Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Talonrakentajat tiivistävät rivejään talousrikollisuutta vastaan

Rakennusteollisuus RT

Talonrakentajat tiivistävät rivejään talousrikollisuutta vastaan

Tiedote.
Julkaistu: 05.01.2012 klo 10:58
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Rakennusliikkeet edistävät tervettä kilpailua karsimalla entistä tehokkaammin hämäräyrittäjät aliurakointiketjuistaan. Talonrakennusteollisuus ry on kehottanut jäsenyrityksiään käyttämään vain sellaisia aliurakoitsijoita, jotka ovat rekisteröityneet Luotettava kumppani -palveluun tai johonkin vastaavaan järjestelmään. Palvelun avulla on helppo varmistaa, että aliurakoitsijalla on tilaajavastuulain vaatimat paperit kunnossa.

”Eräät suurimmista jäsenyrityksistämme ovat jo sisällyttäneet aliurakkasopimuksiinsa vaatimuksen, että aliurakoitsijan tietojen on oltava saatavissa Luotettava kumppani -palvelusta. Nyt odotamme, että käytäntö yleistyy nopeasti, jolloin aliurakoitsija- ja alihankintayritysten tiedot saadaan entistäkin kattavammin palvelun piiriin”, Talonrakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Kim Kaskiaro sanoo.

Suomen Tilaajavastuu Oy:n ylläpitämä Luotettava Kumppani -palvelu on aliurakoitsijoille edullinen ja tehokas tapa osoittaa tilaajavastuuvelvoitteiden olevan kunnossa. Palveluun kuuluminen maksaa aliurakoitsijalle 70 euroa vuodessa, ja palvelun käyttö on ilmaista tilaajille. Tilaajat puolestaan saavat järjestelmästä tarvittavat ajantasaiset dokumentit sähköisesti, eikä niitä ole mahdollista esimerkiksi väärentää.

”Harmaan talouden torjuntaan liittyvien selvitysten ja muiden velvoitteiden hoito aiheuttaa jo nykyisel-läänkin yrityksille tuntuvia kustannuksia. Tulossa on alan toivomia lainmuutoksia, mutta ne kasvattavat kustannusrasitetta sekä työmäärää entisestään. Kehittyneiden järjestelmien käyttöönotolla voidaan hillitä resurssien tarvetta”, Kaskiaro perustelee palvelun käyttöä.

Kaskiaron mukaan toimintamallien yhtenäistämisellä pystytään merkittävästi tehostamaan talousrikollisuuden torjuntaa. Se selkeyttää tilannetta alihankkijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden suuntaan, kun eri tilaajilla on samat pelisäännöt. Kaskiaro toivoo myös rakennuttajien ja erityisesti julkisia hankintoja tekevien ottavan nykyistä laajemmin käyttöönsä tehokkaat järjestelmät yritysten taustojen tarkistamiseksi.

Tilaajavastuulakia on tarkoitus uudistaa tänä vuonna. Lakia on esitetty muutettavaksi muun muassa siten, että tilaajan on aina vaadittava kaikilta aliurakoitsijoiltaan tilaajavastuulain edellyttämät selvitykset. Voimassa olevan tilaajavastuulain mukaan todistuksia ei tarvitse pyytää, jos aliurakoitsijan toiminta on vakiintunutta tai tilaajan ja toimittajan välinen sopimussuhde on vakiintunut. Tänä vuonna on tulossa voimaan myös laki veronumerosta ja rakennusalan veronumerorekisteristä.

Tilaajavastuu.fi on verkkopalvelu tilaajavastuulain edellyttämään raportointiin. Tilaaja saa palvelusta maksuttomat raportit Luotettava Kumppani -ohjelmaan liittyneistä yrityksistä. Raportti sisältää kaikki tilaajavastuulain edellyttämät selvitykset, joita ovat tällä hetkellä yrityksen kaupparekisteriote, YTJ-ote, verotodistus, työehtosopimustieto, eläkevakuutustodistus, liiketoimintakiellot ja maksuhäiriötiedot. Palvelu soveltuu kiinteistö- ja rakennusalan sekä julkisen sektorin urakoitsijoille ja tilaajille.

Lisätietoja:
Kim Kaskiaro, puh. 050 548 1691, Talonrakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat Keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Tuoteteollisuus, Infra, Pinta ja Tekninen urakointi. Talonrakennusteollisuus ry on suurin RT:n toimialaliitoista Tämä tiedote on myös Rakennusteollisuus RT ry:n verkkosivuilla osoitteessa: http://www.rakennusteollisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs