Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Tuhkasta tienpiennarta – kiertotalous taipuu moneksi

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Tuhkasta tienpiennarta – kiertotalous taipuu moneksi

Tiedote.
Julkaistu: 21.05.2015 klo 09:09
Julkaisija: Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Kiertotalous, materiaalitehokkuus, resurssiviisaus: nämä sanat toistuvat usein. Jo nyt monista raaka-aineista alkaa olla pulaa tai niiden hankinta tulee erittäin kalliiksi ja luontoa rasittavaksi. Sen sijaan kiertotalous, jossa materiaalit kierrätetään, laitteet huolletaan ja muunnetaan uusiin tarpeisiin soveltuviksi tai uudelleen valmistetaan, tuottaa uutta liiketoimintaa. Lisäarvoa tuotetaan myös esimerkiksi palveluita kehittämällä. Sitran mukaan menestyneimmät kansainväliset yritykset ovat onnistuneesti yhdistäneet leasingin, laitteiden mittakaavan muuntelun ja yhdistelemisen (modulaarisuuden) sekä uudelleenvalmistuksen.

Alueelliset työpajat tärkeitä – Kotkan-Haminan seudulla 1. työpaja 11.6.

Uusien symbioosien löytämisessä keskeiset työkalut ovat yrityskäynnit sekä alueelliset työpajat, joita tullaan järjestämään useita. Kotkan-Haminan seudulla ensimmäinen työpaja järjestetään torstaina 11.6.2015 klo 12–16 Eagle-talon auditoriossa osoitteessa Kyminlinnantie 6, Kotka. Työpajoihin perustuva toimintamalli tuo vapaiden resurssien tuottajat ja hyödyntäjät konkreettisesti saman pöydän ääreen. Näin voidaan hakea hyötykäyttöä, joissa toisen toimijan sivuvirta tai muu ylimääräinen resurssi voi muuttua tuottavaksi resurssiksi toiselle ja säästää kummankin kustannuksia. Resurssien tehokkaammassa hyödyntämisessä ja synergiaetujen etsinnässä ei myöskään rajoituta perinteiseen teolliseen toimintaan, vaan asiaa katsotaan laajasti ja toimialoja rajaamatta.

Mielestäni meillä on hyvät mahdollisuudet Sunilassa kiertotalouden kannalta. Meillä syntyy selluprosessia jakeita, joita emme nyt hyödynnä täysin. Tällaisia jakeita ovat esimerkiksi kattilatuhkat, soodasakka ja tietenkin bioliete. Näitä jakeita varmasti voidaan käyttää hyödyksi muualla”, kertoo StoraEnso Oyj:n Sunilan tehtaan johtaja Olli-Pekka Reunanen.

Työpajaan toivotaan mahdollisimman monia aiheesta kiinnostuneita yritysten edustajia. Työpaja on maksuton ja mukaan ehtii ilmoittautua aina 3.6. asti. Lisätietoja työpajasta: http://www.cursor.fi/fi/cursor/tulevia-tapahtumia-ja-koulutuksia/resurssiviisaustyopaja 

Teknologiateollisuuden mukaan jo käytetyissä luonnonvaroissa on runsaasti potentiaalia: maailmassa syntyi viime vuonna yli 40 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä, josta yli 80 prosenttia päätyi kaatopaikoille tai luontoon. Samalla hukattiin euroissa mitattuna yli 40 miljardin euron arvosta rautaa, kuparia, kultaa, hopeaa, alumiinia ja harvinaisia maametalleja. Esimerkkejä löytyy helposti lisää aivan arkipäiväisestä ympäristöstämme lähtien elintarvikkeista ja tekstiileistä.

Iso-Britanniassa synergioita ja symbiooseja on etsitty systemaattisesti kansallisella NISP-toimintamallilla (http://www.nispnetwork.com/) jo 10 vuotta ja tulokset ovat erinomaisia. Vastaavaa systemaattista synergioiden hakemiseen valjastettua toimintaa ollaan nyt soveltamassa Suomeen. Motivan johtaman kansallisen toimintamallin FISS (= Finnish Industrial Symbiosis System, http://teollisetsymbioosit.fi/) tavoitteena on auttaa yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnyttää uutta liiketoimintaa.

Teollisten symbioosien edistäminen tapahtuu aluetasolla. Symbiooseihin tähtäävää aktivointitoiminta on käynnistetty myös Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä. Kotkan-Haminan seudulla sekä Päijät-Hämeessä organisaattorina toimii Cursor ja Kouvolan seudulla Kouvola Innovation Oy. Päijät-Hämeessä toiminnassa ovat mukana myös Ladec Oy alueellisena kehitysyhtiönä ja Lahden Ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja:

Cursor Oy, Eija Hämäläinen, eija.hamalainen@cursor.fi, p. 040 190 2557

Liitetiedostot

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö vastaa Kotkan, Haminan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kuntien yritysneuvonnasta ja toteuttaa seudun elinkeinokehittämishankkeita. Cursor palvelee Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle asettuvia yrityksiä liiketoiminnan perustamis- ja kehittämisasioissa. Toimipisteemme sijaitsevat Kotkassa Eagle-talossa E18-tien varrella ja Haminan keskustassa Raatihuoneentorilla. Cursorin omistavat seudun kunnat (Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä) yhdessä alueen teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa.

www.cursor.fi 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs