauhti hidastuu kilpailijamaiden tasalle. Tämä ei kuitenkaan ennusteiden mukaan vielä riitä kääntämään Suomen kustannuskilpailukykyä paranevalle uralle suhteessa muuhun euroalueeseen.

Puolivuosittain julkaistavassa palkanmuodostuksen seurantaraportissa selvitetään ansioiden, hintojen ja ostovoiman sekä kilpailukyvyn kehitystä ja kehitysnäkymiä. Toimikunta hyödyntää arvioissaan valtiovarainministeriön kansantalousosaston suhdanne-ennustetta, joka julkaistiin 18.6.2014 VM:n suhdannekatsauksessa. Uuden hallitusohjelman kirjauksia ei siten ole raportissa voitu vielä huomioida.

Talousnäkymät ja palkanmuodostus, kesäkuu 2014

Lisätietoja 

Ylijohtaja Markus Sovala puh. 02955 30186
etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs