Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Säästöjä haetaan kunnissa toimintoja tehostamalla

KT Kuntatyönantajat

Säästöjä haetaan kunnissa toimintoja tehostamalla

Tiedote.
Julkaistu: 15.02.2012 klo 09:39
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

Kunnat ovat vakaita työnantajia. Kuntasektori on työvoimavaltainen toimiala ja työvoimakustannusten osuus on yli puolet kaikista kuntien menoista. Kunnat ovat hakeneet säästöjä viime vuonna muilla keinoilla kuin lomauttamalla tai irtisanomalla henkilöstöä tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla. Tämä käy ilmi KT Kuntatyönantajien kunnille ja kuntayhtymille tekemästä tiedustelusta.

Vuonna 2011 kunta-alalla työskenteli 434 000 henkilöä. Viime vuonna kunnissa lomautettiin vain muutama sata henkilöä (0,1 % henkilöstöstä). Koko henkilöstönsä lomautti kahden viikon ajaksi vain yksi kunta. Muissa lomauttaneissa kunnissa lomautukset koskivat vain yksittäisiä henkilöitä. Toteutuneiden lomautusten määrä väheni pariin edelliseen vuoteen verrattuna ja viime vuoden määrissä palattiin 2000-luvun alkuvuosien tasolle.

Kuntatyönantajat eivät juurikaan irtisanoneet henkilöstöään, sillä irtisanottuja oli vain alle sata henkilöä (0,02 % henkilöstöstä). Irtisanomisten määrä on ollut samaa luokkaa koko 2000-luvun.

Eniten säästöjä kunnissa ja kuntayhtymissä haettiin järjestelemällä töitä uudelleen, kehittämällä uusia toimintatapoja, tehostamalla toimintoja, hyödyntämällä luonnollista poistumaa ja tiukentamalla rekrytointipolitiikkaa.

Myös seutuyhteistyötä tiivistettiin. Osa kunnista ja kuntayhtymistä vähensi ostopalvelujen ja vuokratyövoiman käyttöä ja osa karsi palvelujaan sekä toimintojaan.

Sopimuksia lomarahan vapaaksi vaihtamisesta tehtiin viime vuonna reilussa viidesosassa tiedusteluun vastanneista kunnista/kuntayhtymistä. Lomarahoista luopui joko kokonaan tai osittain 1,6 % koko kunta-alan henkilöstöstä. Säästötarkoituksessa pidettävät palkattomat vapaat olivat käytössä vajaassa viidesosassa kunnista ja kuntayhtymistä.

Lisätietoja:

johtava työmarkkinatutkija Anne Hotti, puh. 09 771  2324 tai 050 527 1092

 

KT Kuntatyönantajat on kuntatyönantajien etujärjestö, joka edustaa Suomen kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 434 000 työntekijää ja viranhaltijaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs