Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Nyt on oikea aika kirjata tiemäärärahojen tasokorotukset hallitusohjelmaan

Nyt on oikea aika kirjata tiemäärärahojen tasokorotukset hallitusohjelmaan

Tiedote.
Julkaistu: 18.05.2011 klo 12:32
Julkaisija: Tietoputki Oy

Kansanedustajien valta punnitaan hallitusneuvotteluissa

Auto- ja Tieforum, johon kuuluu 27 tieliikenteen kanssa tekemisissä olevaa järjestöä, on viime syksystä lähtien tehnyt mediakampanjaa paremman tiestön puolesta.

Olemme laittaneet tiestön kehnosta kunnosta medialle runsaasti materiaalia. Viimeksi saitte kaikille kansanedustajille lähetetyn kirjelmän, jossa Auto- ja Tieforum vaati tiestön kuntoonlaiton kirjaamista hallitusohjelmaan.

Kysymys on liikennepoliittinen, ei puoluepoliittinen. Valtaosa kansanedustajista on sitä mieltä, että tiemme ovat kammottavassa kunnossa (vihreitä ehkä lukuun ottamatta). Mutta miksi mitään ei tapahdu? Siksi, että kehysbudjetointi on aikansa elänyt vanha järjestelmä, joka on kankea eikä ota huomioon vaalikauden aikana tapahtuvia muutoksia.

Kansanedustajat levittelevät käsiään, ettei valtiovarainministeriö kuuntele heitä, mutta eivätkö virkamiehet tee juuri niin kuin eduskunta ja hallitus päättävät. Vuosibudjeteissa on ahtaiden kehysten vuoksi hyvin vähän liikkumatilaa siirtää määrärahoja momentilta toiselle ja lisätä uusia kulueriä kuten tiemäärärahoja, mitä kehyksiin on sovittu. Ainoa keino vaikuttaa asioihin ovat hallitusneuvottelut, jotka todennäköisesti alkavat perjantaina Säätytalolla Helsingissä.

Jos puolueet ja kansanedustajat aikovat käyttää valtaansa, nyt on se hetki. Jos hallitusohjelmaan ei kirjata tuntuvaa noin 200 miljoonan euron tasokorotusta teiden ylläpitoon ja korvausinvestointeihin nykyisin vuositasolla käytettävän 150 miljoonan lisäksi, teidemme kunto rapautuu kiihtyvällä vauhdilla.

Tuo 200 miljoonan tasokorotus tarvitaan noin 8–10 vuodeksi ja sen jälkeen summa putoaa noin 215 miljoonaan. Kyllä asian korjaaminen on enemmän tahdosta kuin rahasta kiinni. Autoilusta perittävistä noin 7 mlijardin veroista ja veroluontoisista maksuista palautuu takaisin tienpitoon noin 15 prosenttia.

Toivoisimme, että tekisitte räväkän jutun, pääkkärin, kolumnin tai kommentin nykytilasta, joka on sietämätön.  Eikö nyt olisi oikea aika muistuttaa poliitikkoja siitä, että hallitusneuvotteluissa heillä on todellinen mahdollisuus vaikuttaa kehyksiin. Maan talouselämän tukijalka logistiikka sakkaa aika pahasti. Ilman talouskavua ei synny lisää jaettavaakaan.

Olisi hyvä, jos joku media ”kuulustelisi” hieman valtiovarainministeriön virkamiehiä yliolkaisuudesta. Pyysimme sieltä asiantuntijaa kansanedustajien suorana webcastina medialle lähetettyyn videopaneeliin, mutta se torjuttiin. Seura oli väärä. Vastaus oli: ”Antaa poliitikkojen puhua omista asioistaan, mitä tykkäävät. Me virkamiehet annamme heille pyydettäessä taustatietoja”. Eikö virkamiesten tehtävä ole juuri kertoa eri intressiryhmille ja kansalaisille heitä kiinnostavista asioista ja taustoittaa niitä.

Nyt kentällä liikkuu tiukka poliittinen huhu, että VM pyrkisi naulaamaan kaikki väylärahat 4 vuodeksi lukkoon yhtenä summana, jossa olisi siis mukana myös rautatiet ja vesiväylät. Summat säilyisivät samana kuin edellisellä hallituskaudella.

Liite: Kirjelmä kansanedustajille tiestön määrärahojen tasokorotuksesta

Auto- ja Tieforum
psta Heikki Peutere

Lisätietoja: Heikki Peutere, 0500 433 631

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs