Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Lisää vauhtia kansainväliseen ympäristöliiketoimintaan

Lisää vauhtia kansainväliseen ympäristöliiketoimintaan

Julkaistu: 08.12.2008 klo 14:01
Julkaisija:

Maailmalla nopeasti kasvava ympäristöliiketoiminta on Suomen elinkeinoelämälle merkittävä ja hyödynnettävissä oleva mahdollisuus.

Maailmalla nopeasti kasvava ympäristöliiketoiminta on Suomen elinkeinoelämälle merkittävä ja hyödynnettävissä oleva mahdollisuus.

Suomi on rankattu tällä vuosikymmenellä useita kertoja kestävän kehityksen johtavaksi maaksi. Meillä on pitkä kokemus puhtaiden prosessien ja energiatehokkaiden ratkaisujen luojana esimerkiksi paperiteollisuudessa, metallinjalostuksessa sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Suomalainen ympäristöalan t&k-toiminta on kansainvälisesti kilpailukykyistä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK avittaa suomalaisia yrityksiä ympäristöliiketoiminnan kasvun apajille kahdella välineellä: Elinkeinoelämän ympäristöfoorumilla ja Cleantech Finland® -markkinointibrändillä.

EK:n ylläpitämä Elinkeinoelämän ympäristöfoorumi tarjoaa monipuolisen verkostoitumisen paikan kotimaassa ympäristöliiketoimintaa harjoittaville yrityksille, organisaatioille ja viranomaisille. Foorumin verkkopalvelun lisäksi toimintaan kuuluvat sähköpostitiedotteet ja seminaarit.

Cleantech Finland® -brändillä puolestaan markkinoidaan suomalaisten yritysten osaamista maailmalla. Finpro on valittu brändin päätoteuttajaksi. Muita toimijoita ovat muun muassa Lahden Tiede- ja yrityspuisto / Suomen ympäristöteknologiaklusteri, Finnish Environmental Cluster for China (FECC) ja Ympäristöyritysten liitto.

Brändin alle kootaan olemassa olevia kansainvälistymistä edistäviä toimia ja sen avulla kehitetään yritysten ja yhteistyötahojen kanssa uusia konkreettisia projekteja.

Hankkeella nostetaan Suomen profiilia varteenotettavana puhtaiden teknologioiden maana valituilla kohdemarkkinoilla. Tunnettuutta rakennetaan hyödyntämällä maailmalla jo menestyneiden suomalaisyritysten mainetta.

Myös monet muut maat tavoittelevat osaansa ympäristöliiketoiminnan vauhdikkaasta kasvusta ja panostavat alan kehittämiseen huomattavia summia.

Ympäristöliiketoiminnan maailmanmarkkinoiden kooksi arvioidaan 1 000 miljardia euroa. Markkinat kasvavat vuodessa noin 10 prosenttia. Puhtaiden energiateknologioiden kasvu, kuten aurinko- ja tuulivoiman teknologioiden, on jopa 30 prosenttia.

Suomen kilpailuetuna on ketteryys ja nopea reagointikyky. Tutkimus- ja kehitysmäärärahojen suuntaaminen ympäristöliiketoimintaan, toisiaan täydentävien yritysverkostojen kutominen sekä yksityisten ja julkisten resurssien kohdentaminen ympäristöliiketoiminnan kehittämiseen luovat kansainvälistä kilpailukykyä.

Ketterät yritysverkostot edistävät myös pk-yritysten innovaatioiden kansainvälistymistä osana laajempaa kokonaisuutta.

Cleantech Finland® -brändi siirtyi tänään allekirjoitetulla sopimuksella Sitralta EK:n omistukseen.

Sitran vuosina 2005-2007 toteuttaman ympäristöohjelman loppuraportissa ehdotettiin yritysten ja elinkeinoelämän yhteisen ympäristöfoorumin perustamista ympäristöliiketoiminnan kehittämisen ja kansainvälistämisen edistämiseksi. Sitra myös rekisteröi Cleantech Finland® -tavaramerkin.

Brändin johtoryhmän puheenjohtajana toimii johtaja Jukka Koivisto EK:sta. Johtoryhmän muodostavat EK:n ja Finpron edustajat. Finprossa toteutuksesta vastaa ohjelmajohtaja Santtu Hulkkonen.

Puhtaat teknologiat (cleantech) tarkoittavat kaikkia tuotteita, palveluja, prosesseja ja järjestelmiä, joiden käytöstä on vähemmän haittaa ympäristölle kuin niiden vaihtoehdoista. Puhtaat teknologiat vähentävät haitallisia ympäristövaikutuksia joko suoraan tai arvoketjun kautta. Cleantech ei ole uusi toimiala, vaan toimialoja läpileikkaava käsite.

Lisätietoja:

Johtaja Jukka Koivisto, EK, puh. (09) 4202 2410
Asiantuntija Severi Keinälä, EK, puh. (09) 4202 2811
Ohjelmajohtaja Santtu Hulkkonen, Finpro ry, puh. 040 3433 341

Ympäristöfoorumin sivuille

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs