Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Rakennusliiton Harjuniemi:Täsmätoimilla harmaan talouden kimppuun

Rakennusliiton Harjuniemi:Täsmätoimilla harmaan talouden kimppuun

Tiedote.
Julkaistu: 10.01.2011 klo 16:33
Julkaisija: Mestalla.fi

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan rakennusalan harmaata taloutta voidaan kitkeä parhaiten täsmätoimilla.

-Tiedän, että poliittisissa piireissä ja päättäjien keskuudessa tähän on suurta halukkuutta. Pakollinen ulkomaalaisten veronumero on saanut myönteisen vauhdin ja se voisi toimia osana ratkaisua, sanoi Harjuniemi Helsingissä pidetyssä harmaan talouden seminaarissa.

Harjuniemen mukaan lakien on oltava selkeät ja sanktioiden jämäkät.

-Esimerkiksi pakollisen tunnistekortin puute ei nykyisin johda edes tutkintaan. Tilaajavastuulain sanktiot ovat myös vaatimattomat. Talousrikollisuuden tutkinta on hidas prosessi ja puuttuminen on valitettavan usein jälkikäteistä.  Alalla tarvitaan reaaliaikaista valvontaa ja puuttumista.

Harjuniemen mukaan veronumerosta on tehtävä sellainen tapakulttuuri, että sitä todella noudatetaan eikä asia jää hienovaraisen tiedottamisen eikä itse kunkin oman harkinnan varaan. Rehelliselle yrittäjä- ja työntekijäkunnalle jämäkästä lainsäädännöstä ja sen valvonnasta on pelkkää hyötyä.

-Valitettavasti vain olemme todenneet, että lainlaadinnassa ei aina ymmärretä yritysmaailman ja rikollisen maailman nopeaa tempoa ja aikajännettä. Kyse on usein päivistä, korkeintaan viikoista ja kuukausista. Siksi kaikkien toimien on oltava sellaisia, että esim. lähettettyjen työntekijöiden osalta voidaan todeta tässä ja nyt ovatko asiat kunnossa. Jos selvittely venyy viikkojen tai kuukausien mittaiseksi, ehtivät hämärämiehet keikauttaa jo yrityksensä ja saatavia on turha haikailla.

Harjuniemen mukaan työmaiden arkitodellisuus on erittäin paljon julmempi kuin yleisesti uskotaan. -Julkisuuteen tulee sittenkin lähes poikkeuksetta kaunisteltu kuva asioista. Osin siitä syytä, että harmaan talouden tai peräti laittoman toiminnan keskiössä olevat eivät halua tai uskalla puhua asioista julkisesti.

Lähes kaikki esimerkiksi Baltian maista tulevat rakennusalan työntekijät tekevät nyt töitä ilman eläketurvaa, ilman työttömyysturvaa, ilman minkäänlaista sosiaaliturvaa. Lähes kaikki saavat 5-10 euron tuntipalkan puhtaana käteen. He eivät yleensä maksa tästä minkäänlaisia veroja mihinkään valtioon.

Lisätietoja:

Matti Harjuniemi 050 1586

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs