Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Toimenpideohjelma: piilevät voimavarat innovaatiotoiminnan käyttöön

Työ- ja elinkeinoministeriö

Toimenpideohjelma: piilevät voimavarat innovaatiotoiminnan käyttöön

Julkaistu: 16.02.2010 klo 09:08
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla laadittu kysyntä- ja käyttäjälähtöisen innovaatiopolitiikan toimenpideohjelma julkistettiin 16.2.2010 asiantuntijaseminaarissa. Ohjelma sisältää kysyntä- ja käyttäjälähtöisen innovaatiopolitiikan lähivuosien kehittämistoimenpiteet.

Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla laadittu kysyntä- ja käyttäjälähtöisen innovaatiopolitiikan toimenpideohjelma julkistettiin 16.2.2010 asiantuntijaseminaarissa. Ohjelma sisältää kysyntä- ja käyttäjälähtöisen innovaatiopolitiikan lähivuosien kehittämistoimenpiteet. 

 

Kysyntä- ja käyttäjälähtöisen innovaatiopolitiikan tavoitteena on edistää yritysten kilpailukykyä ja uudistaa julkisia palveluja. Kysyntälähtöisessä innovaatiopolitiikassa etsitään keinoja innovaatioiden kysynnän lisäämiseksi. Käyttäjälähtöinen innovaatiopolitiikka pyrkii ohjaamaan innovaatiotoimintaa aikaisempaa tehokkaammin käyttäjien tarpeiden mukaisesti ja niin, että käyttäjät myös itse osallistuvat innovointiin.

 

Kysyntä- ja käyttäjälähtöisyys avartaa innovaatiotoiminnan maailmaa ja hyödyntää monia uusia innovaatioiden lähteitä. Yksityisen sektorin rinnalla myös julkinen sektori voi innovoida, yhteiskunnalliset haasteet voidaan muuttaa kilpailueduiksi ja kansalaiset voivat yksin ja yhteisöinä aiempaa helpommin osallistua innovaatiotoimintaan.

 

Innovaatiotoimintaa voidaan lisätä merkittävästi valjastamalla yhteiskunnan piilevät voimavarat tähän tarkoitukseen. Mahdollisuudet ovat valtavat, mutta niihin tarttuminen edellyttää uudenlaista asenneilmapiiriä, julkisen sektorin suurempaa kykyä riskinottoon ja uusien toimintatapojen omaksumista.

 

Toimenpideohjelmassa esitetään julkisten hankintojen hyödyntämiseksi innovoinnin tukena. Käytännön keinoiksi esitetään hankintojen kehittäjäorganisaatioiden (muun muassa Hansel Oy, Motiva Oy, HAUS Oy) innovaatioroolin vahvistamista. Lisäksi ehdotetaan, että julkinen sektori lisäisi kansalaisten osallistumista innovointiin avaamalla tietovarantojaan käyttäjien, käyttäjäyhteisöjen ja yritysten hyödynnettäväksi. Näin lisättäisiin mahdollisuuksia julkisen palvelun ja liiketoiminnan kehittämiselle esimerkiksi paikka- ja säätietojen avulla.

 

Muotoilu nähdään aiempaa selvemmin osana käyttäjälähtöistä innovaatiotoimintaa. Suomessa vasta pieni osa yrityksistä hyödyntää muotoilua sen laajentuneessa merkityksessä. Toimenpide­ohjelman mukaan meillä tulisikin panostaa tämän alueen osaamisen kehittämiseen. Mallina voisi olla Iso-Britannian Design Council -toiminta. Julkisten palvelujen muotoilusta on tarkoitus kerätä kokemuksia vuoden 2012 World Design Capital -hankkeessa.

 

Toimenpideohjelmaa valmisteltiin työ- ja elinkeinoministeriössä yhteistyössä laajan yksityisen ja julkisen sektorin toimijajoukon kanssa. se on ladattavissa ministeriön verkkopalvelusta osoitteessa www.tem.fi/kiito. Sitä on mahdollista kommentoida 5.3.2010 saakka. Ohjelma löytyy myös käyttäjälähtöisen innovaatiotoiminnan verkkosivuilta osoitteesta www.udi.fi.

 

Lisätiedot:

teollisuusneuvos Petri Lehto, TEM, puh. 0101 606 3218 ja 050 387 8068

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs