Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Sähköistysalalle työsulku työehtosopimusneuvottelujen saattamiseksi päätökseen

STTA

Sähköistysalalle työsulku työehtosopimusneuvottelujen saattamiseksi päätökseen

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2014 klo 18:11
Julkaisija: STTA

Sähkötekniset työnantajat STTA on julistanut sähköistysalalle määräaikaisen työsulun. Työsulku alkaa 18. joulukuuta 2014 kello 6.00, ellei asiassa päästä ratkaisuun sitä ennen. Työsulku kestää 14. tammikuuta 2015 kello 6.00 saakka.

Työsulku koskee kaikkia STTA:n jäsenyritysten palveluksessa olevia noin 5 000 sähkö- ja teleasentajaa.

”Työsulkuun päädyttiin, koska työntekijäpuolen vaatimuksena on, että urakkatyössä työryhmän kokoonpanoon työn aikana tehtävät muutokset voidaan tehdä vain työryhmän työntekijäedustajan tai Sähköalan ammattiliiton suostumuksella”, sanoo STTA:n toimitusjohtaja Esa Larsén.

STTA:n näkemyksen mukaan tuotannon järjestäminen kuuluu yrityksille, ei alan työmarkkinaosapuolille.

Larsénin mukaan työnantajat pitävät kohtuullisena vaatimustaan, että työnantajalla on mahdollisuus muuttaa tarvittaessa myös eri työkohteissa urakkatyössä olevien työryhmien henkilömäärää siten, että sähköistystyöt etenevät ja ne voidaan luovuttaa tilaajille aikataulun mukaisesti.

”Viivästykset työmaiden aikatauluissa voivat aiheuttaa työnantajalle suurta taloudellista vahinkoa.”

Larsén korostaa, että työnantajat eivät ole hakemassa oikeutta urakkatyötä koskevien työmaasopimusten yksipuoliseen purkamiseen, muuttamiseen tai järjestelyihin, joilla työmaasopimuksessa sovittu työ jäisi yrityksen omilta työntekijöiltä tosiasiassa tekemättä.

Työsulku on järjestön ainoa keino
”Päätös työsulusta on järjestön ainoa keino saada työehtosopimusneuvottelut päätökseen”, sanoo Larsén.

Työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyi 30. syyskuuta 2014. Sähköalojen ammattiliitto keskeytti neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta 30. lokakuuta ja julisti alalle 5. marraskuuta ylityökiellon, joka on edelleen voimassa. Osapuolet ovat jo tänään valtakunnansovittelijan johdolla alkaneet etsiä ratkaisua urakkatyöryhmän resurssimuutoksiin sekä työntekijäpuolen muihin vaatimuksiin, jotka koskevat yritysten työvoimahallintoa ja työntekijöiden palkkausta.

Larsén toivoo, että erimielisyydet uuden sopimuksen sisällöstä saadaan ratkaistuiksi valtakunnansovittelijan avustuksella ennen työsulun alkamista.

Vallankäyttöä eikä edunvalvontaa
Larsénin mukaan Sähköalojen ammattiliitto on vakuuttanut toistuvasti neuvottelujen aikana, ettei tuotannon järjestäminen ole käytännössä ongelma. STTA on tehnyt ammattiliitolle useita esityksiä työehtosopimuksen asiaa koskeviksi teksteiksi tai vaihtoehtoisesti tulkinnaksi taikka menettelytapaohjeeksi.

”Työntekijäpuolella ymmärretään työnantajien intressi, mutta ollaan haluttomia sopimaan asiasta.”

Larsén uskoo, että alan työmarkkinaosapuolet voisivat halutessaan luoda alan yrityksille toimintaedellytyksiä ja kotimaisille työntekijöille työtä sen sijaan, että ne käyttävät aikansa kiistelyyn siitä, miten ja millaisin edellytyksin yritykset voivat järjestää tuotantoaan jokapäiväisessä toiminnassaan.

”Työsulku ei ole suunnattu STTA:n jäsenyritysten työntekijöitä vastaan”, korostaa Larsén.

Lisätiedot
Esa Larsén,
STTA:n toimitusjohtaja
esa.larsen@stta.fi, puhelin 041 453 4075
www.stta.fi

Sähköistysalan työehtosopimusneuvottelut tiivistettynä:
8.9.2014 Neuvottelut käynnistyivät.
30.10.2014 Sähköalojen ammattiliitto keskeytti neuvottelut.
3.11.2014 Sähkötekniset työnantajat STTA esitti Sähköalojen ammattiliitolle neuvottelujen käynnistämistä uudelleen.
4.11.2014 Sähköalojen ammattiliitto kieltäytyi uusista neuvotteluista.
5.11.2014 Sähköalojen ammattiliiton hallitus päätti ylityökiellosta.
14.11.2014 Sähköalojen ammattiliitto hylkäsi STTA:n urakkatyöryhmän resurssimuutoksia koskevan neuvottelunavauksen.
26.11.–27.11.2014 Osapuolet etsivät neuvotteluratkaisua.
27.11.2014 Noin 2 500 henkilötyötuntia vaatineet neuvottelut keskeytyivät uudelleen. Neuvottelutilanne on alkutekijöissään.
3.12.2014 Osapuolet alkoivat etsiä ratkaisua sopimuskiistaan valtakunnansovittelijan johdolla.
3.12.2014 Sähkötekniset työnantajat STTA julisti alalle 18.12.2014 alkavaksi ilmoitetun määräaikaisen työsulun neuvottelujen saattamiseksi päätökseen.

Liitetiedostot

Sähkötekniset työnantajat STTA ry on sähköteknisten järjestelmien, laitteiden tai laitteistojen rakentamista, huoltoa, kunnossapitoa, ylläpitoa tai korjaamista harjoittavien yritysten järjestö. STTA valvoo jäsentensä yhteisiä etuja sähköteknistä rakentamista ja korjaamista koskevien asioiden käsittelyssä viranomaisten, elinkeinoelämän ja alan muiden järjestöjen kanssa. Järjestöön kuuluu noin 170 alan yritystä, joiden palveluksessa on noin 4 800 sähköistysalan työntekijää ja 1 000 toimihenkilöä.

www.stta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs