Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Luonnonsuojeluliitto valittaa Raahen jätevesipäätöksestä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto valittaa Raahen jätevesipäätöksestä

Tiedote.
Julkaistu: 09.05.2012 klo 17:19
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto valittaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä, joka sallii Raahessa sijaitsevan Laivakankaan kultakaivoksen jätevesien johtamisen suoraan Tuoreenmaanojaan. Vaasan hallinto-oikeudelle tänään lähettämässään valituksessa Luonnonsuojeluliitto vaatii välittömän toimenpideluvan peruuttamista ja aluehallintoviraston päätöksen kumoamista kokonaisuudessaan.

Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen pitää aluehallintoviraston päätöstä merkillisenä. Lupaprosessin aikana tehdyt selvitykset osoittavat ettei jätevesiä voi laskea suunniteltuun ojaan. Pintavesistöt eivät kestä kultakaivoksella syntyvien jätevesien aiheuttamaa kuormitusta.

Nordic Mines -yhtiö on perustellut väliaikaista laskulupaa yhtiön alkuperäisten suunnitelmien viivästymisellä. Yhtiö on anonut lupaa jätevesien johtamiseksi putkea pitkin mereen. Kaivos käynnistyi jo joulukuussa 2011, mutta purkuputken arvioidaan valmistuvan vasta syksyllä 2012. Samaan aikaan kaivokselle rakennettu vesivarastoallas osoittautui alimitoitetuksi.

”Kaivostoiminta on muuttumassa päivä päivältä syveneväksi painajaiseksi, jolle ei ole loppua. Se on valovuoden päässä kansallisessa luonnonvarastrategiassa ja mineraalistrategiassa asetetuista tavoitteista, joiden mukaan Suomi on aloitteellinen edelläkävijä luonnonvarakysymyksissä. Viimeaikaiset uutiset kertovat jotain ihan muuta. Vastuullinen biotalous on siitä kaukana,” Yrjö-Koskinen toteaa.

Luonnonsuojeluliitto ei vastusta kaivostoimintaa sinänsä. Liitto edellyttää kuitenkin että louhoksilla syntyvistä jätteistä huolehditaan asianmukaisesti, jotta ne eivät pilaa lähiympäristöä. ”Kyse ei ole ainoastaan luonnonsuojelusta vaan myös ihmisten hyvinvoinnista. Arseeni, elohopea ja syanidi kulkeutuvat ruokaketjun mukana ennen pitkää kaloihin ja lopulta myös ihmisen elimistöön. Se on kohtuuton hinta kaivostoiminnasta”, Luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen Pertti Sundqvist muistuttaa.

Lisätietoja

- hallituksen jäsen Pertti Sundqvist, puh. 050 4328 281

- toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen, puh 050 3478 778

- liite: SLL:n valitus Vaasan hallinto-oikeudelle Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä sallia kaivosvesien johdatus ojaan http://bit.ly/J0g2yd

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs