Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Mitä Suomessa syötiin vuonna 2010

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Mitä Suomessa syötiin vuonna 2010

Tiedote.
Julkaistu: 06.07.2011 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna nestemäisiä maitotuotteita keskimäärin 183 kiloa, hedelmiä ja marjoja 81 kiloa, viljaa 80 kiloa, lihaa 76 kiloa ja vihanneksia 68 kiloa. Tiedot ilmenevät Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Maitotuotteiden kulutus ennallaan

Vuonna 2010 suomalainen kulutti keskimäärin 183 kiloa nestemäisiä maitotuotteita. Maitoa juotiin 131 litraa, josta kevytmaitoa oli noin puolet ja rasvatonta maitoa vajaa 40 prosenttia. Piimää kulutettiin 12 litraa henkeä kohti. Maidon ja piimän kulutus laski noin prosentin edellisestä vuodesta. Jogurttia syötiin viime vuonna henkeä kohti noin 23 kiloa eli 4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Viilin ja kerman kulutus nousi pari prosenttia. Viiliä kului noin 5 kiloa ja kermaa 7 litraa.

Lihan kulutus nousi

Lihan kokonaiskulutus nousi edellisvuoden notkahduksesta kolme prosenttia. Naudanlihan ja siipikarjanlihan kulutus nousi noin neljä prosenttia ja sianlihan kulutus reilun prosentin. Sianlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 34,9, naudanlihaa 18,6 ja siipikarjanlihaa 18,2 kiloa henkeä kohti. Kaikkiaan lihaa kulutettiin vuonna 2010 henkeä kohti noin 76 kiloa, kun mukaan lasketaan myös riista ja syötävät elimet.

Kulutetusta viljasta suurin osa vehnää

Viljan kokonaiskulutus pysyi edellisvuoden tasolla lähes 80 kilossa henkeä kohti. Vehnän kulutus laski vajaa kaksi kiloa, mutta sen korvasi muiden viljojen, pääasiassa rukiin ja kauran, kulutuksen kasvu. Kulutetusta viljasta vehnää oli 46 kiloa, ruista 16 kiloa sekä kauraa ja riisiä kumpaakin 5 kiloa.

Vihannekset ja hedelmät

Tuoreita vihanneksia kulutettiin viime vuonna noin 56 kiloa henkeä kohti. Kulutus jäi noin viisi prosenttia edellisvuotta pienemmäksi, mutta oli samaa luokkaa kuin vuonna 2008. Kaikkiaan vihanneksia kulutettiin pakasteet ja säilykkeet mukaan lukien noin 68 kiloa henkeä kohti.

Hedelmien kulutus kasvoi pari prosenttia edellisvuodesta. Kaikkiaan hedelmiä ja marjoja syötiin säilykkeet ja mehut mukaan lukien 81 kiloa henkeä kohti. Sitrushedelmien kulutus oli 2 prosenttia edellisvuotta pienempi, noin 13 kiloa. Muiden tuoreiden hedelmien kulutus sen sijaan nousi hieman yli 4 prosenttia 34,5 kiloon henkeä kohti.

Tilaston taustaa

Tiken ravintotase on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Ravintotaseeseen kuuluu yhteensä 12 eri elintarvikeryhmää. Taseessa lasketaan yli 70 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruoka­käyttöön. Ruokakäytön perus­teella lasketaan elintarvikkeiden kulutusluvut henkeä kohti vuodessa.

Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät Matilda-maataloustilastopalvelusta ravintotasetilaston kotisivulta.

Lisätietoja

Aktuaari Tarja Kortesmaa, puh. 020 77 21 372

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs