Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Tilintarkastukseen suositellaan uutta johdon vahvistuskirjemallia

Tilintarkastukseen suositellaan uutta johdon vahvistuskirjemallia

Julkaistu: 23.01.2009 klo 12:03
Julkaisija:

EK ja KHT-yhdistys ovat yhteisesti hyväksyneet uuden mallin ns. johdon vahvistusilmoituskirjeeksi. EK suosittelee sen käyttöönottoa heti.

EK ja KHT-yhdistys ovat yhteisesti hyväksyneet uuden mallin ns. johdon vahvistusilmoituskirjeeksi. EK suosittelee sen käyttöönottoa heti.

- Uusi malli selkeyttää johdon vastuuta tilintarkastukseen liittyvissä ongelmatilanteissa.  EK suositteleekin jäsenyrityksilleen, että uutta, kansallisiin olosuhteisiin muokattua kirjemallia käytettäisiin jo vuotta 2008 koskevissa tilintarkastuksissa., toteaa taloudellisen raportoinnin asiantuntija Päivi Räty EK:sta.

Johdon vahvistusilmoituksia (ns. ”johdon kirje”, Management Representation Letter) on ryhdytty Suomessakin käyttämään kansainvälisen käytännön mukaisesti tilintarkastusprosessin yhtenä vaiheena.

Kirjeessä johto vakuuttaa antaneensa tilintarkastajalle kaiken sellaisen tiedon, jolla on heidän käsityksensä mukaan olennainen merkitys tilinpäätöksen laatimiseksi voimassaolevien säännösten mukaisesti. Johdon kirjeen allekirjoittavat yleensä yhtiön toimitusjohtaja ja talousjohtaja omissa nimissään.

Nyt sovittu kirjemalli pohjautuu vastikään uudistettuun ISA 580 -standardiin. Kansainvälisen standardin mukaista esimerkkikirjettä on kuitenkin täydennetty toteamuksella, ettei kirjeellä lisätä sitä siviili- tai rikosoikeudellista vastuuta tai korvausvelvollisuutta, joka yhtiöllä, yhtiön johdolla tai sen toimihenkilöillä on Suomen voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti ilman vahvistusilmoituksen antamista. Kirje voidaan haluttaessa allekirjoittaa yhteisön nimissä.

Tilintarkastusyhteisöt ovat perustelleet käytäntöä kansainvälisillä ISA-standardeilla (International Standards of Auditing). Uuden tilintarkastuslain mukaan ISA-standardit antavat kehyksen hyvän tilintarkastustavan sisällölle. Lainsäännös perustuu EU:n tilintarkastusdirektiiviin.

ISA-standardeja koskevaa vahvistusmenettelyä ei ole kuitenkaan vielä luotu EU:ssa. Tämän vuoksi lakisääteistä velvollisuutta johdon vahvistusilmoitusten antamiseen ei toistaiseksi ole.

KHT-yhdistys on ilmoittanut, että myös ISA 210 -standardin mukaisesta toimeksiantokirjeestä laaditaan vastaavalla tavalla täydennetty mallikirje, jossa viitataan kansalliseen lainsäädäntöön.


Johdon vahvistusilmoitusmalli, pdf (hyväksytty 12.2.2009)

Lisätietoja:
Päivi Räty, puh. (09) 4202 2512, 040-7490662, paivi.raty@ek.fi

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs